موسسه وکیل تلفنی

  • سمیرا زینالی گوروان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۳:۱۶:۴۹ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • الناز زنگی آبادی الناز زنگی آبادی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۹:۲۹:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • پویا احمدی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۲۴:۳۰ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • محمدی محمدی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۷:۴۳:۵۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • عطیه فلاح عطیه فلاح گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۲:۲۴:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۵۵:۱ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • امید شبیری امید شبیری گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۵۴:۳۶ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • نرگس محمدیان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۱:۴:۱۵ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • پربا کریم پور بسته بگلو گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۱۷:۲۷ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۳
  • جعفر علیمرادی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۶:۵۷:۴۲ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۲
انجمن وکیل تلفنی

محدودیت در فروش اراضی بایر

محدودیت در فروش اراضی بایر

  • توسط مریم پرتوی
  • ۱۳۹۵/۷/۷ | ۱۷:۲:۱۸
  • 11 نظر

قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، در قوانین مصوب تفاوتی بین اراضی موات و بایر، از لحاظ حکم وجود نداشت، بدین معنی که اگر کسی سند مالکیت رسمی زمینی- هر چند آن زمین موات بوده باشد- را در اختیار داشت، مالک آن محسوب می­شد. همین­طور اگر زمین بایر بود اما سند آن به نام کسی صادر نشده و سابقه درخواست ثبت نیز نداشت، فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد، لذا زمین موات و بایر به دلیل فقدان تعریف جداگانه، دارای حکم واحدی بودند. این­گونه اراضی به موجب ماده ۹ قانون اصلاحات اراضی، مصوب ۱۳۳۸ و یا ماده ۱۷ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر، مصوب ۱۳۴۷، در اختیار دولت بوده و فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد.

در قوانین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که عناوین و تاریخ تصویب آن­ها در بند قبل به تفصیل بیان شده، تعریف زمین­ها و وضعیت حقوقی این اراضی وارد مرحله جدید شده است.

در اصلاحیه مورخه ۲۶/۱/۵۹ قانون نحوه واگذاری و احیاء در حکومت جمهوری اسلامی ایران، اراضی بایر این­گونه تعریف شد: «زمین­هایی است که سابقه احیاء دارد ولی بعلت اعراض و عدم بهره­برداری برای مدت ۵ سال متوالی بدون عذر موجه متروک مانده و یا بماند».

در این اصلاحیه برخلاف اصل قانون مذکور مصوب ۲۵/۶/۵۸ از لغو مالکیت اراضی بایر عدول شده، لکن با دو مرحله­ای کردن نحوده عمل با این توضیح که ابتدا با مالکان مهلت داده می­شود تا زمین بایر خود را احیاء کنند و سپس در صورت عدم عمران در مهلت مقرر، زمین با شرایطی از طرف دولت به غیر واگذار و مبالغی به مالکین پرداخت می­گردد، باز هم محدودیت­هایی برای مالکین این­گونه اراضی به وجود می­آورد که بعدها قانون مذکور که معروف به «بند ج» گردید، بعلت مخالفت­ها متوقف گردید.

متعاقبا مجلس شورای اسلامی در مورد اراضی بایر، در ماده ۸ قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ مقرر داشته بود: «مالکان اراضی بایر شهری می­توانند طبق ضوابط وزارت مسکن و شهرسازی در سراسر کشور، فقط زمینی را به مساحت حداکثر ۱۰۰۰ متر مربع عمران و احیاء کنند و یا به دولت بفروشند؛ و زاید بر آن (نه عین نه منفعت) قابل واگذاری نیست مگر به دولت و با تقویم دولت».

در ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب سال ۶۶ حکم قانون­گذار نسبت به اراضی بایر شهری عموم و شمول ماده ۸ قانون سابق را ندارد و محدوده اجرای آن شهرهای خاصی است که در ماده ۱۷ قانون اسامی آن­ها ذکر شده و شرط سلب حق واگذاری اراضی بایر به غیر از دولت نیز نیاز دولت به منظورهای مقید در قانون است؛ لذا مطابق مقررات این قانون، «چنانچه مالکین این قبیل از اراضی بدون توجه به ممنوعیت­های قانونی فوق­الذکر، با تنظیم مبایعه نامه یا قولنامه تعهد بر انتقال آن به افراد بنمایند، انتقالی صورت نیافته و ضمناً تعهد آن­ها بر خلاف حکم قانون بوده و دعوی مدعی خرید ملک به سبب خلاف قانون و باطل بودن تعهد، رد می­گردد. مطلب دیگر در مورد تعهد به فروش زمین­هایی است که قبل از ۵/۴/۵۸ قولنامه تنظیم گردیده بطور کلی دارنده چنین سندی باید تا تاریخ ۲۰/۳/۵۹ پرونده در مراجع مربوط تشکیل می­داد یا با طرح دعوی صحت تاریخ قولنامه مرقوم را به تایید مراجع ذیصلاح می­رساند. در صورتی که تا تاریخ مرقوم تشکیل پرونده نداده باشد، یا صحت قرارداد را به تنفیذ مراجع قضائی نرسانده باشد، قولنامه مرقوم فاقد اعتبار است. به طریق اولی، مبایعه نامه­هایی که بعد از این تاریخ و در زمان حکومت قوانین مذکور از جمله ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ که مقید به پنج سال بوده، در مورد زمین­های موات و بایر تنظیم شده، اعتبار نخواهد داشت آراء زیادی از مراجع قضائی در مورد مطلب فوق صادر گردید از جمله رای وحدت رویه ۳۱-۸/۱۱/۶۴ دیوان عالی کشور».

لازم به ذکر است قانون زمین شهری فقط برای ماده ۹ و تبصره­های آن محدود به پنج سال مهلت بوده و سایر مواد برای همه شهرها به صورت دائمی قابل اجرا است. به موجب مواد ۱۴ و ۱۵ این قانون صاحبان اراضی بایر و حتی باغات، جهت فروش و انتقال و عمران و تقسیم و تفکیک املاک خود منوط به اخذ نظر وزارت مسکن و مواجه با محدودیت­هایی شده­اند. البته با حذف ماده ۱۲ آئین­نامه اجرائی قانون زمین شهری توسط دیوان عدالت اداری، مبنی بر عدم الزام دفاتر اسناد رسمی در استعلام از وزارت مسکن در مورد نوع زمین مورد معامله، تا مقدار زیادی از تضیقات و محدودیت­های این قانون کاسته شد.

در حال حاضر مستند تملک اراضی بایر و دایر و حتی ابنیه، مستحدثات، تأسیسات و سایر حقوق: «لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای برنامه­های عمومی، عمرانی و نظامی دولت مصوب ۱۷/۱۱/۵۸ شورای انقلاب» می­باشد که علیرغم توقف این قانون در سال­هایی که قوانین اراضی شهری و قانون زمین شهری اجراء می­شد، به قوت و اعتبار خود باقی­ست، که محدودیت­های ناشی از اجرای لایحه مذکور برای مالکان اراضی موضوع گفتار بعدی می­باشد.


  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۹ | ۱۸:۵۴:۱۲

ضمن عرض ادب و احترام باتشکر از اطلاعات مفیدی که در مقاله بالا شرح دادید در مورد مطلبی که توضیح دادید ما به صورت موروثی مالک یک قطعه زمین شدیم که دقیقا شامل همین شرایط است و همین امر مشکلاتی در فروش و تقسیم این ملک موروثی برایمان ایجاد کرده با مطالعه سایت شما تصمیم گرفتم حتما یک مشاوره تلفنی داشته باشم باتشکر
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۹ | ۸:۵۹:۵۹

با سلام بسیار عالی. تشکر از موسسه وکیل تلفنی.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۹ | ۸:۵۶:۴۹

سلام و عرض ادب تفاوت اراضی : دایر – بایر – موات در قوانین مختلف مربوط به اراضی شهری و غیر شهری ، تعریف اراضی دایر و بایر و موات به صورت کلی و مفهومی تقریبا یکسان هستند تعریف دایر و بایر و مو ات در برخی قوانین مربوط به اراضی شهری : دایر: اراضی دارای ساختمان و تاسیسات و دیوارکشی متناسب با ملک و یا املاکی که باغ و مشجر و یا زراعی باشد، دایر می گویند . بایر: به اراضی فاقد ساختمان و تاسیسات می گویند که سابقه دایر بودن را داشته اند. موات : به املاکی که فاقد ساختمان و تاسیسات باشد و هرگونه سابقه عمران و آبادی و یا باغ و کشاورزی نداشته اند گویند. تعریف دایر و بایر و مو ات در برخی قوانین مربوط به اراضی غیر شهری : دایر: اراضی دایر زمین‌هایی است که آن را احیا و آباد کرده‌اند و در حال حاضر دایر و مستمرا مورد بهره برداری است . بایر: زمین‌هایی که سابقه احیا دارد ولی به علت اعراض یا عدم بهره‌برداری بدون عذر موجه مدت ۵ سال متوالی متروک مانده یا بماند. موات: زمین‌هایی است که سابقه احیا و بهره‌برداری ندارد و به صورت طبیعی باقی مانده است.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۹ | ۸:۴۵:۳۸

