بسم الله الرحمن الرحیم
(یا قاضی الحاجات)
خانواده وثبت احوال
دراین مقاله سعی شده تا از اطلاعاتی که هر چند بصورت مختصر ولی مفید به خانواده های محترم ایرانی چه مقیم دیگر کشورهای خارجه و چه مقیم کشور عزیزمان ایران باشند داده شود.تا درهر زمان و مکانی که بخواهند وارد سایت شده وبا مطالعه مقاله اطلاعات مورد نیاز رابه دست اورند تا شاید مشکلی از مشکلات انها هرچند اندک هم که باشد برطرف شود.این مقاله در چارچوب قوانین می باشد تا آسایش خاطر را برای شما بزرگواران فراهم نماید.
هرفرد ایرانی در هر جای کشورمان که باشد وحتی مقیم خارج از کشورمان باشد حق دارد که سجل (شناسنامه) داشته باشد که این شناسنامه در اصل رونوشت دفاتر ثبت احوال می باشد ودر صورتی که مفاد شناسنامه شما با مفاد دفاترثبت احوال در تعارض بود باید اصلاح شود . هر شخص باید رویدادهای مهم ومختلفی که در زندگی برایش اتفاق می افتد رابه نزدیک ترین اداره ثبت احوال محل اقامت خویش اعلام وثبت نماید زیرا سهل انگاری در ثبت این وقایع مشکلات عدیده ای به وجود می اورد این امور در ظرف مدت معین وبه طریقی که قوانین مخصوصه مقرر کرده به ثبت احوال اطلاع داده می شود . از جمله آنها
1-ولادت هر طفل و هم چنین سقط هرجنین که بعد ازماه ششم تا تاریخ حمل باشد.
2-ازدواج اعم از دایم و منقطع
3-طلاق اعم از باین و رجعی وهم چنین بذل مدت.
4-وفات هر شخص
را می توان نام برد.کلیه وقایع ازدواج و طلاق یا مرگ زوج یا زوجه و رجوع وبذل مدت وفسخ نکاح در دفاتر ثبت کل وقایع در اداره ثبت احوال ثبت میشوند. ولی در شناسنامه تمام اطلاعات منعکس نمیشوند وافشای این اطلاعات که فقط در دفاتر ثبت احوال کشور ثبت میشوند ممنوع می باشد.
هرگونه تغییر مطالبی که در دفاتر ثبت احوال ثبت شده است ممکن نیست مگر به موجب حکم محکمه .
اگر عدم صحت مطالبی که در دفاتراداره ثبت احوال اظهار شده باشداول باید در دادگاه ثابت گردد وبعد در دفاتر ثبت احوال قید شود.
دفتر ثبت کل وقایع هر سال بعد از انقضای مدت صدوبیست سال از جریان خارج وبه بایگانی راکد منتقل می شود.
هرگاه اسناد یا دفاتر از بین بروند در صورت وجود سابقه از روی ان سابقه ودر صورت عدم سابقه با دعوت اصحاب اسناد به وسیله اگهی طبق مدارک موجود در دست آنان رسیدگی می شود وبعد از رسیدگی دفاتر واسناد معدوم واز نوتجدید میگردند.
در مورد ولادت هر طفل در ایران اعم از این که پدر ومادر طفل ایرانی یا خارجی باشند باید به نماینده یا مامور ثبت احوال اعلام شود.ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور به ماموران کنسولی ایران در محل اقامت یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام می شود.ودر سند ولادت باید اطلاعات بصورت دقیق قید شود.بعد از ثبت ولادت اگر طفل ایرانی باشد برگه ولادت صادر وتسلیم می گردد ودر صورتی که طفل خارجی باشد گواهی ولادت صادر و تسلیم می گردد وباید دانست مهلت اعلام ولادت 15روز از تاریخ ولادت طفل است که روز ولادت و تعطیل رسمی بعد از اخرین روز مهلت به حساب نمی اید.
واما در مورد ثبت واقعه مرگ باید دانست که مطابق قانون ثبت مرگ هم اعم از ایرانی یا خارجی وحتی ولادت طفل مرده به دنیا امده یا بعد از ولادت بمیرد به مامور یا نماینده ثبت احوال اعلام شود.
مرگ ایرانیان در خارج از کشور به ماموران کنسولی ایران یا سازمان ثبت احوال کشوراعلام میشود . ومرگ خارجیان بعد از ثبت به شهربانی محل اعلام میشود و یک نسخه گواهی به سازمان ثبت احوال کشور فرستاده خواهد شد که به وزارت امور خارجه ارسال میگردد. مهلت اعلام مرگ 10روز از تاریخ وقوع برآن است . روز مرگ و تعطیل رسمی بعد از آخرین روز مهلت به حساب نمی اید . و اما درمورد واقعه ی ازدواج و طلاق هم دارندگان دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مکلفند وقایع ازدواج و طلاق و رجوع را که در دفاتر ثبت میکنند در شناسنامه ی زوجین نیز درج و امضا و مهر نمایند انها حداکثر هر 15 روز یکبار وقایع را که ثبت نموده اند روی نمونه های مربوط تهیه و به ثبت احوال محل تحویل میدهند .
