واخواهی زوج ار حکم غیابی قطعی طلاق
نظر اکثریت
واخواهی یک حق قانونی برای محکوم علیه است. در صورتی که حکم غیابی ابلاغ واقعی به محکوم علیه غایب نشده باشد و وی مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کند حکم غیابی تقدیم کند دادگاه موظف است خارج از نوبت در این مورد رسیدگی کند در صورت صدور قرار قبول درخواست، قرار مذکور چنانچه حکم اجرا نشده باشد مانع اجرای حکم خواهد بود و در فرض سوال حکم طلاق اجرا شده است. دادگاه پس از رسیدگی به دلایل واخواهی چنان چه اعتراض واخواه را وارد تشخیص دهد:
1.چون حکم بدوی غیابی، اجرا و صیغه طلاق جاری شده و واقعه طلاق در دفتر طلاق به ثبت رسیده است، دادگاه باید ضمن نقض حکم معترضه عنه حکم به ابطال وقوع طلاق جاری و ثبت شده صادر کند. حکم صادره نیز باید پس از قطعیت به دفتر طلاق جهت اجرا ارسال شود.
2. صیغه شرعی طلاق جاری شده است و واقعه طلاق رسما ثبت شده است، لذا دادگاه در صورت ندانستن اعتراض واخواه صرفا باید نسبت به نقض دادنامه معترض عنه اقدام کند و ابطال واقعه طلاق که رسما در دفتر طلاق به ثبت رسیده منوط به دادن دادخواست جداگانه است.
نظر اقلیت
ماده 8 قانون حمایت خانواده موارد صدور گواهی عدم امکان سازش را برشمرده است از جمله آن مواردی است که هر یک از زوجین زندگی خانوادگی را ترک کند. در فرض مورد سوال زوج زندگی خانوادگی را ترک کرده و مجهول المکان است، لذا در این گونه موارد گواهی عدم سازش صادر می شوند نه حکم طلاق و طبق ماده 19 قانون مرقوم تصمیم دادگاه در موارد صدور حکم عدم امکان سازش قطعی است. وفق ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم سازش، مدت اعتبار گواهی مذکور ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ است چنانچه ظرف مدت مذکور گواهی عدم امکان سازش صادر شده یه دفتر طلاق تسلیم نشود از اعتبار ساقط خواهد بود، بنابراین، در فرض مورد سوال گواهی عدم امکان سازش صادر می شود نه حکم طلاق با توجه به موارد معنونه قطعی بوده و قابل واخواهی و تجدید نظرخواهی نیست.
نظر کمیسیون نشست قضائی
مطابق مقررات ماده 305 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض کند و دادگاه صادر کننده حکم غیابی مکلف به رسیدگی است. دادرس دادگاه با رسیدگی های لازم در صورتی که واخواهی زوج را موجه تشخیص و گواهی صادره به عدم امکان سازش را مخدوش بداند، می تواند با نقض دادنامه بدوی حکم به ابطال دعوای زوجه بدهد. لیکن در صورتی که حکم طلاق به وسیله ی دادگاه اجرا و واقعه طلاق به ثبت رسیده باشد، با توجه به حکم اخیرالصدور، زوج می تواند به موجب دادخواست ابطال واقعه طلاق را از دادگاه بخواهد و دادگاه هم برحسب تقاضای وی اقدام به رسیدگی خواهد کرد.
نظر شما در مورد این مطلب