با سلام مالکیت رسمی زمینی- هر چند آن زمین موات بوده باشد- را در اختیار داشت، مالک آن محسوب می­شد. همین­طور اگر زمین بایر بود اما سند آن به نام کسی صادر نشده و سابقه درخواست ثبت نیز نداشت، فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد، لذا زمین موات و بایر به دلیل فقدان تعریف جداگانه، دارای حکم واحدی بودند. این­گونه اراضی به موجب ماده ۹ قانون اصلاحات اراضی، مصوب ۱۳۳۸ و یا ماده ۱۷ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر، مصوب ۱۳۴۷، در اختیار دولت بوده و فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۱۴:۱۸:۳۵

سلام در پورد بحث اراضی بایر که مجلس شورای اسلامی در مورد اراضی بایر، در ماده ۸ قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ مقرر داشته بود: «مالکان اراضی بایر شهری می­توانند طبق ضوابط وزارت مسکن و شهرسازی در سراسر کشور، فقط زمینی را به مساحت حداکثر ۱۰۰۰ متر مربع عمران و احیاء کنند و یا به دولت بفروشند؛ و زاید بر آن (نه عین نه منفعت) قابل واگذاری نیست مگر به دولت و با تقویم دولت». در ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب سال ۶۶ حکم قانون­گذار نسبت به اراضی بایر شهری عموم و شمول ماده ۸ قانون سابق را ندارد و محدوده اجرای آن شهرهای خاصی است که در ماده ۱۷ قانون اسامی آن­ها ذکر شده و شرط سلب حق واگذاری اراضی بایر به غیر از دولت نیز نیاز دولت به منظورهای مقید در قانون است
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۱۰:۲۴:۱۷

باسلام براساس ماده 12 کمیسیون قانون زمین شهری :تشخيص عمران و احياء و تأسيسات متناسب و تعيين نوع زمين داير و تميز باير از موات به عهده وزارت مسكن و شهرسازي است اين‌تشخيص قابل اعتراض در دادگاه صالحه مي‌باشد. ‌تبصره 1 – دادگاه نسبت به اعتراض خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی رسیدگی کرده و حکم لازم خواهد داد، اعتراض به‌تشخیص وزارت مسکن و شهرسازی دردادگاه مانع از اجرای مواد این قانون نمی‌گردد. ‌تبصره 2 – ملاک تشخیص مرجع مقرر در ماده 12 در موقع معاینه محل در مورد نوع زمینهایی که از تاریخ 1357.11.22 به وسیله دولت یا ارگانها و‌نهادها و کمیته‌ها ودفاتر خانه‌سازی احداث اعیانی یا واگذار شده بدون در نظر گرفتن اعیانیهای مذکورخواهد بود. کمیسیون ماده 12 ازجمله کمیسیون های می باشد که در قانون زمین شهری مطرح شده است که تشخیص عمران و احیا و تشخیص نوع زمین که دایر یا بایر باشد را از زمین موات بر عهده وزارت مسکن و شهر سازی می باشد. براساس قانون زمین شهری:نحوه تشخیص نوع اراضی موضوع ماده ۱۲ قانون زمین شهری به موجب دستورالعملی که وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و به موقع اجرا می گذارد می باشد. در دستور العملی که به وزارت مسکن ابلاغ شده است طی آن تشخیص عمران و تعیین نوع زمین به کمیسیونی موصوف به کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری محول شده است.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۹:۲۶:۱۵

با سلام ماده ۴ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۰ اراضی بایر شهری را زمینهایی دانسته که سابقه عمران داشته و به تدریج به حالت موات برگشته اعم از با صاحب یا بی صاحب شرایط ۱-بالفعل مالک داشته باشد۲-مشغول کشت و آبادی نباشد۳-مالک برای مدت نامعلوم ونامحدودآنرا آبا ننمودباشد باعنایت به این ماده در ماده ۸همین قانون کلیه اراضی بایر شهری که صاحب مشخصی نداشتند در اختیار ولی فقیه قرار میدادلذااراضی بایر و اراضی موات متعلق به دولت است
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۹:۲۵:۱۶

