ابطال معامله به قصد فرار از دین و تضییع حق طلبکار
- توسط هادی توکلی
- ۱۳۹۵/۱۲/۲۶ | ۱۸:۳:۰
- 10 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۱۹:۵۲:۲۹
ضمن عرض ادب و احترام و خسته نباشید
در طی روند اجرای تامین خواسته مهریه
اعتراض ثالثی رخ داد و بنده جهت اخذ مشاوره با موسسه شما تماس گرفتم
واقعا رضایت بخش بود
کیفیت خدمات در لین سرعت پاسخگویی و ارزشی که برای زمان مردم قائلید قابل تقدیر است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۱۳:۱۴:۱۲
معامله به قصد فرار از دین می تواند به نحو صوری و یا غیر صوری واقع شود. که شرط تحقق جرم مزبور صوری بودن معامله است. در نتیجه تمامی معاملات مدیون، صوری و باطل نیستند ومنظور از صوری بودن معامله یعنی اینکه انتقال دهنده قصد واقعی برای انتقال نداشته و فقط می خواهد با انتقال از مالش مراقبت کند تا طلبکار از محل آن مال به طلبش نرسد و مبلغ معامله بین انتقال دهنده و انتقال گیرنده رد و بدل نخواهد شد.
اگر معامله بدون قصد فرار از دین اما صوری واقع شود و همینطور زمانی که هم قصد فرار از دین در آن معامله وجود داشته باشد و هم صوری واقع گردد به دلیل نبود قصد انتقال و قاعده کلی، معامله باطل خواهد بود.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۱۰:۳۵:۱۱
نکته ی مهم در ماده ۲۱۸ ق م همینجاست که اگر طلبکاران منتقل الیه اثبات نمایند که معامله به قصد فرار از دین میان بدهکار و خریدار انجام شده، دادگاه آن معامله را ابطال مینماید در حالی که بعضا شعب دادگاه ها دادخواست ابطال از جانب خود فروشنده ی بدهکار را پذیرفته و به استناد همین ماده معامله را باطل نموده در حالی که این ابطال مخالف نظم عمومی و است و از تضییع حقوق طلبکار نیز جلوگیری نمیکند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۹:۵۰:۵۶
هرگاه طلبکار معامله را تجویز کند، اشکال مرتفع میشود. برعکس در صورتی که طلبکار قصد بایع را فرار از دین بداند میتواند ابطال معامله را درخواست کند و دادگاه در صورتی که علم پیدا کند که معامله ساده نبوده و بدهکار قصد فرار از دین را داشته است حکم به بطلان معامله میدهد.
با سلام و احترام،
بر اساس قانون، اصطلاح "معامله به قصد فرار از دین" در مواردی کاربرد پیدا میکند که فرد بدهکار برای اینکه اموالش توسط طلبکاران توقیف نشود، به انجام معاملهای اقدام میکند تا از استیفای طلب از سوی آنها مصون بماند. در این شرایط میتوان گفت که حيله بدهكار براي فرار از پرداخت دين، میتواند موجب از بين رفتن امنيت حقوقي و سستي اعتبار در روابط بازرگاني شود. قصد فرار از دین نیز یکی از جهات نامشروع است که منظور از آن همان انگیزه فرار از دین است، اما بین جهت نامشروع (مفاد ماده ۲۱۷) و انگیزه فرار از دین، دو تفاوت اساسی زیر موجود است نخست اینکه جهت نامشروع سبب بطلان عقد است؛ در صورتی که انگیزه فرار از دین در ماده ۲۱۸ فقط سبب عدم نفوذ است و این بدان جهت است که در معامله به قصد فرار از دین، منشأ عدم مشروعیت رعایت نکردن حقوق طلبکاران است. از این رو معامله غیرنافذ و سرنوشت آن در دست طلبکاران قرار میگیرد که اگر آن را تنفیذ کنند معامله کامل میشود و اگر آن را رد میکردند، معامله برای همیشه باطل خواهد بود، بنابراین موجبی برای بطلان معامله فرار از دین، قبل از رد بستانکاران وجود ندارد دوم اینکه جهت نامشروع وقتی سبب بطلان عقد است که مورد تصریح قرار گیرد، در صورتی که انگیزه فرار از دین حتی اگر بیان نشده باشد، سبب عدم نفوذ معامله ممی گردد.
با سلام این گونه معاملات معمولا در زمانی صورت میگیرد که مدیون بابت ادای دین تقسیط آن را متصور است فلذا اقدام به انجام بیع صوری نموده تا مفلس بودن خودرا به محکمه اعسار به اثبات برساند اما اگر محکمه مستقلا و یا به درخواست خوانده پرونده اعسار یا پرونده مشابه در صحت بیع اشکال کشف نماید ضمن ابطال معامله و برگرندان مال به همان شرایط قبل برای طرفین معامله به قصد فرار از دین نیز مجازات تعیین خواهد نمود
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۸:۴۲:۵۱
با سلام قانون گذار در سال ۱۳۰۷ معامله به قصد فرار از دین را مطلقا باطل کرد . شورای نگهبان در سال ۱۳۶۱ معامله به قصد فرار از دین را نافذ اعلام کرد . در سال ۱۳۷۰ شورای نگهبان عبارت مطلق را حذف و بیان کرد: (( معامله با قصد فرار از دین و به صورت صوری باطل است . )) مواد ۲۱۸ مکرر قانون مدنی به استناد ماده ۴ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب سال ۱۳۷۷ ضمانت اجرای این گونه معاملات را چه به صورت صوری و چه به قصد فرار از دین غیر صحیح دانسته و به استناد ماده ۴ قانون مارالذکر اموال را از منتقل الیه گرفته و به صاحب اموال رد می کند. در نتیجه معامله چه با قصد فرار و چه به صورت صوری باشد، قانون گذار به استناد ماده ۴ قانون مارالذکر اینگونه معاملات را غیر صحیح دانسته است و اموال را از منتقل الیه گرفته و به صاحبان اموال می دهد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۸:۲۷:۳۹
هرگاه طلبکار معامله را تجویز کند ، اشکال مرتفع می شود . برعکس در صورتی که طلبکار قصد بایع را فرار از دین بداند می تواند ابطال معامله را درخواست کند و دادگاه در صورتی که علم پیدا کند که معامله ساده نبوده و دهکار قصد فرار از دین را داشته است حکم به بطلان معامله می دهد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۸:۲۷:۱۸
در صورت اثبات صوری بودن معامله به دلیل فرار از دین باطل است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۹/۱۶ | ۸:۲۵:۵۰
معامله صوری بر خلاف معامله به قصد فرار از دین باطل خواهد بود. ماده ۲۱۸ قانون مدنی در اصلاحات سال ۱۳۶۱ نسخ، اما بعداً در اصلاح ۲۱ آبان سال ۱۳۷۰ قانون مدنی با عبارت زیر برقرار شد: «هرگاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین به طور صوری انجام شده، آن معامله باطل است».
نظر شما در مورد این مطلب