تغییر خواسته خلع ید
- توسط مریم پرتوی
- ۱۳۹۵/۷/۲۸ | ۱۵:۵۶:۱۲
- 18 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۴ | ۱۰:۵۷:۵۵
باسلام خواهان میتواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشأ واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه به دادگاه اعلام شود.و بالحاظ اینکه خواهان درخواست تقلیل خواسته را داشته و تبدیل یک دانگ از شش دانگ تصریح در تقلیل دارد نه تغییر خواسته و براین اساس ملاک همان خواسته اولیه است لذا رسیدگی بلامانع میباشد .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۴ | ۱۰:۵۷:۵۱
باسلام خواهان میتواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشأ واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه به دادگاه اعلام شود.و بالحاظ اینکه خواهان درخواست تقلیل خواسته را داشته و تبدیل یک دانگ از شش دانگ تصریح در تقلیل دارد نه تغییر خواسته و براین اساس ملاک همان خواسته اولیه است لذا رسیدگی بلامانع میباشد .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۳ | ۲۰:۳۸:۴۷
ما در اظهارنظر نسبت به امور حقوقی قطعاباید به مستندات اشاره کنیم که عبارتند از مستندات قانونی وعرف و رویه قضایی وسایرمستندات. دعوی خلع ید به معنی این است که فردی به صورت غیرقانونی در اموال غیرمنقول دیگری تصرف نماید و صاحب مال می تواند مال خود را از ید متصرف خارج کند.
مستفاد از ماده 98 قانون ایین دادرسی مدنی در امور دادگاههای عمومی خواهان می تواند خواسته خود رابا شرایط مصرح در ماده کاهش یا افزایش یا تغییر دهد و با توجه به نص صریح ماده منع قانونی وجود ندارد و کاهش خواسته در تمام مراحل دادرسی ممکن است اما افزایش و تغییر خواسته تا پایان اولین مرحله دادرسی ممکن است. شرایط ملک باید بررسی شود اگر فقط دو فرد وجود دارد کاهش خواسته تلقی خواهد شد و در هر مرحله از جلسات دادرسی ممکن است ولی اگر مشاع باشد و اداره کردن ان تابع قوانین بین شرکا است و تغییر خواسته است و بدون اذن سایر شرکا نافذ نیست و قابلیت استماع ندارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۲ | ۱۹:۵۴:۵۰
با تشکر از مدیریت محترم موسسه و کلیه مشاورین و وکلای ارزشمندی که از طریق این سایت به بحث و تبادل نظر میپردازند
امری که برای دانشجویان و کارآموزان بسیار پسندیده و مطلوب است
من از دوران دانشجویی تا امروز که کارآموز وکالت هستم بارها از مشورت های مفید وکلای موسسه شما در کارم بهره بردم و رضایت داشتم
موفق باشید
طبق مستند ماده ۳۰۸ قانون مدنی دعوای خلع ید زمانی مطرح می شود که شخصی به صورت غیر قانونی متصرف ملکی شده و مالک خواستار رفع تصرف و اخراج دیگری از ملک خود است.
در اصطلاح حقوقی خلع ید به معنی رفع تصرف از متصرف به استناد حکم دادگاه می باشد. قانونگذار در قانون مدنی تعریفی از این دعوی ارائه نداده است. اما از نظر اساتید برجسته حقوق، دعوای خلع ید به دعوی مالکیت تعبیر شده است. بنابراین، در این دعوی شخصی که مالک ملک است مدعی است که ملک او به صورت غیرقانونی و بدون قرارداد و اجازه متصرف شده است.
سلام
به نظر می رسد در مواقعی که خواهان خواسته خود در دعوا را از حیث میزان خواسته به صورت کمی تغییر می دهد و آن را به میزان کمتر مطالبه می کند، موضوع این مسلئه کاهش خواسته و قابل طرح لست
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۲ | ۱۳:۵۲:۴۱
سلام تقلیل خواسته ازسوی مالکین ملک مشاع موردپذیرش خواهدبودوحکم دادگاه نافذاست
- توسط:
- ۱۴۰۲/۶/۲ | ۱۲:۳۴:۱۷
ماده ۹۸ این قانون به این امر یعنی شرایط و قواعد کم یا زیاد کردن خواسته و امکان یا عدم امکان آن، اختصاص یافته است. متن ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی، مقرر می دارد: "خواهان می تواند، خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده، در تمام مراحل دادرسی، کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست، در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه، آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.
