مالکیت مستند به سند عادی بدون تصرف
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۱/۱۱ | ۲۱:۱۵:۱۳
- 12 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۶:۴۲:۵۱
عرض ادب
یک مبایعنامه عادی مربوط به سال ۶۵ در اسناد و مدارک پدربزرگم پیدا شده بود
با معرفی یک دوست از طریق موسه شما با یک وکیل یک جلسه مشاوره حضوری داشتم که راهنمایی های ارزشمند ایشون و به توصیه ایشان مراجعه به ثبت محل باعث شد بتوانیم اقدامات لازم را به موقع پیش بگیریم و برای ملک تقاضای سند رسمی داشته باشیم
خواستم از این طریق تشکر کنم براتون آرزوی موفقیت دارم
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۵:۲۸:۳
مهمترین دلیل در میان دلایل اثبات مالکیت، سند میباشد. به موجب ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی: «سند، عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع، قابل استناد باشد.» البته، باید به این نکته توجه داشت که نوشته، در صورتی به عنوان سند، قابل استناد است که توسط متعهد، امضا شده باشد. به عبارت دیگر، رکن اساسی سند، امضا یا جایگزین آن، مانند اثر انگشت میباشد.
سند، به عنوان یکی از دلایل اثبات مالکیت، بر دو نوع میباشد: سند عادی و سند رسمی. منظور از سند رسمی، سندی است که توسط مامورین رسمی دولت و در حدود وظایف قانونی آنها و مطابق قانون، تنظیم شده (مانند سند رسمی و ثبتی ملک و برگ سبز خودرو) و سایر اسناد، اسناد عادی، محسوب میشوند (نظیر قولنامه).
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۴:۲۰:۴۵
گرچه در قانون مجازات اسلامی تعریف تصرف عدوانی بیان نشده است، ماده ۱۶۱ قانون آیین دادرسی مدنی آن را تعریف کرده است و قاضی برای احراز آن یه عنصر ۱. سبق تصرفات شاکی ۲.لحوق تصرفات مشتکی عنه ۳. عدوانی بودن تصرفات مشتکی عنه را با توجه به دلایل ارایه شده از ناحیه شاکی و مدافعات مشتکی عنه بررسی و احراز می کند. سند مالکیت مورد نظر قانون گذار که دلیل بر سبق تصرفات در ماده ۱۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی محسوب می شود به عنوان دلیل در صورتی کافی برای احراز تصرف مشروع تلقی می شود که دلایل ارایه شده دیگر برای سبق تصرف شاکی و مشروعیت تصرفات مشتکی عنه کافی نباشد؛ بنابراین، در فرض سوال، مالکیت مستند به سند عادی بدون تصرف موثر به سند نخواهد بود و صدور قرار گواهی اناطه موضوعیت نخواهد داشت.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۴:۶:۱۴
بسیار ممنونم از عوامل سایت وکیل تلفنی بابت اینکه مشاوره تلفنی فوری ارائه میدهید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۱:۲۱:۲۹
در نظریه شورای نگهبان آمده است: مفاد مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت اسناد و املاک صرفا اختیاری پنداشتن ثبت سند در برخی موارد و الزامی دانستن آن در سایر موارد است که این مطلب خود به خود بلا اشکال و بی ایراد است ولیکن ماده ۲۲ قانون ثبت اسناد و املاک و نیز ماده ۴۸ همان قانون که دلالت بر بی اعتباری اسناد عادی دارد اطلاق آن درمورد سند عادی که ادله قانونی یا شرعی معتبر بر صحت مفاد ٱن ها باشد، باطل و خلاف شرع است.بنابر این نشست حاضر شاید به نوعی سالبه به انتفاع موضوع باشد با این باور برخی همکاران که با وجود نظریه شورای نگهبان، محلی برای طرح نظرات دیگر باقی نمی ماند ولی در واقعیت امر اینگونه نیست زیرا علیرغم نظریه شورا همواره سوالات زیادی باقی میماند که بنا به چیستی مبنای نظریه، پاسخ متفاوت خواهد بود. مسئله دیگر توقع رسیدن به نظر واحد است که در مقام خود امری دشوار است. در نظام حقوقی ایران ۶ دیدگاه در تفسیر مواد قانونی مدنی و ثبت وجود دارد و احتمالا با مطرح شدن نظریه شورای نگهبان، برخی حقوقدانان برای دور زدن این نظر دیدگاههای دیگری را هم مطرح میکنند که قابل جمع با نظر شورای نگهبان باشد. مشکل این است که متن به گونهای نوشته شده که جای تفسیر را باز گذاشته است. در طی هشتاد سال و علیرغم آگاهی همه به این تعارض در رویه، رای وحدت رویه صادر نشده است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۱:۱۶:۳۴
اثبات مالکیت با سند عادی و رسمی
یکی از دلایل اثبات مالکیت، از جمله ثابت کردن مالکیت ملک سند میباشد. به طور کلی، باید گفت، اثبات مالکیت هم با سند عادی و هم با سند رسمی، امکان پذیر بوده و از نظر امکان اثبات، میان این دو سند، تفاوتی وجود ندارد. اما، لازم است تا در این رابطه، به چند نکته، توجه گردد:
در مقابل سند عادی، علاوه بر ادعای جعل، میتوان اظهار انکار و تردید نیز کرد. تفاوت انکار و تردید با ادعای جعل، آن است که در صورت ادعای جعل، مدعی باید ادعای خود را اثبات کند. اما، در صورت انکار و تردید، استناد کننده به سند، باید اصالت سند را اثبات کند. این در حالی است که در مقابل سند رسمی، تنها میتوان ادعای جعل را مطرح نمود.
