صلاحیت دادگاه به دعوای فسخ ورسیدگی توأمان به دو دعوای مرتبط
- توسط مریم پرتوی
- ۱۳۹۵/۷/۲۶ | ۱۴:۵۹:۲
- 10 نظر
با سلام
دعاوی طاری از نوع متقابل موجب می شود که دادگاه رسیدگی کننده بتواند به هر دو دعوا توامان رسیدگی کند/ در این موضوع نیز چون دادگاه مینودشت سبق رسیدگی داشته است لذا قاعدتا باید بتواند به دعوای فسخ مبایعه نامه نیز رسیدگی کند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۱۸:۳۴:۱۳
سلام و عرض ادب
با توجه به اینکه بین هر دو دعوا ارتباط کامل وجود دارد و سرنوشت یک دعوا بر دیگری مؤثر است و نظر به اینکه ابتدا شروع به رسیدگی کرده صلاحیت رسیدگی به هر دو دعوا را دارد به لحاظ جلوگیری از صدور آرای متفاوت، مستند به بند (۲) ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه گالیکش باید رسیدگی را متوقف و دعوای فسخ مبایعه نامه را جهت رسیدگی توأمان به دادگاه مینودشت ارسال نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۱۵:۲۱:۳۲
با سلام و احترام،
همانطور که مستحضر هستید گاهی اوقات برای کاهش هزینه ها یا برای مواقعی که دو یا چند پرونده از هر حیث شبیه به هم می باشند سیسات دستگاه قضایی این است که به این پرونده ها به صورت توامان رسیدگی کرده و منجر به کسب نتیجه شود و مفاد قانونی نیز بر این امر صحه گذاشته اند ماده 103 اگر دعاوي ديگري كه ارتباط كامل با دعواي طرح شده دارند در همان دادگاه مطرح باشد، دادگاه به تمامي آنها يكجا رسيدگي مينمايد وچنانچه درچند شعبه مطرح شده باشد در يكي از شعب با تعيين رئيس شعبه اول يكجا رسيدگي خواهد شد . درمورد اين ماده وكلا يا اصحاب دعوا مكلفند از دعاوي مربوط، دادگاه را مستحضر نمايند. ماده 141 خوانده ميتواند در مقابل ادعاي خواهان، اقامه دعوا نمايد. چنين دعوايي درصورتي كه با دعواي اصلي ناشي از يك منشاء بوده ياارتباط كامل داشته باشد، دعواي متقابل ناميده شده و تواما” رسيدگي ميشود و چنانچه دعواي متقابل نباشد، در دادگاه صالح بهطور جداگانه رسيدگيخواهد شد. بين دو دعوا وقتي ارتباط كامل موجود است كه اتخاذ تصميم در هريك مؤثر در ديگري باشد. ماده 227 چنانچه مدعي جعليت سند در دعواي حقوقي، شخص معيني را به جعل سند مورد استناد متهم كند، دادگاه به هر دو ادعا يك جارسيدگي مينمايد. درصورتي كه دعواي حقوقي درجريان رسيدگي باشد، رأي قطعي كيفري نسبت به اصالت يا جعليت سند،براي دادگاه متبع خواهد بود . اگر اصالت ياجعليت سند بهموجب رأي قطعي كيفري ثابت شده و سند يادشده مستند دادگاه در امر حقوقي باشد، رأي كيفري برابر مقررات مربوط به اعاده دادرسيقابل استفاده ميباشد هرگاه درضمن رسيدگي، دادگاه از طرح ادعاي جعل مرتبط با دعواي حقوقي در دادگاه ديگري مطلع شود، موضوع بهاطلاع رئيسحوزه قضايي ميرسد تا با توجه به سبق ارجاع براي رسيدگي توأم اتخاذ تصميم نمايد. توجه به این موارد می تواند صلاحیت دادگاه را در این پرونده ها مشخص نماید و در دعوای که موضوع آن فسخ یا رسیدگی توام باشد مورد عنایت مقام قضایی قرار خواهد گرفت.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۱۲:۵۳:۵۰
با سلام
خواننده میتواند ادعا کند که دادگاه مزبور یعنی دادگاه رسیدگی کننده به دعوا صلاحیت رسیدگی به دعوا را ندارد و این عدم صلاحیت میتواند ذاتی یا نسبی باشد.