در موقع ی تنظیم اقرار نامه ی ازدواج سن زوج از 20 سال تمام و سن زوجه از 18 سال تمام کمتر نباشد .
در المثنای شناسنامه ی مرد یا زن اخرین نکاح و طلاق یا بذل مدت و در صورت تعدد زوجات ان تعداد ازدواج که به قوت خود باقی است منعکس خواهد شد .
یعنی درهنگام صدور المثنی شناسنامه اسم همسر قبلی که درحال حاضر نیستند و جدا شده از شناسنامه حذف میشود و فقط اسم همسری که درحال حاضر در زندگی شما حضوردارد باقی میماند.
خیلی ها سوال می کنند که برای تغییر نام کوچک ویا نام خانوادگی خود به کجا باید مراجعه کنند وایا امکان تغییر هرکدام وجود دارد
تغییر نام خانوادگی با تصویب سازمان اداره ثبت احوال کشورخواهد بود ومطابق ایین نامه اجرایی این قانون میباشد .طبق قانون باید برای تغییرنام خانوادگی به اداره ثبت احوال کشور برویم وهمچنین برای تغییر نام کوچک خود نیز به اداره ثبت احوال باید مراجعه کنیم و در خواست تغییرنام بدهیم.
ازتفاوت های که بین تغییر نام کوچک خود با نام خانوادگی می توان ذکرکرد این است که حق تقدم نام خانوادگی با رعایت تقدیم صدوراسناد مختص اشخاصی است که به نام انان و در دفاتر مخصوص نام خانوادگی ادارات ثبت احوال به ثبت می رسد و دیگری حق اختیار ان را ندارد مگر با اجازه دارنده حق تقدم و این حق بعد از فوت به ورثه قانونی انتقال می یابد. ولی برای انتخاب اسم کوچک فقط اسامی تغییر می کنند که زننده ویا نامناسب باجنسیت نباشدویا معنی ومفهوم خوبی نداشته باشند.
معمولا هر شخص می تواند بعد از رسیدن به سن هیجده 18سالگی تمام یک بار تقاضای تغییر نام و یا نام خانوادگی را بدهد .وبعد از تغییر دادن نام و یا نام خانوادگی ویا هر گونه تغییرات دیگری اداره ثبت احوال شناسنامه جدید را با توضیحات صادر می کند و ارائه توضیحات برای تمام مدارک مکتسبه قبلی کفایت می کند.
صدور شناسنامه طبق قانون برای افراد ایرانی ظرف 3 ماه بعد از رسیدن به سن 18 هیجده سالگی تمام شناسنامه صادر خواهد شد.
تعویض شناسنامه ها هم با سازمان ثبت احوال کشور است که شناسنامه های موجود در دست مردم را به تدریج تعویض نماید.
صدور کارت شناسایی کارت ملی در نقاطی که دولت اعلام می کند کسانی که سن انان از 15 سال به بالاست و همیشه همراه خود داشته باشند. زیراحاوی مشخصات افراد و اثر انگشت انها می باشد. و اما از نظر جنبه کیفری همین مدارک شناسایی را اگر داشته باشیم و اقدام به اخذ المثنی کنیم مورد تعقیب قرار گرفته وبه جزای نقدی محکوم میشود. و گاها دیده شده اشخاصی که عالما یا عامدا از دریافت شناسنامه مکرر و یا از شناسنامه دیگری استفاده می کنند و یا گواهی خلاف واقع صادر کنند وجرمهای دیگری ... که همه حبس جنحه ای از شصت ویک روز تا شش ماه محکوم می شوند .وحتی مامورانی که عالما ویا عامدا در اجرای جرایم با افراد مجرم همکاری کنند به مجازات مرتکب اصلی محکوم می شوند. باید از هر گونه سواستفاده از مدارک خود ودیگران به شدت اجتناب کنیم وبرای هر مشکلی که داشته باشیم از طریق مشاوره حقوقی وبرقرای ارتباط با موسسه وکیل تلفنی مشکل خود را مطرح نماییم وبا ایجاد ارتباط با بهترین وکیل های |پایه یک دادگستری این موسسه آسایش را برای خود وعزیزانتان به ارمغان بیاورید.
امیدواریم همیشه در زندگی سربلند باشد.موفقیت شما ارزوی قلبی ماست.
نظر شما در مورد این مطلب