شرایط تعلیق اجرای مجازات
- توسط هادی توکلی
- ۱۳۹۵/۵/۱۴ | ۱۲:۲۹:۲۳
- 8 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۸ | ۱۰:۳۲:۵۷
باسلام همانطور که میدانیم از جمله نهادهای ارفاق ای به حال متهم و یا محکوم عبارتند از تعلیق تعقیب و تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات که درباره تعلیق اجرای مجازات باید گفت که اولاً هم همزمان با صدور حکم و هم بعد از صدور حکم امکان تقاضای آن وجود دارد که اگر همزمان با صدور حکم باشد خود دادگاه می تواند به صورت اختیاری آن را اعمال کند و اگر بعد از صدور حکم باشد یا از طریق دادستان و قاضی اجرای احکام از دادگاه صادرکننده حکم پس از گذشت یک سوم از مجازات قانونی تقاضا می شود و یا خود محکوم بعد از گذشتن یک سوم از مدت مجازات قانونی �تواند از طریق دادستان و یا قاضی اجرای احکام تقاضای تعلیق اجرای مجازات نماید که البته باید توجه داشت که کاملا اختیاری است و اینکه دوم آن است که تعلیق اجرای مجازات فقط در جرائم تعزیری غیر منصوص درجه سه تا ۸ قابل اعمال است که شرایط مندرج در ماده ۴۶ � جمله این شرایط میتوان به گذشته شاکی و یا برقراری ترتیبات جبران ضرر و زیان و یا فقدان سابقه موثر کیفری اشاره داشت و ضمناً باید دانست که در برخی جرائم از جمله خرابکاری در تاسیسات آب و برق و گاز و تلفن و خطوط راه آهن و ایجاد مزاحمت برای بانوان و اطفال همچنین آدمربایی و اسید پاشی و قدرت نمایی با چاقو یا هر نوع سلاح دیگر و یا تشکیل و اداره مراکز فساد و فحشا و یا در تعزیر بدل از قصاص نفس و معاونت در قتل عمدی و افساد فی الارض و محاربه و همچنین با چاقو عمده مواد مخدر سلاح و مشروبات الکلی قاچاق انسان و جرایم اقتصادی بیش از صد میلیون ریال امکان اعمال تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات نه در خود جرائم و نه در شروع آن ها امکان پذیر نیست و به عنوان نکته آخر باید بدانیم که مدت تعلیق اجرای مجازات از یک تا پنج سال است که این یعنی دادگاه می تواند به اختیار خودش در این بازی زمانی تعیین تعلیق اجرای مجازات را به نماید.
سعید ربیعی
موسسه حقوقی وکیل تلفنی
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۱۱:۵۹:۲۹
سلام.تعلیق مجازات اختیاری است و داگاه می تواند در صورت وجود شرایطی حکم به تعلیق مجازات دهد و البته صرفا در جرایم تعزیری سه تا هشت امکان تعلیق مجازات است .
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۹:۴۷:۲۲
با سلام
که با وجود جهات تخفیف و شرایط تعویق صدور حکم که احراز شوند میتوان ازین نهاد برای متهم استفاده کرد
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۹:۴۱:۳۲
از جمله مواردی که به نفع متهم در صورت ارتکاب جرم و صدور حکم قطعی اعمال میگردد تعلیق اجرای مجازات میباشد که شرایط آن در مقاله فوق ذکر گردید
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۸:۴۹:۲۴
در تعلیق مجازات، مطابق ماده 46 قانون مجازات اسلامی باید شرایطی رعایت شود. بر اساس این ماده، در جرایم موجب تعزیر درجه 3 تا ۸ دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق کند. شرایط تعلیق :
وجود جهات تخفیف.
پیشبینی اصلاح مرتکب.
جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران.
فقدان سابقه کیفری مؤثر.
چه کسانی می توانند تعلیق مجازات را درخواست کنند ؟
دادستان و قاضی اجرای احکام : دادستان و قاضی اجرای احکام پس از اجرای یک سوم مجازات میتوانند تقاضای تعلیق اجرای مجازات را از دادگاه صادر کنندهی حکم بنمایند. « ماده 46 قانون مجازات اسلامی آمده تعلیق اجرای مجازات پس از گذراندن یک سوم مجازات نیز پذیرفته شده است و دادستان می تواند تعلیق اجرای بقیه مجازات را از دادگاه صادر کننده حکم قطعی تقاضا کند ».
