اثار عذر موجه در شرط فاسخ
- توسط هادی توکلی
- ۱۳۹۵/۸/۲۸ | ۲۳:۱۳:۳۷
- 8 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۷/۷ | ۱۹:۳۵:۱۲
البته آنچه نظر اکثریت اشعار میدارد به نظر مناسبتر و معقولتر میباشد چرا که در صورتی که ما شرط فسخ و یا شرط فاسق را به طور مطلق بپذیریم عملاً حق یکی از اطراف معامله ممکن است به واسطه وجود و یا حادثه شدن امری خارجی و غیرقابل پیشبینی و به نوعی قوه قاهره ضایع گردد
گاهی عقود به دلایل متعدد منحل میشوند. یکی از دلایل انحلال عقود، شرط فاسخ است. بر این اساس طرفین شرط می کنند اگر حادثه، فعل یا ترک فعلی رخ دهد عقد از بین برود. در این صورت با حصول معلق علیه، عقد منفسخ میگردد. در این موارد سبب انفساخ ارادی است و نتیجه به طور قهری ظاهر میگردد. در مورد صحت شرط فاسخ تردید وجود دارد که با استناد به اصل صحت، حدیث معروف نبوی و روایات وارد شده در مورد بیع شرط، میتوان حکم به صحت آن نمود. مدت شرط فاسخ باید معلوم و معین باشد. به علاوه امکان درج آن در تمام قراردادها وجود ندارد. در مدتی که شرط فاسخ وجود دارد طرفین باید از انجام هر گونه عملی منافی با حق طرف دیگر خودداری کنند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۷/۲ | ۱۲:۲۰:۱۶
با سلام
گاهی عقود به دلایل متعدد منحل می شوند. یکی از دلایل انحلال عقود, شرط فاسخ است. بر این اساس طرفین شرط می کنند اگر حادثه, فعل یا ترک فعلی رخ دهد عقد از بین برود. در این صورت با حصول معلق علیه, عقد منفسخ می گردد. در این موارد سبب انفساخ ارادی است و نتیجه به طور قهری ظاهر می گردد. در مورد صحت شرط فاسخ تردید وجود دارد که با استناد به اصل صحت, حدیث معروف نبوی و روایات وارد شده در مورد بیع شرط, می توان حکم به صحت آن نمود. مدت شرط فاسخ باید معلوم و معین باشد. به علاوه امکان درج آن در تمام قراردادها وجود ندارد. در مدتی که شرط فاسخ وجود دارد طرفین باید از انجام هر گونه عملی منافی با حق طرف دیگر خودداری کنند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۷/۲ | ۱۲:۱۰:۴۰
باسلام
نظر به اینکه بیماری متعهد(خریدار) به ویژه بیماری که قادر به حرکت نبوده، عذر خارجی محسوب میشود، دادگاه باید در اجرای مواد ۲۲۷ و ۲۲۹ قانون مدنی به دفاع خریدار که همان بیماری است رسیدگی کند. چنانچه عذر اورا موجه تشخیص دهد دعوای فسخ بایع مردود است. لازم به ذکر است خریدار باید ثابت کند که تلاش جهت اجرای تعهد ورفع بیماری خویش در حدود متعارف کرده است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۷/۲ | ۱۱:۱۶:۱۴
سلام و عرض ادب
یکی از دلایل انحلال عقود، شرط فاسخ است. بر این اساس طرفین شرط می کنند اگر حادثه، فعل یا ترک فعلی رخ دهد عقد از بین برود. در این صورت با حصول معلق علیه، عقد منفسخ میگردد. در این موارد سبب انفساخ ارادی است و نتیجه به طور قهری ظاهر میگردد.
با سلام و احترام؛
یکی از یکی از مهم ترین مسائلی که در قانون آیین دادرسی مدنی، مورد توجه قرار می گیرد، مهلت ها و مواعدی هستند که در قانون، برای حضور در دادگاه و یا اعتراض به حکم صادر شده توسط دادگاه، پیش بینی گردیده اند. بدین ترتیب که طرفین دعوا، باید، در مهلت مقرر، نسبت به اعتراض به آرای دارای حق اعتراض، اقدام کنند و یا وکیل، حتما در جلسه دفاع از موکل خود، در جلسه، حاضر شود. اما گاهی به لحاظ وجود موانعی که خارج از اراده و کنترل اشخاص است، امکان رعایت مواعد قانونی وجود ندارد و یا وکیل و اصحاب دعوا، نمی توانند در جلسه رسیدگی، حضور پیدا کنند و به همین دلیل هم در قانون آیین دادرسی مدنی، علاوه بر پیش بینی مواعد، عذر های موجه عدم حضور نیز پیش بینی شده اند. حال اگر به عقودی چون اجاره یا بیع نگاهی بیندازیم باید دید که آیا از نظر محاکم قضایی ، قراردادهایی که طرفین بر اساس ماده 10 قانون مدنی منعقد می کنند چگونه تفسیر می شود و مهلت های داده شده در این عقود نیز با این عذر های موجه قانونی توجیه خواهد شد یا خیر؟ نظریه قالب بر این است که در صورت وجود جهات موجه مانند بیماری و اثبات آن توسط خریدار این حق از بایع سلب خواهد شد که بتواند بعلت عدم حضور عقد را فسخ نماید و با توجه به اینکه در انتهای ماده 10 ق م نیز ذکر شده است که عقود نباید مخالف قانون صریح باشد می توان چنین منطقی را پذیرفت.
نظر به اینکه بیماری متعهد(خریدار) به ویژه بیماری که قادر به حرکت نبوده، عذر خارجی محسوب میشود، دادگاه باید در اجرای مواد ۲۲۷ و ۲۲۹ قانون مدنی به دفاع خریدار که همان بیماری است رسیدگی کند. چنانچه عذر اورا موجه تشخیص دهد دعوای فسخ بایع مردود است. لازم به ذکر است خریدار باید ثابت کند که تلاش جهت اجرای تعهد ورفع بیماری خویش در حدود متعارف کرده است.
با سلام بیماری متعهد(خریدار) به ویژه بیماری که قادر به حرکت نبوده، عذر خارجی محسوب میشود، دادگاه باید در اجرای مواد ۲۲۷ و ۲۲۹ قانون مدنی به دفاع خریدار که همان بیماری است رسیدگی کند. چنانچه عذر اورا موجه تشخیص دهد دعوای فسخ بایع مردود است. لازم به ذکر است خریدار باید ثابت کند که تلاش جهت اجرای تعهد ورفع بیماری خویش در حدود متعارف کرده است
نظر شما در مورد این مطلب