نظریه مشورتی اداره کل حقوقی
- توسط مریم پرتوی
- ۱۳۹۵/۷/۱۲ | ۱۳:۳۸:۱۶
- 9 نظر
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۲:۵۹:۱۲
با سلام و احترام،
همانطور که می دانیم حجم قوانین و مقررات تصویب شده در کشور از دهها سال پیش بسیار زیاد است و هزاران تبصره و ماده و اصلاحات هم در طول سالها روی قوانین ضمیمه شده است. با گذشته زمان این حجم از قوانین همچنان رو به افزایش و تغییر است. در این میان، سازمانها، نهادها، شرکتها و حتی قضات ممکن است به پرسش حقوقی برخورد کنند که یافتن پاسخ آن از میان این حجم قوانین برایشان مشکل یا حتی ناممکن باشد.در چنین شرایطی برای دریافت پاسخ صحیح میتوان با مراجعه به اداره کل حقوقی قوه قضائیه نظریه مشورتی این نهاد را دریافت کرد. این اداره با بررسی قوانین، نظریه مشورتی خود را اعلام و منتشر مینماید. هرچند این نظریهها الزام قانونی به حساب نمیآیند و لازم الاتباع نیستند ولی کمک قابل توجهی به رفع مشکلات حقوقی مینمایند و بسیار کاربردی هستند. همچنین باعث میشوند در دادسراها و دادگاهها، رویه عملی یکسانی در مواجهه با مسائل به وجود بیاید. بعنوان مثال اگر برای دو شعبه مخنلف یک مجتمع قضایی بر صلاحیت دادگاه اختلافی بروز نماید نظریه مشورتی جهت تعیین دادگاه صالح رسیدگی به جرم موضوع ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی کارساز خواهد بود. برای دانستن دیگر جزئیات می توانید با وکلای موسسه وکیل تلفنی هماهنگ نموده و مشکل خویش را بر طرف نمائید.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۲:۵۰:۴۴
با سلام از آنجایبکه ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی ناظر بر عدم معسر بودن و به مفهوم کامل تر فرار ازدین به استناد عدم افشا کامل دارایی و توسل به اطلاعات غیر واقع است و ازطرف دیگر با در نظر گرفتن وظایف محاکم حقوقی که ذاتا ورود به مباحث کیفری ندارندوعنایت به مسئولیت اثباتی یا انکاری اسناد و ..تقدیم شده به دادگاه توسط شخصی که ارائه نموده لذا در صورت وقوف کامل به جرم ارسال رسیدگی کیفری به دادگاه صالحه از الزامات است
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۱:۵۳:۳۴
سلام و ادب
در مورد نظریه حقوقی
قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، مستقیماً در دادگاه کیفری دو، مطرح و رسیدگی می شود؛ از طرفی ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ با جرم انگاری برای محکومٌ علیه ای که خود را بر خلاف واقع، معسر قلمداد کرده یا به منظور فرار از اجرای حکم از اعلام کامل اموال خود، خودداری کرده، مجازات حبس تعزیری درجه ۷ را پیش بینی کرده است؛
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۱:۱۶:۵۴
در صورتی که حکم اعسار از مرجع عالی صادر شده باشد، دادگاه تالی اجازه رفع اثر از آن را نخواهد داشت و این رای تنها توسط دادگاه عالی قابل رفع خواهد بود تنها این دادگاه اجازه صدور مجازات جانشین را خواهد داشت. ماده 17 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی بیان داشته : دادگاه رسیدگی کننده به اعسار ضمن صدور حکم اعسار، شخصی را که با هدف فرار از پرداخت دین مرتکب تقصیر شده باشد تا موجب اعسار وی گردد با توجه به میزان بدهی، نوع تقصیر و تکرار آن به مدت شش ماه تا دو سال به یک یا چند مورد از محرومیتهای زیر محکوم می کند
ممنوعیت خروج کشور
ممنوعیت تاسیس شرکت تجاری
و.....
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۱:۱۴:۵
سلام و عرض ادب
در اداره کل حقوقی قوه قضاییه یک رأی وحدت رویه و یک نظریه مشورتی وجود دارد که
رأی وحدت رویه توسط هیئت عمومی دیوان عالی کشور صادر می شود و در حکم قانون است و تبعیت شعب از رأی وحدت رویه الزامی است
اما نظریات مشورتی لازم الاتباع نیست
قضات ما معمولا از این نظریات مشورتی در استدلالهای خود استفاده میکنند هر چند استناد به نظریه مشورتی در رأی صحیح نیست.
