آیا شورای حل اختلاف می تواند به دعوای مطالبه نفقه معوقه زوجه با خواسته کمتر از ده میلیون ریال رسیدگی کند؟
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۱/۲۴ | ۲۱:۷:۱۹
- 15 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۱۹:۴۴:۴۹
باسلام،، به موجب بند ج ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394: در دعاوی خانواده راجع به جھیزیه، مھریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند الف این ماده ، یعنی تا نصاب دویست میلیون ریال در صورتی که مشمول ماده ( ٢٩ ) قانون حمایت خانواده مصوب 1391,12,1 نباشند. قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رأی مینماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۱۸:۴۶:۲۰
با سلام از جمله موارد لازم در رسیدگیهای ماهوی صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده است از آنجائیکه نفقه از جمله حقوق مالی زوجه ودادگاه صالح به رسیدگی دعاوی خانوادگی دادگاه خانواده میباشد هرچند دعوی ماهیت مالی دارد اما شورا صالح به رسیدگی نبوده و دادگاه خانواده میبایست به صورت خاص رسیدگی نماید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۱۱:۱۸:۲۸
با سلام. با توجه به این که رسیدگی به مسایل خانوادگی مخصوصا نفقه در صلاحیت انحصاری دادگاه خانواده است لذا شورای حل اختلاف صالح نیست هر چند مبلغ کمتر از بیست میلیون تومان باشد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۱۰:۱۶:۲۱
با توجه به اینکه شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به دعاوی مال به صورت عام تا مبلغ بیست میلیون تومان میباشد عملا در خصوص نفقه تا بیست میلیون تومان رسیدگی و رای صادر میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۱۰:۶:۳۴
ماده 9 قانون شورای حل اختلاف و بند ج این ماده، در این خصوص، مقرر می دارد:
"در موارد زیر، قاضی شورا، با مشورت اعضای شورا، رسیدگی و مبادرت به صدور رای می نماید:
الف- دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200/000/000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، در دادگستری مطرح می باشند.
.....
ج- دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه، تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1391/12/01 نباشند."
بر اساس این ماده از مواد قانون شورای حل اختلاف، تنها در صورتی که مبلغ نفقه، تا سقف 20 میلیون تومان باشد و تنها در صورتی که به موجب پرونده طلاق، دادگاه خانواده، در خصوص نفقه زوجه یا فرزند، تعیین تکلیف نکرده باشد، شورای حل اختلاف، صالح به رسیدگی و صدور رای، در این خصوص، خواهد بود و در غیر این موارد، شورا، صلاحیت رسیدگی و صدور رای مقتضی را نخواهد داشت.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۹:۳۱:۴۴
باسلام ؛ :در بحث صلاحیت بین دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف در خصوص رسیدگی به دعوی مطالبه نفقه معوقه زوجه با خواسته کمتر از ده میلیون ریال، صرفاً دادگاه خانواده صالح به رسیدگی به دعوای نفقه است.
موجب ماده ۳۷: «در هر معامله از راه دور مصرفکننده باید حداقل هفت روز کاری، وقت برای انصراف (حق انصراف) از قبول خود بدون تحمل جریمه و یا ارائه دلیل داشته باشد.»بنابراین کاربران و مشتریان میتوانند تا هفت روز نسبت به کالا و خدماتی که در وبسایتها و فروشگاههای اینترنتی سفارش دادهاند، منصرف شوند و کلیه وجوه پرداختی را بدون تحمل هیچ گونه خسارتی دریافت نمایند.
شورای حل اختلاف، در صورت وجود شرایطی نظیر تا 20 میلیون بودن مبلغ نفقه و کمتر از آن، صلاحیت رسیدگی به شکایت از نفقه را خواهد داشت و نحوه شکایت نفقه در شورای حل اختلاف، با ثبت دادخواست این امر، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداخت هزینه دادرسی آن که در مرحله بدوی، 2/5 درصد بهای خواسته است، می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۹:۰:۳۸
شورای حل اختلاف، در صورت وجود شرایطی نظیر تا 20 میلیون بودن مبلغ نفقه و کمتر از آن، صلاحیت رسیدگی به شکایت از نفقه را خواهد داشت و نحوه شکایت نفقه در شورای حل اختلاف، با ثبت دادخواست این امر، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداخت هزینه دادرسی آن که در مرحله بدوی، 2/5 درصد بهای خواسته است، می باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۸:۵۴:۳۴
ماده واحده ـ رئیس قوه قضائیه مکلف است ظرف مدت سه ماه درحوزههای قضائی شهرستانها به تناسب جمعیت آن حوزه حداقلیک شعبه از شعب دادگاههای عمومی را برای رسیدگی به دعاویخانواده اختصاص دهد، پس از تخصیص این شعب، دادگاههایعمومی حق رسیدگی به دعاوی مربوط به این دادگاهها را نخواهندداشت.