در رابطه با املاک، لازم است تا به ماده ۲۲ قانون ثبت، توجه شود که به موجب آن: «همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید، دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی را که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا این که ملک مزبور از مالک رسمی، ارث به او رسیده، مالک خواهد شناخت…»
بنابراین، در رابطه با این اموال، سند عادی در مراجع دولتی، من جمله دادگاه، پذیرفته نشده و لذا، قابل استناد نمیباشد. اما، این امر، بدین معنا نیست که مالک سند عادی، نمیتواند برای اثبات مالکیت خود اقدام نماید، بلکه سند عادی، در دعاوی نظیر خلع ید مستقیما در دادگاه پذیرفته نمیشود.
در نتیجه، مالک سند عادی میتواند ابتدا برای اثبات اصالت سند و مالکیت خود بر ملک اقدام کرده و پس از اخذ حکم دادگاه، با استناد به سند و حکم صادره، برای اثبات دعوای خود اقدام کند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۱۱:۱۱:۱۸
با سلام. تصرف عدوانی را می توان هم از نظر حقوقی مطرح کرو هم کیفری و تفاوتهایی بین این دو است از جمله انکه برای ثبت شکایت کیفری از تصرف عدوانی احراز مالکیت ضرورت دارد اما از نظر حقوقی خیر لذا در دعوی کیفری تصرف عدوانی تنها مالک یا نماینده قانونی او می تواند از متصرف عدوانی شکایت کیفری کنید . ولی برای اقامه دعوی حقوقی نیازی نیست که مالک حتما اقدام کند بلکه کسی که قبلا به صورت قانونی از ملک استفاده می کرده ( مثلا مستاجر ) نیز می تواند اقامه دعوی کند .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۹:۳۳:۴۸
مهمترین دلیل در میان دلایل اثبات مالکیت، سند میباشد. به موجب ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی: «سند، عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع، قابل استناد باشد.» البته، باید به این نکته توجه داشت که نوشته، در صورتی به عنوان سند، قابل استناد است که توسط متعهد، امضا شده باشد. به عبارت دیگر، رکن اساسی سند، امضا یا جایگزین آن، مانند اثر انگشت میباشد.اگر دلیل اثبات مالکیت، سند باشد، لازم است این سند، به دادگاه ارائه گردد. بدین منظور، اصل یا تصویر برابر اصل شده سند، باید در هنگام ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، اسکن شده و همراه دادخواست به دادگاه ارسال گردد و اصل سند، در جلسه اول دادرسی نیز ارائه گردد. خوانده نیز باید اصل اسناد خود را در جلسه اول دادرسی ارائه نماید. قولنامه، سند رسمی و رسیدهای پرداخت وجه، همگی از جمله اسنادی هستند که میتوانند برای اثبات مالکیت، مورد استفاده قرار گیرند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۹:۲۵:۵۴
در دعاوی تصرف عدوانی و مزاحمت و ممانعت از حق ابراز سند مالکیت دلیل برسبق تصرف و استفاده از حق می باشد مگر آنکه طرف دیگر سبق تصرف و استفاده از حق خود رابه طریق دیگر ثابت نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۹:۸:۱۷
دعوای تصرف عدوانی جزو دعاوی هست که قبل از قطعیت قابلیت اجرا دارد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۸:۳۸:۳
با سلام
گرچه در قانون مجازات اسلامی تعریف تصرف عدوانی بیان نشده است، ماده ۱۶۱ قانون آیین دادرسی مدنی آن را تعریف کرده است و قاضی برای احراز آن یه عنصر ۱. سبق تصرفات شاکی ۲.لحوق تصرفات مشتکی عنه ۳. عدوانی بودن تصرفات مشتکی عنه را با توجه به دلایل ارایه شده از ناحیه شاکی و مدافعات مشتکی عنه بررسی و احراز می کند. سند مالکیت مورد نظر قانون گذار که دلیل بر سبق تصرفات در ماده ۱۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی محسوب می شود به عنوان دلیل در صورتی کافی برای احراز تصرف مشروع تلقی می شود که دلایل ارایه شده دیگر برای سبق تصرف شاکی و مشروعیت تصرفات مشتکی عنه کافی نباشد؛ بنابراین، در فرض سوال، مالکیت مستند به سند عادی بدون تصرف موثر به سند نخواهد بود و صدور قرار گواهی اناطه موضوعیت نخواهد داشت
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ | ۸:۲۶:۴۷
با سلام در حقوق ایران قاعده اصلی در تصرف عدوانی آن است که قاضی مراتب ذیل را احراز کند ۱.سبق تصرفات مدعی یا شاکی ۲.لحوق تصرفات بعدی متصرف فعلی یا همان مشتکی عنه یا خوانده؛ بنابراین، شاکی به هر حال باید اثبات کند که مورد دعوای وی قبلاً و مدتی در تصرف وی بوده و این امر معاینه و تحقیق موارد و تحقیق از مطلعین و گواهان قابل اثبات است. همچنین از همین طریق لحوق تصرفات مشتکی عنه نیز قابل اثبات است. وقتی مابقی این موارد احراز شد باید دعوای خواهان یا شکایت شاکی وارد تشخیص داده شود و در این مورد ادعای مالکیت از سوی مشتکی عنه دلیل برای صدور قرار اناطه نیست چون در تصرف عدوانی اصلاً قاضی وارد مالکیت می شود؛
نظر شما در مورد این مطلب