مدت زمانی که خوانده میتواند این ایراد را به دادگاه وارد کند مطابق قانون تا پایان اولین جلسه دادرسی میباشد. در اینجا استثنایی نیز مطرح میشود که از این قرار است: اگر سبب ایراد بعداً ایجاد شود در این صورت قید تا پایان اولین جلسه دادرسی به کنار میرود. به عنوان مثال ممکن است بعد از اولین جلسه دادرسی قانون جدیدی تصویب شود که مطابق این قانون دعوا در صلاحیت ذاتی آن دادگاه قرار نگیرد. در این صورت اگر ایراد عدم صلاحیت ذاتی مورد قبول واقع گردد قرار عدم صلاحیت صادر میشود، پرونده به مرجع صلاحیتدار ارسال میشود و یا برای تعیین مرجع پرونده را به دیوان عالی کشور میفرستند.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۱۲:۴۰:۲۳
توجه به اینکه بین هر دو دعوا ارتباط کامل وجود دارد و سرنوشت یک دعوا بر دیگری مؤثر است و نظر به اینکه دادگاه مینودشت ابتدا شروع به رسیدگی کرده صلاحیت رسیدگی به دو دعوا را دارد به لحاظ جلوگیری از صدور آرای متهافت، مستند به بند (۲) ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه گالیکش باید رسیدگی را متوقف و دعوای فسخ مبایعه نامه را جهت رسیدگی توأمان به دادگاه مینودشت ارسال نماید
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۱۲:۳۵:۲۴
با توجه به اینکه بین هر دو دعوا ارتباط کامل وجود دارد و سرنوشت یک دعوا بر دیگری مؤثر است و نظر به اینکه دادگاه مینودشت ابتدا شروع به رسیدگی کرده صلاحیت رسیدگی به دو دعوا را دارد به لحاظ جلوگیری از صدور آرای متهافت، مستند به بند (۲) ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه گالیکش باید رسیدگی را متوقف و دعوای فسخ مبایعه نامه را جهت رسیدگی توأمان به دادگاه مینودشت ارسال نماید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۹:۲۹:۲۰
باسلام در خصوص پرونده فوق بدیهی است چنانچه رسیدگی در دادگاه اول منتهی به صدور حکم نشده صلاحیت رسیدگی توأمان به هر دو پرونده را دارد و مضافاً اینکه در دو حالت اختلاف در صلاحیت دادگاه ها رخ خواهد داد:
حالت اول : دعوایی در دادگاه اقامه می شود . دادگاه مربوطه قرار عدم صلاحیت خود را نسبت به این موضوع مطرح شده صادر می کند. دعوا را به دادگاهی دیگر ارجاع می دهد. این دادگاه هم عدم صلاحیت دادگاه اول را نپذیرفته. خود را صالح در پذیرش دعوای مطرح شده نمی داند. پس بدیهی است در این حالت در میان دادگاه ها، اختلاف به وجود می آید. در این حالت پرونده به مرجعی که صالح باشد فرستاده می شود. تا به اختلاف رسیدگی شود.
