مرجع تجدیدنظر آرای صادره مربوط به اصل نکاح، طلاق، نسب و حجر
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۱/۱۰ | ۹:۵۲:۴۴
- 11 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۱۸:۳۰:۵۸
کلیه دعاوی مربوط به طلاق قابل رسیدگی فرجامی است و این قابلیت منحصر به اصل طلاق نیست.
مطابق ماده ۳۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی احکام راجع به ثلث، حبس و تولیت در صورت تجدیدنظر خواهی دیگر غیرقابل فرجام خواهد بود. همچنین احکام صادره در دعاوی مالی در صورتی که در مهلت مقرر مورد تجدیدنظر خواهی قرار گرفته باشند، در هر حال قابلیت فرجام ندارند. عده ای معتقدند منصوص نشدن قرارهای رد دعوا و عدم استماع دعوا در قسمت ۱و۲ بند ب این ماده ناشی از مسامحه قانون گذار بوده و به قابل فرجام میباشند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۱۴:۵:۱۰
طبق نظر هیئت عالی دیوان عالی کشور
نظر به اینکه طبق بند (ب) ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی کلیه دعاوی غیرمالی قابل تجدیدنظر هستند و دعاوی مورد سوال نیز در ردیف این دعاوی است، مرجع رسیدگی آن، دادگاههای تجدیدنظر استان میباشد که متعاقباً در حدود ماده 368 قانون مزبور قابل فرجام هستند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۱۲:۴۸:۱۹
با سلام. مطابق ماده ۳۶۸ قانون ایین دادرسی مدنی احکام صادره مربوط به اصل نکاح و فسخ ان ، و طلاق پس از تجدید نظر خواهی قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۱۲:۲۵:۲۰
باسلام
وفق بند «ب» ماده ۲۳۱ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، احکام راجع به دعاوی غیرمالی، قابل تجدید نظرخواهی در دادگاههای تجدیدنظر استان می باشند و از طرفی قانون گذار هم در خصوص دعاوی مربوطه به اصل طلاق، نکاح و ... دقیقا مرجع تجدید نظرخواهی را بیان نکرده، لکن چون دعاوی مذکور از جمله دعاوی غیرمالی می باشند، مستفاد از مواد ۳۳۱ و ۳۶۷ قانون مذکور، مرجع تجدید نظرخواهی از آن احکام، دادگاه های تجدید نظر استان است و آرای موصوف قابل فرجام خواهی (وفق ماده ۳۶۸) در دیوان عالی کشور هستند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۱۰:۱:۱۳
با توجه بهمراتب مرقوم وقتی دادگاهی یا این شرایط به دعاوی خانواده بهطورکلی رسیدگی مینماید، صلاحیت کامل برای رسیدگی به دعاوی راجع به اصل نکاح و طلاق را خواهد …
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۵۸:۲۴
زن با ارائه دادخواست به همراه مدارک و دلایل محکمهپسند به یکی از شعبه های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند، پس از ارائه دادخواست زن به دادگاه خانواده به منظور رسیدگی ارسال میشود؛ در صورتیکه پس از رسیدگیهای لازم در دادگاه بدوی یا اولیه حکمی صادر شود که به ضرر یکی از طرفین دعوا باشد آنها تا 20 روز فرصت تجدیدنظر و اعتراض دارند.
چنانچه یکی از زوجین به حکم دادگاه اولیه در مدت زمان 20 روزه اعتراض کنند، پس از بررسی اعتراض وی دادگاه تجدید نظر آغاز میشود و طرفین با ارسال لایحه دفاعیات خود را به دادگاه تجدیدنظر تقدیم میکنند، دادگاه پس از بررسی کامل حکم را صادر میکند.
در صورتیکه به حکم صادر شده مجددا یکی از زوجین اعتراض داشته باشند، میتوانند در بازه زمانی 20 روزه به حکم اعتراض کنند؛ این اعتراض به حکم دادگاه تجدیدنظر واخواهی نام دارد و در این مرحله پرونده به منظور رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال میشود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۵۷:۳۵
با سلام و احترام،
بر اساس قانون آرای قابل فرجام خواهی دعاوی حقوقی در دیوان عالی کشور، به دو دسته احکام و قرارهای صادره از دادگاه نخستین و صادره از دادگاه تجدیدنظر تقسیم می گردند و اصل دعوای راجع به نکاح و طلاق در صورتی که بدون تجدید نظر، قطعیت یافته باشد یا از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشند از آراء حقوقی قابل فرجام خواهی دادگاه بدوی و تجدید نظر هستند. آرای قابل فرجام حقوقی، اعم از اینکه صادره از دادگاه نخستین باشند یا دادگاه تجدید نظر، در قانون آیین دادرسی مدنی مشخص شده اند اما از آنجا که صرفا برخی از احکام قطعی صادره از دادگاه نخستین و تجدیدنظر قابلیت فرجام خواهی داشته، ضروری است از این احکام، مطلع بود تا با عدم پذیرش فرجام خواهی مواجه نشد. حکم هایی که در خصوص موضوعاتی نظیر اصل نکاح و فسخ آن، طلاق و نسب و حجر از دادگاه نخستین صادر شده و بدون تجدیدنظر خواهی قطعی شده باشند، احکام قابل فرجام خواهی حقوقی صادره از دادگاه نخستین هستند و هر حکمی که در خصوص اصل نکاح و فسخ آن، طلاق و نسب و حجر و وقف بوده و از دادگاه تجدید نظر صادر شده باشد جزو آرای قابل فرجام حقوقی می باشند. در خصوص قرار ها نیز باید گفت که قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست و قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا قرارهای قابل فرجام خواهی صادره از دادگاه بدوی هستند، منوط بر اینکه اصل حکم راجع به آن ها از قابلیت فرجام خواهی برخوردار باشد ، برای دانستن دیگر جزئیات می توانید زا وکلای موسسه وکیل تلفنی مشورت بگیرید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۴۲:۳
سلام و عرض ادب
آرای دادگاه بدوی
درمورد احکام صادره در دعاوی غیرمالی، تنها دعاوی مربوط به اصل نکاح، فسخ نکاح، طلاق، نسب، حجر، وقف، ثلث، حبس و تولیت قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور هستند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۳۱:۲۷
با سلام وفق بند «ب» ماده ۲۳۱ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، احکام راجع به دعاوی غیرمالی، قابل تجدید نظرخواهی در دادگاههای تجدیدنظر استان می باشند و از طرفی قانون گذار هم در خصوص دعاوی مربوطه به اصل طلاق، نکاح و ... دقیقا مرجع تجدید نظرخواهی را بیان نکرده، لکن چون دعاوی مذکور از جمله دعاوی غیرمالی می باشند، مستفاد از مواد ۳۳۱ و ۳۶۷ قانون مذکور، مرجع تجدید نظرخواهی از آن احکام، دادگاه های تجدید نظر استان است و آرای موصوف قابل فرجام خواهی (وفق ماده ۳۶۸) در دیوان عالی کشور است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۲۶:۷
سلام
ممنون از مطالب مفید ارائه شده
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۲۱ | ۸:۱۲:۵۰
در امور حقوقی بعضی از آرای حقوقی هم قابل تجدیدنظرخواهی و هم قابل فرجام خواهی هستند
نظر شما در مورد این مطلب