مشروعیت خسارت تأخیر تأدیه و تاریخ محاسبه آن
- توسط سید علی موسوی
- ۱۳۹۶/۱/۳ | ۱۰:۱۵:۲۷
- 14 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۳/۵/۱۷ | ۱۹:۲۹:۲۲
سلام
ایا باتوجه به اینکه خیارت تاخیر تادیه جدیدا مجلس تصویب نموده است که سالانه محاسبه سود ایا مربوط به پرونده های قبلی مییاشد یا پرونده های جدید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۱۶:۱۲:۲۶
وقت بخیر
دارنده چک از زمان مقید در آن (سررسید چک) تا زمان وصول، استحقاق دریافت خسارت تأخیر در تأدیه دین را دارد.
ثانیاً: در صورت پذیرفته شدن دعوی وی در مطالبه خسارت، دادگاه باید خسارت مزبور را از زمان مقید در چک (سررسید) تا زمان صدور رأی، محاسبه و مورد حکم قرار دهد.
همچنین چنانچه دردادخواست بدوی خواسته شوداززمان صدورچک تاقطعیت حکم یاتازمان اجرای حکم...
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۱۱:۴۵:۳۵
باسلام،مشروعیت جبران خسارت تاخیرتادیه،یعنی ضرری که براثرعدم پرداخت دین درمهلت مقرربردائن واردمی شودمحل اختلاف است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۱۱:۴۵:۲۵
سلام
راستش فقط خواستم تشکر کنم که تا این اندازه به فکر تسهیل دسترسی مردم به خدمات حقوقی هستید
باور نمیکردم ۱۰شب هم مشاوری مجرب و متخصص پاسخگوی من باشه
اما همه چیز عالی بود
ممنونم
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۱۱:۳۱:۳۱
در قانون آيين دادرسى مدنى مصوب ۱۳۷۹ش، خسارت تأخير تأديه دوباره اعاده شد و به جاى هشت ماده که در قانون قبلى وجود داشت، فقط يک ماده (ماده ۵۲۲) به اين موضوع اختصاص يافت. ماده ۵۲۲ آيين دادرسى مدنى مقرر مىدارد:
در دعاوىای که موضوع آن دين و از نوع وجه رايج بوده و با مطالبه داين و تمکن مديون، مديون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغيير فاحش شاخص قيمت سالانه از زمان سررسيد تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعايت تناسب تغيير شاخص سالانه که توسط بانک مرکزى جمهورى اسلامى ايران تعيين مىگردد، محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد، مگر اين که طرفين به نحو ديگرى مصالحه نمايند.
صرف نظر از اشکالات عبارتى و ابهاماتى که در اين راه وجود دارد، اين ماده از دو جهت قابل بحث است: يکى اين که ماده مذکور ميزان خسارت تأخير تأديه را به اندازه تغيير فاحش قيمتها تعيين کرده است و ديگر اين که تمکن داين را شرط تحقق ايجاد مسئوليت در پرداخت خسارت تأخير تأديه قلمداد کرده است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۱۱:۳۰:۵
در قانون آيين دادرسى مدنى مصوب ۱۳۷۹، خسارت تأخير تأديه دوباره اعاده شد و به جاى هشت ماده که در قانون قبلى وجود داشت، فقط يک ماده (ماده ۵۲۲) به اين موضوع اختصاص يافت. ماده ۵۲۲ آيين دادرسى مدنى مقرر مىدارد:
در دعاوىای که موضوع آن دين و از نوع وجه رايج بوده و با مطالبه داين و تمکن مديون، مديون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغيير فاحش شاخص قيمت سالانه از زمان سررسيد تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعايت تناسب تغيير شاخص سالانه که توسط بانک مرکزى جمهورى اسلامى ايران تعيين مىگردد، محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد، مگر اين که طرفين به نحو ديگرى مصالحه نمايند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۹:۳۴:۵۱
با عرض سلام و خسته نباشید
لطفا در خصوص محاسبه تاخیر در تادیه اسنادی مانند سفته هم مطلب بگذارید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۹:۲۵:۴۲
با سلام
اولاً: دارنده چک از زمان مقید در آن (سررسید چک) تا زمان وصول، استحقاق دریافت خسارت تأخیر در تأدیه دین را دارد.
ثانیاً: در صورت پذیرفته شدن دعوی وی در مطالبه خسارت، دادگاه باید خسارت مزبور را از زمان مقید در چک (سررسید) تا زمان صدور رأی، محاسبه و مورد حکم قرار دهد.
ثالثاً: چنانچه دادگاه محاسبه میزان خسارت را از زمان صدور حکم تا زمان وصول آن به عهده دایره اجرا محول نماید، این امر ضمن آن که مانع طرح دعوی جدید و در نتیجه تراکم امور دادگاهها خواهد شد اساساً با توجه به وجود مقرّرات مشابه از جمله مقرّرات مذکور در ذیل ماده ۵ قانون روابط موجر و مستأجر (۱۳۵۶) بلااشکال بنظر میسد. در نتیجه قسمت صدر نظر اکثریت و همچنین نظر اقلیت منصرف از مورد سؤال است.
قسمت اخیر نظر اکثریت در خصوص محول کردن محاسبه خسارت تأخیر تأدیه دین از زمان صدور حکم تا زمان وصول آن به دایره اجرا، مؤید تأیید است.
