در قانون مدنی در ماده 1258 ادله مورد نیاز برای اثبات ادعا در دادرسی احصاء گردیده است لکن در حوزه داوری تجاری بینالمللی قانونگذار اقدامی صورت نداده است؛ در بدو امر شاید دلیل چنین امری را در بند 2 ماده 30 قانون مذکور یافت. البته در مجموع از متن قانون داوری تجاری بینالمللی میتوان دلایلی از قبیل: اسناد، گواهی، کارشناسی و بازرسی را استخراج نمود.
در خصوص دلایل مذکور برخی از حقوقدانان این اعتقاد میباشند که دلیل برگزیدن چنین دلایلی برای اثبات ادعا مقبولیت آنها در سطح بینالمللی است[1]. اما با توجه به بند 2 ماده 19[2] قانون داوری تجاری بینالمللی محصور نمودن طرفین به دلایل مذکور قابل دفاع نمیباشد. به عنوان مثال در موارد مذکور نامی از امارات برده نشده است! و طرفین در خصوص سوگند در بسیاری از نظامهای حقوقی به عنوان دلیل با محدودیت مواجه میباشند. مضافاً با توجه به ماده 30 قانون داوری تجاری بینا لمللی و اصول پذیرفته شده در داوریهای تجاری، داور و حتی طرفین دعوا میتوانند برای حل و فصل صحیح و اصولی اختلاف نسبت به ادله مورد استناد دعوا دخل و تصرف داشته باشند.
در ذیل دلایلی که در داوری مورد استناد قرار میگیرند بحث و بررسی میگردد.
الف)اسناد و مکتوبات
همانطور که قبلاً نیز اشاره شد پس از درخواست (دادخواست) خواهان از دیوان داوری برای رسیدگی به مورد اختلاف طرفین اقدام به تبادل لوایح نموده و در لایحه یا پیوست آن و یا پس از تقدیم لایحه اقدام به ارائه دلایل خود مینمایند. از این رو بر اساس بند ماده 22 قانون داوری تجاری بینالمللی قانون گذار مقاطعی را برای ارائه دلایل از جمله اسناد، در نظر گفته است.
دیوان داوری میتواند خود رأسا نسبت به ارزش و اعتبار اسنادو نیز ارتباط آنها با موضوع مورد اختلاف رسیدگی نماید. همچنین علاوه بر اینکه طرفین میتوانند همچون رسدگیهای قضایی به صحت اسناد ایراد انکار و تردید و یا ادعای جعل نمایند، میتوانند در خصوص کیفیت و پذیرش و عدم پذیرش اسناد با هم توافق نمایند.
کیفیت ارائه دلایل به دیوان داوری نیز بر حسب انتخاب قانون و مقررات متفاوت خواهد بود، در برخی از قوانین فهرست یا خلاصهای از دلایل به دیوان ارائه میشود[3]. تعداد نسخ اسناد نیز میبایست به تعداد طرف مقابل دعوا و داوران باشد.
همچنین نسبت به نحوه تعیین اصالت رونوشت اسناد و برابر با اصل بودن آنها در قانون داوری تجاری روشی ارائه نشده است؛ از این رو سازمان داوری ممکن است راهکارهای زیر را ارئه دهد:
1- به طرفین دعوا دستور دهد که اسناد و مدارک خود را به مراجع صلاحیتدار ارائه و آن را برابر با اصل نمایند؛
2- دیوان میتواند این فرض را مقرر نماید که کلیه اسناد ارائه شده اصالت دارند و هر کدام از طرفین میتوانند نسبت به صحت و سقم آن انکار و تردید یا ادعای جعل نمایند؛
3- میتواند به طرفین ابلاغ نماید در صورتیکه بر روی اسناد خاصی اتفاق نظر دارند، به هیئت داوری ارائه دهند[4].
یکی از اصول حاکم بر ادله در داوری تجاری بینالمللی این است که نباید محدودیتی نسبت به اسناد رسمی و غیر رسمی قائل شد و به محض اینکه صحت این اسناد ثابت شد دیوان داوری مطابق با این اسناد اقدام به صدور رأی مینماید. مضافاً هیچ ارجحیتی میان اسناد رسمی و غیر رسمی وجود ندارد؛ لکن در بند 3 ماده 34 قانون داوری تجاری بینالمللی در دعوای با موضوع اموال غیر منقول اسناد رسمی معتبر دانسته شده است و به هر دلیل مقدم خواهد بود. در این بند آمده است: «رأی داوری صادره در خصوص اموال غیر منقول واقع در ایران با قوانین آمره جمهوری اسلامی ایران یا با مفاد اسناد رسمی م عتبر معارض باشد، مگر آنکه در مورد اخیر "داور"[5] حق سازش داشته باشد.» برگزیدن چنین رویه ای از جانب قانونگذار خلاف قواعد حاکم بر داوری است و این امر شاید به دلیل احتیاط و جلوگیری از تسلط بیگانگان بر مملکت اسلامی باشد. اما همانط.ر که قبلاً نیز اشاره شد داوریهای تجاری بینالمللی امروزه سهم بسیار زیادی از سرمایهها را به خود اختصاص میدهند و وجود قوانین و مقررات محدود کننده مانع سرازیر شدن سرمایههای بینالملی خواهد بود.
ب) شهادت
در قانون داوری تجاری بین المللی در خصوص شهادت نیز سکوت وجود دارد. از این رو دیوان داوری در رسیدگی به شهادت از اختیارات به مراتب بیشتری نسبت به محاکم حقوقی برخوردار است.