برخلاف نظر کمیسیون نشست قضایی امر پیش گفته به نظر کاهش خواسته نمیآید لذا بیشتر به اصلاح خواسته میماند چرا که صرفاً در خلع ید شش دانگ و اصلاح آن به یک دانگ خواسته کاهش نیافته است زیرا اصل خواسته خلع ید بوده است . بنابراین اصل خواسته یعنی خلع ید ، نه کاهش یافته نه افزایش ، لذا ماهیت خواسته اصلاح شده است . بنابراین نمیتوان از مصادیق ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی قلمداد کرد .
توجه به اینکه در ملک مشاع هر شریک مجاز به درخواست وضع ید یا تسلیط ید به نسبت سهم خویش در مال مشاعی خواهد بود و وضع ید لزوم متضمن خلع ید متصرف نسبت به قسمتی که اقتضای وضع ید را دارد بوده واظهارات خواهان به عنوان وضع ید خواسته جدید نیست بلکه توضیح وتوجیه خواسته بوده، لذا ادامه دعوا بلااشکال است
سلام و عرض ادب
طبق ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب خواهان می تواند خواسته خود را
که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند؛ ولی افزودن آن با تغییر نحوه دعوا یا درخواست
در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه
دادرسی به دادگاه اعلام شود؛
بنابراین، امر تقلیل خواسته در تمام مراحل دادرسی ممکن است لکن افزودن خواسته دعوا با تغییر نحوه دعوا
با خواسته یا درخواست با رعایت شرط مصرح در ماده ۹۸ باید تا پایان اولین جلسه به دادگاه اعلام شود.
کم کردن خواسته در جایی است که خواسته قابلیت تقلیل داشته باشد في المثل ابتدا در دادخواست
مبلغ معینی مطالبه شده بعدا به مبلغ کمتری تقلیل داده شود یا اینکه دعوا به خواسته خلع ید از
مساحت معینی از زمین اقامه شود بعدأ مساحت آن تقلیل داده شود. در مورد مطروحه که ابتدا دعوا به
خواسته خلع ید نسبت به شش دانگ یک قطعه زمین اقامه شده، تقاضای خلع ید خواهان نسبت به یک
دانگ مشاع زمین از مقوله تغییر خواسته است که بر اساس ماده قانون سرها تا پایان اولین جلسه
دادرسی ممکن است توضیحا أضاف مواد ۵۷۶ و ۵۸۱ قانون مدنی طرز اداره کردن اموال مشترک تابع شرایط
مقرر بین شرکا خواهد بود.
سلام در مورد خلع ید باید به این نکته توجه داشت که شخصی که قصد طرح این دعوا را دارد بابستی مالک دارای ستد رسمی باشد و چنانچه ملک مشاع باشد و شریکی بدون اذن تصرف کرده باشد شریک دیگر میتواند خلع ید آن را بخواهد که در چنین شرایطی از تمام ملک خلع بد میشود و آن شریک نیز نمیتواند بدون اذن دیگر شرکا تصرفاتی نماید و در فرض اینکه خواسته را از ۶ دانگ به یک دانگ تقلیل بخواهد کاهش خواسته است و تفاوتی در ماهیت دعوا ندارد و از همه ملک خلع بد مبشود
با سلام .کاهش خواسته مهلت خاصی تعیین نشده است و در تمام مراحل مراحل دادرسی ( بدوی ، واخواهی، تجدیدنظر ) امکان کاهش خواسته وجود دارد و از هنگام طرح دعوی و تقدیم دادخواست، خواهان می تواند میزان خواسته را کاهش دهد. مستند قانونی کاهش خواسته ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی می باشد. مطابق بند اول ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی “خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند.”
