سوءنیت یا قصد مجرمانه یکی دیگر از عناصر تشکیلدهنده جرم صدور گواهی خلاف واقع است. در اینجا منظور از قصد مجرمانه مرتکب، این است که وی در انجام عمل خلاف قانون عمد داشته باشد و این نکته را از عبارت «برخلاف واقع» مذکور در ماده ۵۳۹ قانون مجازات اسلامی میتوان استنباط کرد. مسلماً منظور مقنّن از خلاف واقع بودن گواهی در این عبارت، علم و اطلاع پزشک از اقدام خود و عمد او در صدور گواهی خلاف واقع است. به عنوان مثال، پزشکی که نوعی بیماری را گواهی میکند که اساساً در شخص وجود خارجی ندارد و به عدم وجود آن بیماری علم و اطلاع دارد، لیکن عمداً مبادرت به صدور گواهی خلاف واقع برای شخص مورد نظر مینماید، قصد مجرمانه او برای ارتکاب جرم محرز میباشد و این بدان معنا نیست که چنانچه پزشکی بر اثر اشتباه در تشخیص نوع بیماری و یا تعیین مدت طول درمان مبادرت به صدور گواهی پزشکی نماید عمل او منطبق با ماده ۵۳۹ قانون مجازات اسلامی و مسئولیت جزایی او محرز میباشد، بلکه برای تحقّق جرم موصوف، صرف اشتباه در تشخیص کافی نبوده و نیازمند احراز سوءنیت مرتکب میباشد.
«چنانچه پزشک جراحتهایی را که در جسم بیمار وجود خارجی ندارد مورد گواهی قرار دهد و گواهی او مناط حکم برعلیه دیگری باشد که به جبران خسارات وارده محکوم گردیده پزشک مسئول است و همچنین اگر پزشک در تشخیص ماهیت بیماری و عوارض آن دچار اشتباه شود او مسئول خطاهایی است که گواهی صادره متضمن آنهاست.»
بنابراین در مورد اوّل که پزشک مبادرت به صدور گواهی برای جراحتهای بیماری نموده که اساساً در جسم بیمار وجود خارجی ندارد، عمل او جرم و مستوجب مجازات است لیکن در مورد دوّم که پزشک در تشخیص ماهیت بیماری و عوارض آن دچار اشتباه شده مسئولیت او مدنی و فاقد جنبه جزایی است و صرفاً به جبران خسارت وارده محکوم میگردد.
لازم به یادآوری است که تحقّق جرم صدور گواهی خلاف واقع منوط به تحقیق اهداف مورد نظر شخصی که پزشک برای او گواهی صادر نموده نمیباشد، بلکه به مجرد تحریر و مهر و امضاء گواهی خلاف واقع و تسلیم آن به شخص مورد نظر، در صورت تحقّق سایر شرایط جرم مزبور کامل میباشد و ضرورتی ندارد که مراجع قضایی تصدیقنامه را پذیرفته یا ادارات دولتی و نظام وظیفه فرد را از خدمت معاف کرده باشند. به عبارت دیگر این جرم از جمله جرایم مقید به نتیجه نمیباشد که تحقّق آن منوط به حصول کامل نتیجه مورد نظر متقاضی باشد.
نظر شما در مورد این مطلب