هزینه دادرسی در صورتی که خسارت تأخیر تأدیه همزمان با اصل چک مطالبه نشود
- توسط هادی توکلی
- ۱۳۹۶/۱/۲ | ۲۳:۴:۳۱
- 16 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۲۲:۴۹:۶
طبق ماده 522 آیین دادرسی مدنی در مطالبه خسارت همچون اصل خواسته که هر دو مالی می باشد هزینه دادرسی اخذ می گردد با وجود هر یک از شرایط زیر اولا داین طلب خود را مطالبه کند ثانیا مدیون از پرداخت دین با وجود تمکن مالی خودداری نماید ثالثا شاخص کل بانک مرکزی تغییر فاحش کند.
وقت بخیر
بله
همانگونه که نسبت به مطالبه اصل خواسته، پرداخت هزینه دادرسی ضمن تسلیم دادخواست لازم است در مرحله مطالبه خسارات آن هم که موضوع مالی است، باید هزینه پرداخت شود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۱۷:۰:۳۸
چنانچه که اصل چک در یک زمان با غرامت تأخیر تأدیه چک مورد مطالبه قرار گرفته نشود و بعد از محکومیت خوانده به پرداخت وجه چک، خواهان برای مطالبه خسارت تأخیر به دادگاه دادخواست مستقلی تقدیم کند. در این حالت پرداخت هزینه دادرسی با خواهان است؟ در مورد فوق هزینه دادرسی باید به عهده شاکی باشد. زیرا اگرچه ادعای تأخیر وجه چک از فرع های مطالبه چک است و همچنین در صورت مطالبه همراه با چک، هزینه دادرسی بابت تأخیر تأدیه تعلق نمی گیرد. اما در مانحن فیه، چون دعوی غرامت تاخیر به همراه چک پرداخت نشده و به استناد دادخواست مستقل به دادگاه مطالبه شده است. لذا تلقی به دادخواست اصلی می شود. بنابراین هزینه دادرسی خسارت دیرکرد باید وصول گردد. به عبارت دیگر تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی که یکی از آن ها وصول هزینه دادرسی است. غرامت تاخیر در پرداخت، از جمله تاخیر در تادیه و هزینه های دادرسی امری روزمره است و مستقلاً به آن رسیدگی نمی شود و از نظر تجدیدنظر مشمول دعوی اصلی است. با این حال، میزان غرامت تاخیر تادیه و هزینه غرامت تاخیر تادیه ممکن است از ارزش مندرج در دعوی اصلی بیشتر باشد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۱۶:۳۵:۴۷
با سلام و احترام دعوا به دو نوع مالی و غیر مالی تقسیم شده و قابل طرح میباشد در دعوای غیر مالی هزینه دادرسی مشخص بوده و مبلغ معینی دریافت میگردد و در خصوص مالی هزینه دادرسی بر اساس مبلغ خواسته در هر مرحله دریافت میگردد که در نهایت توسط خواهان پرداخت و قابل مطالبه از خوانده میباشد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۱۳:۵۴:۰
ضمن عرض سلام و ادب و احترام
ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی این نوع خسارت تأخیر تأدیه را به طور کامل معرفی می کند: در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه متداول است، مدیون به درخواست داین و در صورتی که مدیون تمکن داشته باشد و تغییر شدید شاخص قیمت از زمان سررسید تا زمان پرداخت از پرداخت خودداری می کند. دادگاه پس از درخواست طلبکار و به نسبت تغییرات شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هر ساله تعیین میشود، خسارت تأخیر تأدیه را محاسبه و محکوم میکند. مگر اینکه طرفین به نحو دیگری سازش کنند.
چنانچه که اصل چک در یک زمان با غرامت تأخیر تأدیه چک مورد مطالبه قرار گرفته نشود و بعد از محکومیت خوانده به پرداخت وجه چک، خواهان برای مطالبه خسارت تأخیر به دادگاه دادخواست مستقلی تقدیم کند
سلام.مطالبه تاخیر وجه چک اگرهمزمان با وجه چک مطالبه شود،نیاز به پرداخت هزینه دادرسی نمیباشد.لکن اگر بعد از صدورحکم قطعی راجع به وجه چک،دادخواست جداگانه بابت مطالبه تاخیر وجه داده شود،نیاز به پرداخت هزینه دادرسی جداگانه میباشد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۱۰:۵۸:۹
باسلام،درصورت عدم مطالبه غرامت تاخیرتادیه همزمان بااصل چک،چنانچه که اصل چک دریک زمان،باغرامت تاخیرتادیه چک موردمطالبه قرارگرفته نشودپس ازمحکومیت خوانده به پرداخت وجه چک،خواهان برای مطالبه تاخیرتادیه می بایست به دادگاه دادخواست مستقلی تقدیم نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۱۰:۳۶:۴۷
با سلام و احترام،