پس از صدور حکم دایره به محکومیت مدیون نسبت به اصل خواسته و تعیین میزان خسارت تأخیر تأدیه، حکم در ادامه رأی، محاسبه و خسارت تأخیر تأدیه را از تاریخ صدور حکم تا خاتمه اجرای آن بر مبنای محاسبه زمان صدور حکم به عهده دایره اجرا محول میکند که خسارت وارده را در مدت مرقوم محاسبه و پس از وصول در وجه محکوم له واریز کند.به عبارت دیگر، پس از صدور حکم، دایره اجرا فقط آنچه را که مورد حکم واقع شده اجرا مینماید و رأساً نمیتواند خسارت تأخیر تأدیه را پس از صدور حکم به نحوی که در ماده ۵۲۲ مقرر شده، محاسبه و آن را مورد مطالبه قرار دهد؛ زیرا صلاحیت چنین اقدامی را ندارد و در قانون هم تجویز نشده است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۹:۱۳:۵۸
خسارت تاخیر تادیه هم قانونی است و هم شرعی است
با سلام به طور کلی تادیه دین به هرشکلی بر ذمه مدیون باشد دارای خسارت تاخیر در تادیه دین خواهد بود حال چنانچه دین از نوع چک واخواست شده باشد از زمان صدور الی تاریخ وصول کامل خسارت تاخیر رادارا خواهدبود و محاسبه خسارت با جمع اصل خواسته پس اثبات دعوی مطالبه قابلیت انتقال به اجرای احکام مدنی را داراست
فلسفه خسارت تاخیر تادیه تغییر شرایط اقتصادی و افت ارزش پول میباشدتا بتواند تا حدودی جبران ضررو زیان شده باشو و در خصوص اسناد عادی از زمان مطالبه که میتواند با ارسال اظهار نامه یا تقدیم دادخواست باشد مطالبه میگردد و در خصوص اسناد رسمی یا در حکم اسناد رسمی مثل اسناد تجاری از زمان سررسید محاسبه میگردد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۸:۳۶:۵۸
با سلام و احترام،
خسارت تاخیر تادیه یا همان خسارت تأخیر، به معنای خسارتی است که به دلیل تأخیر در پرداخت یک بدهی یا انجام یک التزام مالی به وجود میآید. در واقع، مطابق قانون مدنی خسارت تاخیر تادیه، جریمهای است که به علت تأخیر در پرداخت بدهی، برای محکوم علیه بدهی تعیین میشود. با توجه به این که خسارت تاخیر تادیه معمولاً به صورت قراردادی در قراردادهای مالی، اعمال میشود، در این قراردادها مقادیر و شرایط خسارت تأخیر تأدیه به طور صریح مشخص میشوند. بنابراین ممکن است با توجه به شرایط و موارد مختلف، متفاوت باشد. باید توجه کرد که خسارت تأخیر تأدیه فقط به وجه نقد مرتبط است. این نوع خسارت در بازگرداندن طلب بانکها نیز مورد استفاده قرار میگیرد و تمام وجوه تسهیلات اعطایی که بانکها به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت میکنند، باید در سررسید معین پرداخت شوند. خسارت تاخیر تادیه به معنای عدم پرداخت بدهکار در سر موعد مشخصی به طلبکار است. برای اثبات این موضوع، طلبکار باید ثابت کند که در زمان مشخصی مبلغ را مطالبه کرده و بدهکار آن را پرداخت نکرده است. بهترین روش برای اثبات این موضوع، ارسال اظهارنامه است. برای محاسبه خسارت تاخیر تادیه، اثبات مطالبه از سوی طلبکار بسیار اهمیت دارد. لازم به ذکر است که در سه مورد خاص، طلبکار نیازی به اثبات مطالبه ندارد. این سه مورد شامل: چک، مهریه و اسناد موضوع آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا هستند. در این موارد، خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید محاسبه میشود و نیازی به اثبات مطالبه نیست.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۸:۲۶:۴۷
همان گونه که ذکر شد، اگر کسى تعهد خود را در موعد مقرر انجام ندهد و درنتيجه اين تأخير متعهدله متضرر شود، متعهد بايد خسارات ناشى از تأخير راجبران کند که اگر تعهد مذکور وجه رايج باشد، آن را در اصطلاح (خسارت تأخير تأديه ) مىگويند. در زبان حقوق دانان نيز واژه (خسارت تأخير تأديه) در مواردى به کار مىرود که موضوع تعهد، پرداخت وجه نقد رايج کشور باشد و اگر موضوع، تحويل کالا و خدمات يا پرداخت وجه نقد غير رايج در کشور، مثل ارزهاى بيگانه باشد، عنوان (خسارت ناشى از عدم انجام تعهد يا تأخير در انجام تعهد)، را به کار مىبرند. بنابراين در نوشتار حاضر، مقصود از خسارت تأخير تأديه، موردى است که مربوط به پرداخت وجه نقد رايج باشد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۴ | ۸:۱۶:۳۹
با سلام توجه به مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص مطالبه و نحوه محاسبه خسارت تأخیر تأدیه و نظر به اینکه خسارت تأخیر تأدیه مثلاً، در چک بلامحل باید از تاریخ صدور چک لغایت تاریخ وصول محکوم محاسبه شود و با عنایت به اینکه دادگاه صادرکننده حکم، فقط از تاریخ صدور تا زمان قطعیت دادنامه و صدور اجراییه و وصول محکومبه باقی میماند: آیا دادگاه میتواند از تاریخ صدور حکم تا تاریخ وصول محکومبه خسارت تأخیر تأدیه را در ضمن رأی خود به عهده اجرای احکام بگذارد
نظر شما در مورد این مطلب