با توجه به امکان وجود محدودیتهایی که بر شهادت در دعاوی بینالمللی وجود دارد لازم است تا تشریفاتی در این خصوص رعایت گردد. محدودیتهایی از قبیل: تفاوت زبان، بعد مصافت و نیز قرابت و جانبداری شهود باید به نحو کامل بحث و بررسی گردد. از سوی دیگر امکان دارد طرف مقابل در خصوص شهادتنامه یا شخص گواه ایراداتی داشته و یا اقدام به جرح شاهد بنماید.
شهادت میتواند به صورت مکتوب و یا شفاهی باشد. هنگامی که شهادت به صورت شفاهی است مکان و زمان ادای شهادت نیز باید به شاهد یا شخص ذینفع ابلاغ گردد. در این خصوص در بند 2 ماده 20 قانون داوری تجاری بینالمللی مقرر گردیده است: «داور میتواند برای شور بین اعضاء استماع شهود و کارشناسان طرفین یا بازرسی کالا و سایر اموال و اسناد و مدارک در هر محلی که خود مقتضی میداند تشکیل جلسه بدهد، مگر طرفین به نحو دیگری توافق کرده باشند.» مستفاد از نص مزبور میتوان بر این نظر بود که نحوه ارائه شهادت و کیفیت آن، مکان استماع شهادت شهود و یا حضور و عدم طرفین دعوا به هنگام ارائه شهادت و ... را دیوان تعیین میکند. مگر اینکه طرفین دعوا به نحو دیگری توافق نموده باشند.
ج)کارشناسی
هیئت داوری معمولاً از میان نهاد یا کسانی انتخاب میشوند که سالیان سال در خصوص موضوع مورد اختلاف علاوه بر فعالیت تجاری و تخصصی خود نیز اقدام به تصمیمگیری و صدور رأی نمودهاند. لکن در برخی از موارد ممکن است نسبت به امری که در حین رسیدگی مطرح میشود و نیازمند تخصص ویژه میباشد اقدام به صدور قرار کارشناسی شود.
با استناد به ماده 25 قانون داوری تجاری بینالمللی ارجاع امر به کارشناسی میتواند به سبب درخواست یکی از طرفین دعوا یا از جانب دیوان صورت پذیرد. در این خصوص هرگاه مدارک، اشیاء و یا مکانی میبایست از جانب کارشناسان مورد رویت قرار گیرد، میبایست در اختیار کارشناسان قرار داده شود . از این رو در ماده 25 قانون داوری تجاری بینالمللی مقرر شده است: «... هر کدام از طرفین هرگونه اطلاعات مرتبط را در اختیار کارشناس قرار دهد و موجبات دسترسی وی را به مدارک مربوط، کالا، یا سایر اموال برای انجام بازبینی فراهم آورد، مگر اینکه طرفین به نحو دیگری توافق کرده باشند...»
در خصوص تعداد کارشناس ملاک نظر هیئت داوری است. مضافاً مسائلی از قبیل: نحوه انتخاب کارشناسان، مدت کارشناسی و وظایف و اختیارات کارشناسان در قالب قرار کارشناسی تعیین میگردد.
با استناد به ماده 25 قانون داوری تجاری بینالملل طرفین دعوی میتوانند در خصوص گزارش کارشناسان اطهار نظر نمایند، کارشناسان نیز موظف هستند که هرگاه دیوان داوری لازم بداند در جلسه رسیدگی حضور و شفاهاً به ایرادات پاسخ بگویند. تمام این موراد بدون ابلاغ جلسه رسیدگی به کارشناسی امکانپذیر نخواهد بود[6].در ماده 25 قانون داوری تجاری میان دو اصطلاح اختلاط به وجود آمده است؛ به طوریکه طرفین خود رأساً میتوانند کارشناس یا کارشناسانی را به عنوان شاهد به دیوان معرفی کنند. به نظر میرسد که مقصود قانونگذار از آوردن چنین قیدی این است که طرفین خود نیز میتوانند کارشناس تعیین و به دیوان معرفی کنند.مضافاً شهادت با استناد به ماده 1315 از روی قطع و یقین خواهد بود در حالی کارشناسی با توجه به اوضاع و احوال و قرائن صادر میگردد.
د) بازرسی
در مواردی لازم و ضروری است تا اشیاء، اسناد و محل هایی مورد بازرسی دیوان داوری قرار گیرد. برای رعایت دقت در رسیدگی و بی طرفی مکان و زمان بازرسی باید به طرفین ابلاغ و در حضور آنها رسیدگی صورت پذیرد. همچنین دیوان میبایست در برابر ایرادات طرفین دعوا پاسخگو باشد. در بند 2 ماده 20 قانون داوری تجاری بینالمللی مقرر شده است: « "داور" میتواند برای....بازرسی کالا و سایر اموال و اسناد و مدارک، در هر محلی که خود مقتضی بداند تشکیل جلسه دهد، مگر طرفین به نحو دیپری توافق کرده باشند.» همچنین در بند 2 ماده 23 آمده است: « باید تشکیل هرگونه جلسه استماع و یا جلسه رسیدگی برای بازرسی کالا و یا سایر اموال و مدارک طرفین را تا مهلت کافی به طرفین ابلاغ کند.» از این رو بر خلاف کارشناسی که توسط اشخاص دیگر غیر از داوران صورت میپذیرد بازرسی و تحقیقات توسط داوران انجام میگیرد.
نظر شما در مورد این مطلب