بسمه تعالی
طلاق توافقی یکی از مسائل بسیار مهمی است که اطلاعاتی که در مورد آن کسب می شود، قطع به یقین باید از یک منبع معتبر به دست بیاید. طلاق مقوله ایی است که امروزه اکثر خانواده ها با آن به نوعی درگیر هستند. در این مقاله یکی از شایع ترین انواع طلاق که به طلاق توافقی شهرت دارد، شرایط و نحوه انجام این طلاق بررسی می شود.
آنچه در این مقاله می خوانید:
طبیعی است که قبل از هر چیزی باید بررسی کنیم که طلاق توافقی چیست و دقیقا چه ماهیتی دارد. وقتیکه زوجين بنا به هر دلیلی با توافق یکدیگر تصمیم می گیرند ازهم جدا شوند، می توانند با درخواست طلاق توافقی در مدت زمان کمتر و راحتترزندگی مشترک را خاتمه دهند. بنابراین توافقاتی در خصوص مهريه، نفقه، جهیزيه، حضانت و ملاقات فرزند انجام داده و دادگاه بر مبنای همین توافقات تعیین تکلیف می نماید. به طور مثال زوجین توافق می نمایند که در ازای بخشیدن تمام یا مقداری از مهریه از هم جدا شوند یا حضانت فرزندان مثلا با مادر باشد و غیره
با توجه با افزایش آمار طلاق، از آذرماه ۹۷ رویه طرح دعوای طلاق تفاهمی در تهران وکرج تغییراتی داشته بنابراین برای طرح دعوا الزاما زوجین باید در سامانه نوبت دهی طلاق (سامانه مداخله در طلاق – سامانه تصمیم) با وارد کردن مشخصات سجلی ثبت نام نموده و آنها را به یکی از مراکز مشاوره زیر نظر بهزیستی ارجاع می دهند. جلسات مشاوره در بازه زمانی حداقل ۴۵روزه و 3 تا 5 جلسه خواهد بود. تعداد جلسات بسته به شرایط زوجین و صلاحدید مشاور تعیین می گردد. پس از اتمام جلسات در صورت عدم انصراف از طلاق و اصرار به جدایی، گواهی عدم انصراف توسط مراکز مشاوره صادر و زوجین با در دست داشتن این گواهی، به همراه شناسنامه و عقدنامه دادخواست طلاق تفاهمی را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و پرونده به دادگاه خانواده صالح ارسال خواهد شد.
طلاق توافقی : روند رسیدگی در دادگاه خانواده:
در صورت تکمیل بودن پرونده وقت رسیدگی تعیین و به زوجین ابلاغ می گردد. در تاریخ مقرر جلسه تشکیل و قاضی بعد از شنیدن اظهارات طرفین و تلاش مجدد در مصالحه و انصراف از طلاق، در صورت اصرار به جدایی، زوجین را به واحد مشاوره که معمولا در همان مجتمع قضایی مستقر است، معرفی می نماید. زیرا به موجب قانون حمایت خانواده مصوب 1391 لزوم اخذ نظریه داور در طلاق حذف شده و به جای آن مشاوره اجباری گردیده است.
مشاوردلایل طلاق، کلیه توافق های مالی و غیر مالی زوجین در مورد مهریه و نحوه پرداخت آن، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و جهیزیه را مکتوب نموده و صورتجلسه به امضای طرفین می رسد.
با صدور نظر مشاور و تکمیل بودن پرونده، کلیه توافقات زوجین در رای دادگاه که ” گواهی عدم امکان سازش” نامیده می شود، منعکس و به طرفین ابلاغ می گردد.
گواهی صادره قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر و فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است که زوجین می توانند حق اعتراض خویش را در دادگاه ساقط نموده و این امر در گواهی قید شود تا اجرای آن سریعتر انجام گردد.
در صورتیکه زوجه دوشیزه (باکره) باشد و قصد حذف نام همسر و تعویض شناسنامه خویش را داشته، دادگاه او را جهت معاینه به پزشکی قانونی معرفی نماید.
اعتبار گواهی عدم سازش از تاریخ قطعیت آن سه ماه بوده و در صورت عدم اجرا در موعد مقرر و گذشت سه ماه، اعتبار گواهی از بین رفته و کلیه توافقات صورت گرفته باطل می گردد.
طلاق توافقی
پس از صدور رای دادگاه و قطعیت آن، زن و شوهر در فرصت ۳ماهه می توانند به یکی از دفاتر رسمی طلاق برای ثبت طلاق مراجعه نمایند.
با توجه با رویه دادگاه ها در هنگام صدور گواهی عدم امکان سازش بر مبنای جواب آزمایش که تایید می نماید زوجه باردار نیست ،عدم بارداری در حکم قید می شود و یا آن که دادگاه بر مبنای اقرار زوجه به باردار نبودن، مراتب را گواهی میکند و سپس برای ثبت طلاق، زوجه می بایستی آزمایش عدم بارداری را به دفترخانه طلاق تحویل دهد.
در صورتیکه در مورد نحوه پرداخت مهریه و سایر حقوق مالی به موجب گواهی عدم سازش توافقاتی صورت گرفته باشد اجرای صیغه طلاق منوط به پرداخت و یا اخذ رضایت زوجه در نحوه پرداخت موارد مالی است.
با جرای صیغه طلاق اصل سند ازدواج تحویل دفترخانه طلاق شده و با قید طلاق در ثبت احوال و شناسنامه زن و مرد، طلاقنامه صادر و تحویل طرفین می گردد.
نکته:
پس از صدور رای طلاق تفاهمی بر طبق مواد ۳۵ و ۳۶ قانون حمایت خانواده اگر زوج (مرد) پشیمان شود و به دفترخانه برای ثبت طلاق نیاید امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت مگر این که زن از مرد در ضمن رای دادگاه یا به صورت وکالت در طلاق (حق طلاق) وکالت در مراجعه به دفترخانه برای ثبت طلاق داشته باشد.
حال اگر زن از رفتن به دفترخانه خودداری کند، مرد می تواند شخصا به دفترخانه مراجعه و سردفتر یکبار به زن اخطار می نماید که در تاریخ و ساعت مقرر جهت اجرای صیغه طلاق حاضر شود، در صورت عدم حضور زوجه و وجود شرایط لازم برای طلاق، صیغه طلاق بدون حضور وی جاری و دفترخانه موضوع را به زن ابلاغ خواهد کرد.
در صورت باردار بودن زن، باید مواردی همچون نفقه زن در طول دوران بارداری، نحوه وضع حمل و هزینههای کامل آن (که برعهده پدر است) و نحوه نگهداری فرزند مشخص شود و نیز پس از تولد معین گردد که سرپرستی فرزند بر عهده کدامیک از والدین است.
بارداری زن مانع اجرای صیغه طلاق نخواهد بود فقط مدت عده طلاق وی تا زمان وضع حمل بوده و با تولد نوزاد عده زن تمام می شود.
با توجه به تغییرات قانون حمایت خانواده در سال ۹۱، الزام به شرکت زن و شوهر در جلسات مشاوره موجب شده است که طلاق به آسانی گذشته نباشد و پروسه آن نیز طولانی تر و دشوارتر شده است . بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم که با وکیل طلاق توافقی در این زمینه مشورت کنید.
نگارنده : فریبرز ذوالفقاری کد وکالت 15241 لطفا جهت ثبت دادخواست در زمینه طلاق توافقی ویا مشاوره تلفنی در این خصوص ضمن اعلام کد وکالت بنده به موسسه با اینجانب در تماس باشید
نظر شما در مورد این مطلب