وکلا نیز می توانند با استفاده از نظریهی مشورتی دفاع خود را مستند کنند و احتمال صدور حکم بر اساس نظریهی مشورتی نسبت به قوانین دیگر ارجحیت دارد.
تشکر از مطالب خوبتون
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۰:۴۸:۵۲
باسلام
با عنایت به اینکه از یک طرف قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی از لواحق قانون اجرای احکام مدنی و ناظر بر نحوه اجرای حکم مدنی است و در مقام تعیین صلاحیت مراجع قضایی نیست، بلکه صلاحیت محاکم و مراجع قضایی اصولاً به موجب قوانین آیین دادرسی مشخص می شود و از طرف دیگر رسیدگی به جرایم و عناوین مجرمانه در صلاحیت ذاتی مراجع کیفری است و عدول از آن و در نتیجه ایجاد صلاحیت رسیدگی برای مراجع قضایی حقوقی مستلزم تصریح قانون است، لذا طبق اصول و قواعد حاکم بر صلاحیت ذاتی، دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم موضوع ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴، دادگاه کیفری دو می باشد."
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۱۰:۶:۳۹
با سلام
همواره در مقررات حقوقی، قواعد ماهوی از قواعد شکلی مجزا بوده و هر کدام کارایی و اقتضائاتی دارند. در موضوع حاضر باید گفت که قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به عنوان یک قانونماهوی، کیفر حبس برای محکومان مالی ماده ۱۶ در نظر گرفته است و ماهیت امر را مشخص نموده است. اما نمی توان به واسطه اینکه قانونماهوی در زمره قواعد مدنی است، دادگاه صالح را نیز دادگاه عمومی حقوقی دانست. بنابراین در این گونه مواقع، باید به قواعد شکلی مراجعه نمود و مقررات آیین دادرسی کیفری را ملاک عمل دانست. لذا با توجه به اینکه در قانون آیین دادرسی کیفری، جزایم تعزیری درجه هفت و هشت مستقیما در دادگاه کیفری دو رسیدگی می شوند، بنابراین این دادگاه صلاحیت رسیدگی و تعیین کیفر برای محکومان مالی را دارد.
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۸:۳۶:۲۳
با سلام
بعد از طی شدن پروسه رسیدگی و برگزاری جلسات دادرسی نوبت به اجرای حکم صادر شده از دادگاه می رسد . احکام صادره شده از دادگاه ها ممکن است محکومیت مالی طرف دعوی باشد یعنی به موجب رای دادگاه محکوم به دادن مال به دیگری گردد یا محکوم به مجازات غیر مالی گردد .
- توسط:
- ۱۴۰۲/۴/۳۰ | ۸:۲۶:۲۱
مطابق مواد ۳۰۱ و ۳۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، مستقیماً در دادگاه کیفری دو، مطرح و رسیدگی می شود؛ از طرفی ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ با جرم انگاری برای محکومٌ علیه ای که خود را بر خلاف واقع، معسر قلمداد کرده یا به منظور فرار از اجرای حکم از اعلام کامل اموال خود، خودداری کرده، مجازات حبس تعزیری درجه ۷ را پیش بینی کرده است؛
بنابراین،با عنایت به اینکه از یک طرف قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی از لواحق قانون اجرای احکام مدنی و ناظر بر نحوه اجرای حکم مدنی است و در مقام تعیین صلاحیت مراجع قضایی نیست، بلکه صلاحیت محاکم و مراجع قضایی اصولاً به موجب قوانین آیین دادرسی مشخص می شود و از طرف دیگر رسیدگی به جرایم و عناوین مجرمانه در صلاحیت ذاتی مراجع کیفری است و عدول از آن و در نتیجه ایجاد صلاحیت رسیدگی برای مراجع قضایی حقوقی مستلزم تصریح قانون است، لذا طبق اصول و قواعد حاکم بر صلاحیت ذاتی، دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم موضوع ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴، دادگاه کیفری دو می باشد."
نظر شما در مورد این مطلب