_ عنوان مقاله: بررسی و تحلیل شرایط جرم پولشویی:
یکی از مهم ترین جرایم و بحث برانگیز ترین آنها در سطح بین المللی و کشور ما ایران به خصوص در سال های اخیر در جامعه ما جرم پولشویی است که متاسفانه عوام مردم و مقامات و مسئولان اطلاعات دقیقی از این جرم مهم در حوزه جرایم اقتصادی ندارند.
_ تعریف پولشویی:
پولشویی در حقیقت تبدیل یا انتقال نمودن دارایی با اهداف مخفی نگه داشتن مبدا اولیه و غیر قانونی آن یا یاری رساندن به هر شخصی که با این جرم درگیر شده است.به عبارت ساده تر، پولشویی طی شدن روندی از جریان پول است که بر مبنای آن منابعی از درآمد های نامشروع و اقتصاد ناسالم به چرخه سالم اقتصاد ورود می کند و به صورت کاملا شرعی و قانونی جلوه گر می شود.
_ روند شکل گیری پولشویی:
مقصود از پولشویی شرعی و قانونی نمودن پول ها و منابع درآمدی غیر قانونی و در حقیقت پاک نمودن منابع حاصل از اقدامات مجرمانه با هدف مخفی نمودن یا عوض نمودن ضواهر غیر قانونی آن می باشد.برای ایجاد این پروسه باید مراحلی طی شود:
1_ نخستین مرحله شامل ایجاد نمودن، یا مستقر نمودن یا جای دادن است که در این مرحله با وارد نمودن منابع حاصل از اقدامات مجرمانه به تشکیلات پولی مالی رسمی با مقصود تغییر و تبدیل منابع درآمدی منتج از جرایم از حالت نقد به وسایل مالی انجام می شود. به طور غالب در این مرحله منابع بسیار وسیعی منتج از جرایم را به وجوه خرد تری تقسیم می نمایند که این اقدامات از طرق ایجاد سپرده در بانک های ملی و داخلی یا در دیگر بانک های رسمی و غیر رسمی یا خارج نمودن پول ها از حوزه مرزهای یک کشور یا خرید اجناس ارزشمند انجام می گیرد.
2_ مرحله بعدی، مخفی نمودن یا تکه چینی است که در این وادی سعی می گردد منابع درآمد های منتج از جرایم از طریق مبادلاتی که صورت می گیرد از منبع خودشان تجزیه شوند.
3_ در مرحله بعد، که شامل مرحله تجمیع و یکی نمودن است که از طریق تهیه نمودن پوسته ای ظاهرا مشروع با وجود اینکه منابع منتج از جرایم از منبع خودشان نیز تجزیه گردیدند که این عمل در پوشش ایجاد نهادهای مالی و یا اقتصادی یا خرید های وسیع صورت می گیرد و از این طریق به وجوهی که از طریق نامشروع کسب گردیده است حالت مشروع و قانونی داده می شود.
_ اقسام پولشویی:
_ پولشویی درونی:
در حقیقت مبالغ غیر قانونی ای که از اقدامات مجرمانه در حوزه مرزهای داخلی یک مملکت وارد می شود و در همان مملکت هک اصطلاحا تطهیر و شسته می گردد.
_ پولشویی کنترل شونده:
بر خلاف حالت قبلی مبالغ غیر قانونی به دست آمده از اقدامات مجرمانه است که در داخل یک مملکت بدست می آید و در خارج آن مملکت تطهیر می شود.
_ پولشویی ورود کننده:
که شامل مبالغی است که از اقدامات مجرمانه در دیگر مناطق کسب می گردد و در داخل سرزمین یک مملکت مورد نظر تطهیر می گردد.
_ تبعات پولشویی:
1_ بی ثباتی و فاسد شدن بازار های مالی.
2_ نگرش منفی مردم نسبت به نظام های مالی.
3_ تغییرات اجتناب ناپذیر و خارج از اراده در درخواست پول.