محکوم علیه : فرد محکوم نیز پس از گذراندن یک سوم از مدت مجازات، در صورت دارا بودن شرایط قانونی میتواند از دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری، برای مجازاتِ خویش تقاضای تعلیق کند.
جرائم غیر قابل تعلیق
مطابق ماده 47 قانون مجازات اسلامی صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرائم زیر و شروع به آن ها قابل تعلیق و تعویق نیست :
جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، خرابکاری در تاسسیسات آب، برق، گاز، نفت و مخابرات.
جرائم سازمان یافته، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار، آدم ربایی و اسید پاشی.
قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه ی دیگر، جرائم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا.
قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان، مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان.
تعزیر بدل از قصاص نفس، معاونت در قتل عمدی، محاربه و افساد فی الارض.
جرائم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون ریال.
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۸:۳۹:۵۹
با سلام و احترام
تعلیق اجرای مجازات یکی از نهادهایی است که به نفع متهم می باشد و در صورتی که شرایط تعبیر صدور حکم وجود داشته باشد قاضی می تواند در جرایم تعزیری غیر منصوص درجه ۳ تا ۸ به مدت یک تا پنج سال اجرای مجازات را معلق نماید که شرایطی که بایستی وجود داشته باشد تا بتوان این تعلیق اجرای مجازات را اعمال نمود اعم از این است که شخص سابقه کیفری موثری نداشته باشد همچنین شخص مجازات تعلیقی که هنوز به اتمام نرسیده است نداشته باشد و تا جایی که امکان دارد در کم کردن آثار جرم بکوشد،اما تعلیق اجرای مجازات ممکن است حین صدور حکم باشد یا بعد از از گذراندن یک سوم مجازات قانونی برخلاف نهادهای نیمه آزادی ،آزادی مشروط و مجازاتهای تبعی و تکمیلی که گذراندن یک سوم از مجازات قضایی ملاک است.
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۸:۲۸:۱۴
با سلام در جرایم تعزیری درجہ سه تا هشت(غیر منصوص)
۲- دادگاه می تواند(اختیاری است)
۳- در صورت وجود شرایط مقرر براے تعویق صدور حڪم.
۴- مدت تعلیق ۱ تا ۵ سال است{همزمان با صدور حڪم یا بعد از صدور حڪم}
۵- بعد از صدور حڪم متهم از طریق دادستان یا قاضی اجراے احڪام و یا از طریق خود قاضی دادگاه در خواست تعلیق مجازات را نماید.
۶- تعلیق اجرای مجازات هم توسط دادگاه صادر ڪننده حڪم قطعی است
- توسط:
- ۱۴۰۱/۱۱/۲۶ | ۸:۲۵:۴۸
با سلام و احترام. یکی از مهمترین سیاستهای نظام و دستگاه قضایی بازگرداندن متهم به صحنه اجتماع میباشد. با استفاده از انواع و اقسام سیاستهای قضایی محاکم دادگستری سعی میکنند در ابتدا و در مراحل بازرسی متهم را ارشاد نموده به او تفهیم اتهام کرده و در صدور رای نهایی تخفیفاتی را قائل شوند و بعد از قطعی شدن حکم نیز شرایطی را فراهم کنند تا او دوباره به صحنه اجتماع برگردد. البته همیشه باید دانست که این بازگشت متهم به اجتماع نباید منافاتی با حق افراد شاکی پرونده داشته باشد. در قانون ما نیز شرایطی جهت اعمال تعلیق مجازات پیشبینیشده است مثلاً اینکه در جرایم تعزیری درجه سهتا هشت و بهصورت غیر منصوص امکان این مساله ومود دارد و دادگاه میتواند اعمال تعلیق کند و این برای دادگاه اختیار است تو ویژگی های رفتاری هر متهم را بررس کردا و تصمیم بگیرد . در برخی رویههای قضایی صادره از دیوان عالی کشور نیز به این مسئله یعنی بحث تعلیق مجازات اشاره شدهاست، گاهی اوقات هم خود دستگاه قضا احساس میکند که متهم هنوز برای بازگشت به اجتماع آماده نیست و این را از طریق ضابطین خود که میتواند قاضی زندان یا مددکاران اجتماعی باشد متوجه خواهد شد. برای دانستن دیگر جزئیات و استفاده لازم و بهینه از بحث آزادی مشروط و تعلیق مجازات و امثال آن میتوانید با وکلای کارکشته مؤسسه هماهنگ نموده و مشکل خویش را برطرف نمایید.
نظر شما در مورد این مطلب