آیا دادیار میتواند به جرم قتل رسیدگی کند؟
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۲/۲۹ | ۱۹:۲۶:۱۳
- 12 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۱۳:۱۵:۳۲
پس از آنکه جرمی در سطح جامعه واقع میشود، این موضوع قبل از مطرح شدن در دادگاه ابتدا در دادسرا مورد بررسی قرار میگیرد. البته برخی از جرایم همچون جرایم منافی عفت یا جرایمی که دارای مجازات کمتریمیباشند و در دنیای حقوق به آنها جرایم تعزیری درجه هفت و هشت گفته میشود، به صورت مستقیم در دادگاه مطرح شده و دیگر وارد دادسرا نمیشوند؛ به عبارت بهتر تحقیقات مربوط به این جرایم توسط دادگاه انجام میشود.
در واقع دادسرا یکی از مهمترین نهادها در پیکرهی نظام عدالت قضایی است که پیش از ورود قاضی و دادگاه برای بررسی پرونده و صدور حکم، تحقیقات لازم در خصوص جرم را انجام میدهد تا احراز کند آیا رفتاری که انجام شدهاست، جرم میباشد یا خیر و همچنین اگر جرم است چه کسی مرتکب آن شدهاست. این تحقیقات توسط بازپرس، دادستان یا دادیار پرونده انجام شده و پس از اتمام آنها پرونده به دادگاه ارجاع میشود.
نکتهای که در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد آن است که برخی از دادسراها دارای صلاحیت تخصصی میباشند؛ یعنی به طور خاص مشخص شدهاست که صلاحیت رسیدگی به چه جرایمی را دارند. دادسرای امور جنایی یکی از دادسراهای تخصصی تهران است و به جرایمی از قبیل: قتل (قتل عمد و قتلهای مشکوک)، آدم ربایی، تجاوز به عنف و بازداشت غیرقانونی که در حوزهی قضایی تهران رخ میدهد، رسیدگی میکند. در واقع اگر هر یک از این جرایم در هر یک از مناطق ۲۲ گانهی تهران واقع شود، باید برای رسیدگی به این دادسرا فرستاده شود
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۱۰:۱:۳۳
سلام و عرض ادب
خیر
دادیار مقام قضایی است که در دادسرا تحت ریاست و نظارت دادستان انجام وظیفه مینماید و از حیث اظهارنظر و رأی، تابع دادستان است. با ارجاع دادستان عهدهدار امور سرپرستی، تحقیقات مقدماتی، اجرای احکام و سایر وظایفی است که به عهده دادستان خواهد بود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۹:۴۸:۱۰
باسلام؛ با توجه به ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری که تحقیقات مقدماتی تمام جرایم را بر عهده بازپرس قرار داده است و انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادیار (با ارجاع دادستان یا در غیاب وی) تنها در غیر جرایم مستوجب مجازات مقرر در ماده 302 این قانون امکان پذیر است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۹:۱۳:۳۳
با این توضیح ، دادیار یکی از مقامات دادسرا است که معمولا قضات جوان و تازه کار هستند که جذب قوه قضاییه شده اند . دادیار برای کمک به دادستان ، یک سری از وظایف او را از جمله امور سرپرستی ، تحقیقات مقدماتی و اجرای احکام را می تواند انجام دهد .