4_ تغییرات گسترده در میزان بهره وسود.
5_ ضعیف نمودن بخش خصوصی.
_ نتایج قانونی این جرم:
نتایج قانونی این جرم مطابق با بعضی مواد قانون مجازات اسلامی است:
_ محقق شدن جرم پولشویی مستلزم ارتکاب جرایمی مثل قاچاق مواد مخدر، اختلاس و ارتشا است.
و در نهایت تغییراتی روی منابع درآمدی منتج از این قبیل جرایم انجام میشود تا منبع غیر قانونی اموال پنهان گردد.
_ اقدامات شخصی که به جرم پولشویی مبادرت می کند به اشکال زیر است:
1_ پنهان کردن هویت واقعی اموال منتج از ارتکاب جرم.
2_ جابه جا نمودن فیزیکی اموال غیر از طریق نهاد های مالی.
3_ منتقل نمودن وجوه یا هر مال دیگری از راه نهادهای مالی.
4_ یاری رساندن یا کمک و معاونت به فرد مجرم برای مشمول مقررات کیفری قرار نگرفتن.
5_ بدست آوردن و بهره گیری از اموال و منافع ناشی از جرم.
جالب توجه است که برخی اوقات با ترک فعل( مسئولیتی که قانون بر عهده فرد گذاشته که ترک آن جرم است و مجازات دارد) جرم پولشویی هم محقق خواهد شد و آن جایی هست که فردی با عمد و سوءنیت آنچه که قانون بر عهده وی قرار دارد را انجام ندهد و وبه وظایف قانونی خود عمل نکند.در ماده 662 قانون تعزیرات اشاره شده است که: (( هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینان آور به اینکه مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است، آن را به نحوی از انحاءتحصیل، مخفی یا قبول کند یا مورد معامله قرار دهد، به حبس از 6ماه تا سه سال و 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.))
_ ویژگی های اموال منتج از ارتکاب جرم:
منابع درآمدی منتج از جرم بدین معنی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از اقدامات مجرمانه (( جرایم منبع)) مانند ارتشاء، ، قبول درصد در معاملات دولتی، اختلاس، ، قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری، قاچاق کالا و ارز حاصل شده است و همچنین شامل وجوهی بوده که منابع درآمدی منتج از جرم به طور مستقیم وارد آن گردیده و پس از آن با آن آمیخته شده است.
_ فلسفه مبارزه با پولشویی:
جرم پولشویی منزلت و در نتیجه استقرار بازار های مالی را نابود می کند به نحوی که نظام بانکی و پولی در اثر این جرایم سازمان یافته اعتبار خود را از دست می دهد و نظام مالی مملکتی دچار ضعف می گردد.
_ تکالیف قوه قانونگذاری در برابر پولشویی:
_ مصوب نمودن مقررات و ابزار های حقوقی ای که برای مقابله با این جرم لازم است؛ که این مقررات باید شرایطی داشته باشد اعم از اینکه:
_ بدون ابهام باشند؛
_ قابل تفسیر به رای نباشد؛
_ محرمانه و امنیتی نباشد؛
_ متمایل به علایق و سلایق نباشد؛
_ به نوعی باشد که اجرا کنندگان آن راهی جز اجرای واحد آن قانون را نداشته باشند.
_ مقررات متناقض و موازی یکدیگر حذف شوند و شکل واحدی به خود گیرند.
_ معرفی و اعلام کردن اینکه جرمی به نام پولشویی جرم انگاری شده است.
_ تغییر و اصلاح نمودن بعضی از مقررات به فرض مقررات مقابله با ارتشاء و نیز قانون تجارت به نحوی که برای مقابله با این جرم مفید باشد.
_ شغل ها و مبادلاتی که در آنها بهره گیری از پول نقد مجاز است و نیز مشاغل و مبادلاتی که در آنها بهره گیری از وجوه نقد مجار نیست به صورت دقیق تعیین گردد.
نظر شما در مورد این مطلب