با سلام از آنجاییکه هریک از شرکا ملک مشاعی باید وضعیت مالکیت ید خویش را مسخص نمایند و از طرف دیگر خواسته مذکور براساس ماده ۹۸ق.آ.د.م در خصوص همان خواسته قبلی است فلذا کاهش خواسته دارای تعریف نیست و حکم دادگاه نافذ خواهد بود
با سلام و احترام،
قانون آیین دادرسی مدنی از جمله مهم ترین قوانین شکلی است که در خصوص چگونگی طرح دعوا، ثبت دادخواست، صدور رای و مسائلی از این قبیل تعیین تکلیف می نماید. مستفاد از ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی، از جمله مهم ترین مواردی که سبب شروع هر دعوا می گردد، ثبت دادخواست و اعلام اراده خواهان یا نماینده قانونی او به نهاد صلاحیت دار برای شروع به پیگیری خواسته مد نظر است. تعیین خواسته و میزان دقیق و درست آن در دادخواست از مهم ترین مراحل تکمیل هر دادخواست بوده که قواعد مخصوص به خود را دارد و کم یا زیاد کردن آن، قوانین ویژه ای داشته و اهمیت آن به قدری است که ماده ای از مواد قانون آیین دادرسی مدنی یعنی ماده 98 این قانون به این امر یعنی شرایط و قواعد کم یا زیاد کردن خواسته و امکان یا عدم امکان آن، اختصاص یافته است. متن ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی، مقرر می دارد: "خواهان می تواند، خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده، در تمام مراحل دادرسی، کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست، در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه، آن را به دادگاه اعلام کرده باشد." خواسته دعوا می تواند مالی نظیر مطالبه وجه یا غیر مالی، نظیر درخواست صدور حکم حضانت باشد و از آنجا که ممکن است به دلیل وجود دعوایی با منشا واحد و مرتبط با دعوای اصلی خواهان قصد افزایش خواسته را داشته باشد یا بخواهد میزان خواسته خود را کم کند قانون گذار این امکان را برای خواهان دعوا فراهم آورده است، البته باید دانست در برخی موارد مانند دعوای خلع ید در اموال مشاع چون برخی تفاسیر قضایی ممکن است که آن را به نوعی دعوای فضولی تلقی نمایند تغییر آن را صرفا تا پایان اولین جلسه دادرسی ممکن می دانند.
با سلام
خلع ید یک دعوای حقوقی در مورد اموال غیرمنقول (خانه، زمین، باغ) است و امکان شکایت کیفری در آن وجود ندارد. در مفهوم ساده دعوای خلع ید هنگامی مطرح می گردد که شخصی بطور غیرقانونی در مال غیرمنقول دیگری تصرف نماید و صاحب مال بخواهد مال خود را از دست متصرف خارج کند. ماده ۳۰۸ قانون مدنی: «غصب استیلا بر حق غیر است به نحو عدوان». واژه خلع ید در قانون مدنی ذکر نشده اما این ماده خلع ید را تصرف غاصبانه معرفی می کند که درواقع همان خلع ید است.
با سلام طبق ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب خواهان میتواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند؛ ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده ومنشأ واحدی داشته باشد وتا پایان اولین جلسه (دادرسی) به دادگاه اعلام شود؛ بنابراین، امر تقلیل خواسته در تمام مراحل دادرسی ممکن است لکن افزودن خواسته دعوا یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست با رعایت شرط مصرح در ماده ۹۸ باید تا پایان اولین جلسه به دادگاه اعلام شود.
با توجه به اینکه در ملک مشاع هر شریک مجاز به درخواست وضع ید یا تسلیط ید به نسبت سهم خویش در مال مشاعی خواهد بود و وضع ید لزوم متضمن خلع ید متصرف نسبت به قسمتی که اقتضای وضع ید را دارد بوده واظهارات خواهان به عنوان وضع ید خواسته جدید نیست بلکه توضیح وتوجیه خواسته بوده، لذا ادامه دعوا بلااشکال است.
نظر شما در مورد این مطلب