صلاحیت دادگاه خانواده عبارت است از رسیدگی به دعاوی مربوطبه:
1 ـ نکاح موقت و دائم.
2 ـ طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضای مدت.
3 ـ مهریه.
4 ـ جهیزیه.
5 ـ اجرةالمثل و نحله ایام زوجیت.
6 ـ نفقه معوقه و جاریه زوجه و اقربای واجب النفقه.
7 ـ حضانت و ملاقات اطفال.
8 ـ نسب.
9 ـ نشوز و تمکین.
10 ـ نصب قیم و ناظر و ضم امین و عزل آنها.
11 ـ حکم رشد.
12 ـ ازدواج مجدد.
13 ـ شرایط ضمن عقد.
تبصره 1 ـ قضات دادگاههای خانواده باید متأهل و با سابقة حداقلچهار سال کار قضایی باشند.
تبصره 2 ـ در حوزههای قضائی بخش، دادگاه عمومی بخشقائممقام دادگاه خانواده خواهد بود.
تبصره 3 ـ هر دادگاه خانواده حتیالمقدور با حضور مشاور قضائیزن، شروع به رسیدگی نموده و احکام پس از مشاوره با مشاورانقضایی زن صادر خواهد شد.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و سه تبصره در جلسه علنی روزچهارشنبه مورخ هشتم مردادماه یکهزار و سیصد و هفتاد و ششمجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 19/5/1376 به تأییدشورای نگهبان رسیده است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۸:۵۲:۲۷
با سلام و احترام،
بر اساس قانون همین که عقد نکاح به طور صحت واقع شد، روابط بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود که نفقه از مصادیق حقوق زن و تکالیف مرد بعد از وقوع عقد نکاح بطور صحت می باشد. نفقه زوجه و آنچه تحت این عنوان در حقوق خانواه مطرح می شود از اهمیت ویژه ای در حقوق ایران برخوردار است.تا آنجا که قانونگذار قانون مدنی در ماده 1203 اینچنین مقرر داشته است: " در صورت بودن زوجه و یک یا چند نفر واجب النفقه دیگر، زوجه مقدم بر سایرین خواهد بود." و در تاکید این موضوع ماده 1206 قانون مدنی بیان می دارد: " زوجه در هر حال می تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا نمید و طلب او از بابت نفقه مزبور ممتاز بوده و در صورت افلاس یا ورشکستگی شوهر، زن مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه نفقه نمایند.لازم به ذکر است طبق ماده 1107: " نفقه عبارت است ازهمه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه،غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض " باید دانست دادگاه صالح جهت انجام این مهم که جزو دعوی راجع به مال منقول ناشی از رابطه زوجیت می باشد در صلاحیت دادگاه خانواده محل اقامت خوانده است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۸:۴۵:۵۳
برحسب مقررات قانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاههای موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی (دادگاه خانواده) مصوب ۸ / ۵ / ۱۳۷۶ رئیس قوه قضائیه مکلف شده است ظرف سه ماه در حوزه های قضائی شهرستان ها به تناسب جمعیت حداقل یک شعبه از شعب دادگاههای عمومی را برای رسیدگی به دعاوی خانواده اختصاص دهد و صلاحیت دادگاه خانواده به موجب ماده واحده مذکور مشخص شده است و از آن جمله نفقه معوقه و جاری زوجه و اقربای واجب ال نفقه است؛ بنابراین، صرفاً دادگاه خانواده برای رسیدگی به دعوای نفقه صالح است و شورای حل اختلاف ولو با تراضی طرفین صالح برای رسیدگی به این موضوع نیست. حتی دادگاههای عمومی هم با وجود صلاحیت عام از رسیدگی به دعوای خانواده منع شده اند
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۱/۲۹ | ۷:۳۵:۳
مطالبه نفقه از جمله اموری است که به موجب بند (۶) ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی (دادگاه خانواده) رسیدگی به دعوای مربوط به آن در صلاحیت انحصاری دادگاه خانواده است مانند رسیدگی به جرائم اطفال که شورای حل اختلاف در حدود صلاحیت خود نیز نمی تواند به این جرائم رسیدگی کند.
- توسط: نسرین ده تیری
- ۱۳۹۶/۴/۹ | ۱۸:۱۶:۴۴
وفق قوانین جدیدشورای حل اختلاف ،کلیه دعاوی تاسقف دویست میلیون ریال درصلاحیت شورای حل اختلاف میباشدلذا مطالبه نفقه درصلاحیت شورای حل اختلاف شعبه ویژه خانواده میباشد
- توسط: وحید مرزبان
- ۱۳۹۶/۲/۳ | ۲۲:۲۹:۲۲
بله
نظر شما در مورد این مطلب