هم چنین دادیار می تواند در دادگاه به جای دادستان از کیفر خواست دفاع کند . دادیار وقتی می تواند این امور را به نمایندگی از دادستان انجام دهد که از طرف او اجازه داشته باشد . در واقع علت این امر این است که بخاطر حجم بالای پرونده ها ، داستان و بازپرس انجام برخی از اختیارات خود را بر عهده دادیار قرار می دهند تا به نمایندگی از آنها عمل کنند .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۹:۲۶
اصولاً در بزه که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است تحقیقات در دادسرای حوزه قضایی صلاحیت دار صرفاً توسط بازپرس انجام میشود و دادستان حق ارجاع تحقیقات به دادیار را ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۹:۲۵
اصولاً در بزه که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است تحقیقات در دادسرای حوزه قضایی صلاحیت دار صرفاً توسط بازپرس انجام میشود و دادستان حق ارجاع تحقیقات به دادیار را ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۹:۲۲
اصولاً در بزه که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است تحقیقات در دادسرای حوزه قضایی صلاحیت دار صرفاً توسط بازپرس انجام میشود و دادستان حق ارجاع تحقیقات به دادیار را ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۸:۲۶
باسلام،، درجرم قتل ابتدا پرونده به دادسرا فرستاده می شود و پس ازتحقیقات توسط بازپرس و صدورکیفرخواست، پرونده به دادگاه کیفری یک فرستاده می شود،طبق ماده ۲۹۶ قانون آیین دادرسی کیفری جرایمی که مجازات آن ها سلب حیات می باشد در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد.بنابرین رسیدگی به جرم قتل عمد که مجازات آن قصاص می باشد در صلاحیت دادگاه کیفری یک و تحقیقات مقدماتی برعهده بازپرس می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۲:۳۵
در جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است تحقیقات در دادسرای حوزه قضایی صلاحیت دار صرفاً توسط بازپرس انجام میشود و دادستان حق ارجاع تحقیقات به دادیار را ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۴۱:۵۷
با سلام آنچه در رسیدگی ها دارای اولویت است صلاحیت محکمه یا عوامل رسیدگی کننده است لذا در جرمهای مختلف محکمه صالح نیز دارای ترتیبات قانون آئین دادرسی کیفری است و در محل اختلاف از باب شباهت جرم دیوان عالی کشور مکلف به تعیین محکمه صالحه است از سوی دیگر عنایت به جرم واقع شده قتل که اصالتا در داده کیفری یک استان رسیدگی خواهد شد در دادسرا نیز دادستان مکلف به تشکیل بازپرسی ویژه جرم قتل است فلذا ارجاع به دادیار توسط دادستان در جرم قتل مصداق صریح عدم صلاحیت محکمه بوده ودر صورت ارجاع ضمن تخلف شاکی یا مشتکی عنهم میتواند مستقلا نسبت به عدم صلاحیت رسیدگی کننده اعتراض نماید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۳۰:۴۹
طبق قانون آیین دادرسی کیفری تحقیقات مقدماتی نسبت به جرایم
در دادسرا توسط دادیار و بازپرس صورت میگیرد که دادیار به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو و بازپرس به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک و البته با ارجاع دادستان به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری ۲ رسیدگی کرده و در صورت اثبات جرم با صدور قرار جلب به دادرسی پرونده برای رسیدی و صدور رای به دادگاه صالح ارسال میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۲/۱۰ | ۸:۱۹:۵۲
خیر نمیتواند
در جهت بررسی تفاوت بازپرس و دادیار می توان به موضوع اختلاف میان آن ها با دادستان پرداخت. ممکن است نظر بازپرس یا دادیار در تحقیقات پرونده با نظر دادستان متفاوت باشد. در این شرایط اگر بین دادستان و دادیار اختلاف نظر وجود داشته باشد، مرجع، نظر دادستان خواهد بود. اما در خصوص اختلاف نظر میان بازپرس و دادستان، دادگاه، مرجع حل اختلاف آن ها خواهد بود.
از دیگر تفاوت های میان بازپرس و دادیار، این است که باز پرس در برخی موارد می تواند بدون نیاز به اجازه دادستان عمل نماید. دادیار باید برای هر اقدامی از طرف دادستان اجازه داشته باشد و دادستان او را برای انجام امور منصوب نماید.
در خصوص برخی پرونده ها که بعد از دادسرا، پرونده به دادگاه کیفری برای بررسی ارسال می گردد، تحقیقات باید توسط بازپرس انجام شود. دادیاران صلاحیت رسیدگی به تحقیقات برای چنین پرونده هایی را ندارند. جرایمی که مجازات آن ها قصاص نفس، اعدام، حبس ابد و قصاص عضو است در این دسته قرار دارند.
نظر شما در مورد این مطلب