بر طبق مواد ۲۴ و ۲۵ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱ حتی اگر زوجین توافق بر جدایی داشته باشند به ناچار می بایستی از دادگاه حکم بگیرند که در اصطلاح حقوقی به آن گواهی عدم امکان سازش می گویند .
طلاق توافقی که از اسم آن آشکار است منوط به توافق زن و شوهر در تمام موضوعات زندگی مشترک و حضور هر دوی آنها در تمام مراحل رسیدگی است.
موضوعاتی که زوجین برای عملی و اجرا شدن طلاق توافقی باید در خصوص آنها با هم توافق کنند :
مهریهی زن ، نفقهی زن ، اجرتالمثل زن ، حضانت فرزند مشترک ، قرار ملاقات فرزند مشترک و سایر توافقات ؛ لازم به ذکر است که برای طلاق توافقی لزومی ندارد زن کل مهریهاش را ببخشد (در اصطلاح حقوقی بذل کند) ممکن است نیمی از مهریه را ببخشد یا حتی مرد حاضر باشد کل مهریه را پرداخت کند و این امر کاملا بستگی به توافق طرفین دارد.
نکنهی مهم درخواست طلاق توافقی آن است که زن و مرد باید در خصوص کلیهی امور مالی و غیرمالی خود باهم توافق پس از اینکه زوجین در امور مشترک به توافق رسیدند، میتوانند برای طلاق توافقی اقدام کنند.
توافقات مذکور میتواند در محضر و جلسهی دادگاه باشد یا در دفاتر اسناد رسمی صورت گیرد و به طریق رسمی ثبت شود و یا اگر طرفین مایل بودند از همان ابتدا به وکلای دادگستری مراجعه کنند شرح توافقات خود را به وکلای خویش خواهند داد و وکلای ایشان مراحل قانونی طلاق توافقی را انجام میدهند.
طلاق توافقی طبق قانون جدید
تا قبل از آذرماه سال نود و هفت، زوجین یا وکلای خود برای ثبت دادخواست طلاق توافقی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست طلاق توافقی خود را ثبت می نمودند، اما از ابتدای آذرماه سال نود و هفت و با توجه به بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۱۳۱۰۴/۵۵ مورخ ۱۳۹۷/۰۹/۰۵ خطاب به مدیران دفاتر خدمات الکرونیک قضایی استان تهران، دفاتر مذکور مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی مراکز غربالگری و یا مشاوره خانواده که اصطلاحا گواهی عدم انصراف از طلاق گفته می شود، نیستند.
بنابراین شرایط تغییر کرده و از ابتدای آذر ماه سال نود و هفت، متقاضیان طلاق توافقی باید ابتدا به سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه نمایند و اطلاعات خود را در این سامانه وارد نمایند تا در وقت تعیین شده به مراکز غربالگری یا مراکز مشاوره خانواده (http://zaman.behzisti.net/) مراجعه نمایند و پس از انجام مشاوره های لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق را اخذ و در هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل دهند تا دادخواست آنها ثبت و به دادگاه خانواده صالح ارجاع شود.
نکته مهم: شرایط جدید فوقالذکر فعلا فقط در مورد طلاق توافقی است و در مورد طلاقهای یک طرفه، شیوه کار همچنان طبق روال گذشته انجام میگیرد .
شرایط اجرای طلاق توافقی
این نوع از طلاق شرایط خاصی ندارد ؛ تنها زمانی که زوجین با توجه به شرایط خود به این تصمیم برسند که جدایی از ماندن در قید ازدواج برایشان بهتر است میتوانند در خواست اجرای طلاق بدهند. طبق قانون جدید، زوجین موظف اند که در جلسات مشاوره حاضر شوند و همچنین حکم دادگاه صالح را مبنی بر اجرای صیغه طلاق توافقی در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق اخذ کنند.
مراحل طلاق توافقی در دادگاه
گام اول: مشاوره اجباری
گام دوم: تقدیم دادخواست
گام سوم: تعیین وقت دادرسی
گام چهارم: حضور در جلسه دادگاه
گام پنجم: ارجاع به مشاوره در دادگاه یا داوری فی مابین زوج و زوجه
گام ششم: احراز باردار بودن یا نبودن زوجه
گام هفتم: حضور مجدد در دادگاه و در صورت احراز شرایط صدور گواهی عدم امکان سازش توسط دادگاه
گام هشتم: مراجعه به دفتر طلاق
زوجین متقاضی جدایی از طریق طلاق توافقی در صورت نداشتن وکیل ، باید همراه با کارت ملی , شناسنامه و عقدنامه (مدارک لازم برای طلاق توافقی ) پس از اخذ گواهی گواهی مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و درخواست طلاق را ثبت و حتما امضاء کنند. پس از ارجاع دادخواست به شعبه دادگاه ، می بایستی زوجین به شعبه مربوطه مراجعه کنند و نزد قاضی حاضر شده و صورتجلسه دادگاه را امضاء نمایند.
زوجین تمام توافقات درباره ی موارد مشترک را به شکل مکتوب به دادگاه ارائه می دهند . پس گذراندن مراحل و صدور رای طلاق توافقی و اخذ قطعیت ، زوجین به مدت ۳ ماه برای مراجعه به دفتر طلاق و جاری کردن صیغه ی طلاق و ثبت رسمی آن مهلت دارند. آنچه در دادگاه های تهران مرسوم است فرستادن خانم برای اخذ گواهی بکارت از پزشکی قانونی ست . اگر زوجه دوشیزه نباشد و یائسه نیز نشده باشد اخذ گواهی بارداری نیز به جهت ثبت طلاق الزامی است . لازم به ذکر است در هیچ یک از مراحل طلاق توافقی با وکیل و چه بدون آن ، هیچ الزام قانونی برای حضور یا اجازه والدین زوجین نیست ، حتی اگر زوجه دوشیزه باشد .
پس از طی نمودن مراحل و صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) توسط دادگاه صالح ، در نهایت جهت جاری شدن صیغه ی طلاق آخرین رجوع زوجین ( با در دست داشتن مدرک شناسایی هر دو طرف و شناسنامه و کارت ملی به انضمام سند نکاح) به دفتر رسمی طلاق می باشد .
مختصری از انجام مراحل طلاق توافقی
ثبت نام در سامانه ی تصمیم سازمان بهزیستی و تعیین زمان و مکان مشاوره ی روانشناسی جهت صدر گواهی مشاوره http://zaman.behzisti.net/
تنظیم صورت جلسه ی توافقات زوجین راجع به کلیه ی آثار و حقوق مالی و ( اجرت المثل ایام زوجیت، نفقه، نحله، مهریه ) و حقوق غیر مالی از قبیل حضانت فرزند مشترک و نفقه ی وی
ارجاع دادخواست به دادگاه خانواده توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
تعیین شعبه ی رسیدگی کننده به پرونده و ارجاع پرونده ی شعبه ی مزبور و تعیین وقت دادرسی توسط شعبه
شرکت در جلسه ی رسیدگی در تاریخ تعیین و ابلاغ شده توسط شعبه ی رسیدگی کننده و اخذ دفاعیات طرفین
ارجاع زوجین به مشاور دادگاه یا داوری جهت اخذ نظریه
وصول نظریه مشاور یا داور و صدور گواهی عدم امکان سازش توسط دادگاه
رجوع به دفتر ازدواج و طلاق ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ قطعی شدن گواهی عدم امکان سازش
صدور سند طلاق(طلاق نامه)
نظر شما در مورد این مطلب