حالت دوم: دعوایی به طور همزمان در چند مرجع قضایی مطرح می شود. هر یک از دادگاه ها با علم اینکه این موضوع در سایر واحد ها مطرح شده است . هیچکدام قرار عدم صلاحیت را صادر نکرده. خود را در رسیدگی به دعوای مطرح شده صالح می دانند. پس در این حالت مراجع رسیدگی کننده موظف است تا به مرجع حل اختلاف موضوع را گزارش دهد . تا دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای اقامه شده مشخص شود. مراجع حل اختلاف و تعیین صلاحیت دادگاه ها حسب مورد دیوان عالی کشور یا دادگاه تجدیدنظر استان است.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۸:۵۵:۲۶
با سلام از آنجاییکه طرح دعوی حق طرفین معامله است لذا رسیدگی به دعاوی توامان نیز حق محکمه است که تقدم رسیدگی دارد و حال اگر محکمه موخر در رسیدگی ذاتا وجود نداشته و پس از طرح دعوی مقدم تاسیس شده اصل بر اعلام رسیدگی توامان در محکمه مقدم طرح دعوی خواهدبود
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۸:۳۸:۴۰
باسلام
شخص (الف) در دادگاه عمومی شهرستان مینودشت به طرفیت شخص (ب) با استناد به مبایعه نامه عادی قطعه زمینی که در حوزه بخش گالیکش واقع است (این بخش در زمان طرح دعوا فاقد دادگاه بوده) به خواسته خلع ید، طرح دعوا نموده، در جریان رسیدگی، شخص ( ب) نیز با تأسیس دادگاه عمومی در بخش گالیکش به خواسته فسخ مبایعه نامه مذکور علیه شخص (الف) طرح دعوا میکند. با توجه به مواد ۱۲، ۱۹ و ۱۰۳ آیین دادرسی مدنی؛
الف) آیا رسیدگی به هر دو دعوا به طور مجزا در دادگاه عمومی گالیکش و مینودشت توجیه قانونی دارد؟
ب) در صورت ضرورت رسیدگی توآمان به هر دو پرونده کدام دادگاه صالح به رسیدگی است؟
نظر اکثریت
با توجه به اینکه بین هر دو دعوا ارتباط کامل وجود دارد و سرنوشت یک دعوا بر دیگری مؤثر است و نظر به اینکه دادگاه مینودشت ابتدا شروع به رسیدگی کرده صلاحیت رسیدگی به دو دعوا را دارد به لحاظ جلوگیری از صدور آرای متهافت، مستند به بند (۲) ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه گالیکش باید رسیدگی را متوقف و دعوای فسخ مبایعه نامه را جهت رسیدگی توأمان به دادگاه مینودشت ارسال نماید.
نظر اقلیت
هر دو دادگاه صالح به رسیدگی هستند؛ لیکن چون دعاوی مذکور مرتبط باهم هستند و رسیدگی به دعوای فسخ معامله مؤثر در دعوای خلع ید است مستند به ماده ۱۹ قانون این دادرسی مدنی دادگاه مینودشت باید رسیدگی را متوقف و مراتب را به خواهان اعلام کند تا نتیجه رسیدگی به دعوای فسخ مبایعه مذکور در دادگاه گالیکش را به دادگاه مینودشت اعلام دارد. از طرفی ارسال پرونده مرتبط به دادگاه صالح فقط در یک حوزه قضائی مجاز است نه در دو حوزه قضائی بنابراین، ارسال پرونده متشکله در دادگاه گالیکش جهت رسیدگی توأمان به دادگه مینودشت توجیه قانونی ندارد
- توسط:
- ۱۴۰۲/۵/۲۹ | ۷:۲۸:۵۲
با سلام برحسب مقررات ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی، دعاوی مربوط به مال غیرمنقول در دادگاهی اقامه می شود که مال غیر منقول در آنجا واقع شده است.
در پرسش مطروحه اگرچه قطعه زمین مورد دعوا در حوزه گالیکش واقع است چون در تاریخ تقدیم دادخواست، گالیکش فاقد دادگاه بوده، طرح دعوای خواهان در دادگاه عمومی مینودشت بلا اشکال است و با توجه به اینکه مناطق صلاحیت، زمان تقدیم دادخواست است اگر بعداً در گالیکش دادگاه عمومی دایر شود در صلاحیت دادگاه مینودشت فعلی وارد نمیشود و آن دادگاه کماکان صالح به رسیدگی است.
نظر شما در مورد این مطلب