یکی از مباحث مهمی که در فقه اسلامی و به تبع آن در قوانین و مقررات، پیش بینی شده است آن است که در صورتی که فردی به دیگری، خساراتی را وارد کرد، در هر صورت، باید این خسارت ها را جبران نماید. یکی از مصادیق وارد کردن خسارت به دیگران، خساراتی است که اشخاص به طور ناحق، در مسیر دادرسی، به دیگران، وارد می کنند. جبران اینگونه خسارات در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده و قابلیت مطالبه آن نیز بیان شده است. بنابراین اشخاصی که در مسیر دادرسی می باشند، لازم است جهت احقاق حقوق خود و جلوگیری از متضرر شدن، خسارات دادرسی و مصادیق آن را شناخته و نحوه مطالبه آن را بدانند. مطابق ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی: «خواهان حق دارد، جبران خسارت ناشی از دادرسی را که به علت تقصیر خوانده، نسبت به ادای حق یا امتناع از آن به وی، وارد شده یا خواهد شد، از باب اتلاف و تسبیب از خوانده، مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند، خساراتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی، به او وارد شده از خواهان، مطالبه نماید. دادگاه در موارد یاد شده، خسارت را پس از رسیدگی، معین کرده و محکوم علیه را به تادیه خسارت، ملزم خواهد نمود.» پس چه در زمان ثبت دادخواست خسارت تاخیر تادیه مطالبه شده باشد و چه به صورت مستقل درخواست شود دادگاه در صورت استحقاق خواهان این خسارت را از خوانده دعوا مطالبه می کند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۹:۱۰:۳۷
سلام هزینه دادرسی باید از خواهان اخذ شود؛ زیرا اگرچه مطالبه تأخیر وجه چک از متفرعات مطالبه وجه چک بوده و در صورت مطالبه آن همراه وجه چک هزینه دادرسی اخذ نمیشود؛ ولی در مانحنفیه به لحاظ اینکه همراه وجه چک مطالبه نشده است و بر اساس دادخواست مستقل به دادگاه، مطالبه شده است؛ لذا دادخواست اصلی تلقی شده است؛ بنابراین، باید هزینه دادرسی اخذ شود و به عبارت دیگر تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی که یکی از آنها اخذ هزینه دادرسی است در همه مطالبات باید رعایت شود الاماخرج بالدلیل و در مانحنفیه چون شک میکنیم که آیا هزینه دادرسی بابت مطالبه تأخیر وجه چک اخذ خواهد شد؟ به اصل قانونی رجوع میکنیم و آن اینکه رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی در همه مطالبات الزامی است و لذا در مبحث مطروحه باید هزینه دادرسی اخذ شود.
همانگونه که نسبت به مطالبه اصل خواسته، پرداخت هزینه دادرسی ضمن تسلیم دادخواست لازم است در مرحله مطالبه خسارات آن هم که موضوع مالی است، باید هزینه پرداخت شود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۸:۵۴:۴۱
با سلام و خسته نباشید
مسئله ای که مطرح است که مبلغ خسارت تاخیر در تادیه قبل از صدور حکم بر چه مبنایی محاسبه و اخذ می گردد؟
در صورت عدم تحقق هر یک از شرایط ذیل، داین (طلبکار) استحقاق آنچه را که در قانون خسارت نامیده شده است، ندارد:
۱ )داین طلب خود را از مدیون مطالبه نکند.
۲ )مدیون با عدم تمکن از ادای دین، از آن خودداری کند.
۳ )تغییر شاخص قیمت سالانه فاحش نباشد .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۸:۳۰:۳۷
در صورتی که دارنده چک جبران خسارت دیرکرد و هزینههای مزبور را پس از صدور حکم درخواست کند، باید درخواست خود را به همان دادگاه صادرکننده حکم تقدیم کند.
در این زمینه باید به قانون استفساریه تبصره الحاقی به ماده 2 قانون اصلاح موادی از قانون صدور چک مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز توجه شود.
در این مورد که منظور مجمع تشخیص مصلحت نظام از خسارات و هزینههای مقرر در تبصره الحاقی به ماده 2 قانون اصلاح موادی از قانون صدور چک مصوب سال 1376، کلیه خسارات و هزینههای لازم از قبیل هزینه دادرسی، حقالوکاله، ضمان ناشی از تسبیب، خسارات تاخیر در تادیه دین و امثال آن میباشد یا خیر مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرده است که منظور از عبارت «کلیه خسارات و هزینههای واردشده...» مذکور در تبصره الحاقی به ماده 2 قانون اصلاح موادی از قانون صدور چک مصوب سال 1376 مجمع تشخیص مصلحت نظام، خسارت تاخیر در تادیه بر مبنای نرخ تورم از تاریخ چک تا زمان وصول آن که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام شده و هزینه دادرسی و حقالوکاله براساس تعرفههای قانونی است.
در این صورت مبنای محاسبه خسارت تاخیر تادیه، نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی می باشد که شاخص را هر ماه اعلام می نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۱۰/۳ | ۸:۱۶:۱۳
باید هزینه دادرسی اخذ شود
ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی این نوع خسارت تأخیر تأدیه را به طور کامل معرفی می کند: در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه متداول است، مدیون به درخواست داین و در صورتی که مدیون تمکن داشته باشد و تغییر شدید شاخص قیمت از زمان سررسید تا زمان پرداخت از پرداخت خودداری می کند. دادگاه پس از درخواست طلبکار و به نسبت تغییرات شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هر ساله تعیین میشود، خسارت تأخیر تأدیه را محاسبه و محکوم میکند. مگر اینکه طرفین به نحو دیگری سازش کنند.
کلا خواسته اگر مالی باشد حتما باید هزینه دادرسی پرداخت گردد
نظر شما در مورد این مطلب