باسلام ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب سال ۶۶ حکم قانون­گذار نسبت به اراضی بایر شهری عموم و شمول ماده ۸ قانون سابق را ندارد و محدوده اجرای آن شهرهای خاصی است که در ماده ۱۷ قانون اسامی آن­ها ذکر شده و شرط سلب حق واگذاری اراضی بایر به غیر از دولت نیز نیاز دولت به منظورهای مقید در قانون است؛ لذا مطابق مقررات این قانون، «چنانچه مالکین این قبیل از اراضی بدون توجه به ممنوعیت­های قانونی فوق­الذکر، با تنظیم مبایعه نامه یا قولنامه تعهد بر انتقال آن به افراد بنمایند، انتقالی صورت نیافته و ضمناً تعهد آن­ها بر خلاف حکم قانون بوده و دعوی مدعی خرید ملک به سبب خلاف قانون و باطل بودن تعهد، رد می­گردد. مطلب دیگر در مورد تعهد به فروش زمین­هایی است که قبل از ۵/۴/۵۸ قولنامه تنظیم گردیده بطور کلی دارنده چنین سندی باید تا تاریخ ۲۰/۳/۵۹ پرونده در مراجع مربوط تشکیل می­داد یا با طرح دعوی صحت تاریخ قولنامه مرقوم را به تایید مراجع ذیصلاح می­رساند. در صورتی که تا تاریخ مرقوم تشکیل پرونده نداده باشد، یا صحت قرارداد را به تنفیذ مراجع قضائی نرسانده باشد، قولنامه مرقوم فاقد اعتبار است. به طریق اولی، مبایعه نامه­هایی که بعد از این تاریخ و در زمان حکومت قوانین مذکور از جمله ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ که مقید به پنج سال بوده، در مورد زمین­های موات و بایر تنظیم شده، اعتبار نخواهد داشت آراء زیادی از مراجع قضائی در مورد مطلب فوق صادر گردید از جمله رای وحدت رویه ۳۱-۸/۱۱/۶۴ دیوان عالی کشور». لازم به ذکر است قانون زمین شهری فقط برای ماده ۹ و تبصره­های آن محدود به پنج سال مهلت بوده و سایر مواد برای همه شهرها به صورت دائمی قابل اجرا است. به موجب مواد ۱۴ و ۱۵ این قانون صاحبان اراضی بایر و حتی باغات، جهت فروش و انتقال و عمران و تقسیم و تفکیک املاک خود منوط به اخذ نظر وزارت مسکن و مواجه با محدودیت­هایی شده­اند. البته با حذف ماده ۱۲ آئین­نامه اجرائی قانون زمین شهری توسط دیوان عدالت اداری، مبنی بر عدم الزام دفاتر اسناد رسمی در استعلام از وزارت مسکن در مورد نوع زمین مورد معامله، تا مقدار زیادی از تضیقات و محدودیت­های این قانون کاسته شد. در حال حاضر مستند تملک اراضی بایر و دایر و حتی ابنیه، مستحدثات، تأسیسات و سایر حقوق: «لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای برنامه­های عمومی، عمرانی و نظامی دولت مصوب ۱۷/۱۱/۵۸ شورای انقلاب» می­باشد که علیرغم توقف این قانون در سال­هایی که قوانین اراضی شهری و قانون زمین شهری اجراء می­شد، به قوت و اعتبار خود باقی­ست، که محدودیت­های ناشی از اجرای لایحه مذکور برای مالکان اراضی موضوع گفتار بعدی می­باشد.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۸:۷:۲۴

سلام و عرض ادب زمین بایر زمین هایی است که سابقه احیاء دارد ولی به علت اعتراض و عدم بهره‌ برداری برای مدت ۵ سال متوالی بدون عذر موجه متروک ‌مانده و یا بماند.سپس در قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ تعریف مجددی از راضی موات و بایر ارائه داد.براساس ‌ماده ۳ این قانون اراضی موات شهری زمین هایی است که سابقه عمران و احیاء نداشته باشد و براساس ماده ۴ اراضی بایر شهری زمین هایی است که سابقه عمران داشته و به تدریج به حالت موات برگشته است اعم از آنکه صاحب مشخصی داشته و یا‌ نداشته باشد.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۷:۴۱:۱۲

با سلام مطلب مفیدی بود. تشکر از موسسه حقوقی وکیل تلفنی
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۴/۱۸ | ۷:۴۱:۱۱

با سلام قوانین مصوب تفاوتی بین اراضی موات و بایر، از لحاظ حکم وجود نداشت، بدین معنی که اگر کسی سند مالکیت رسمی زمینی- هر چند آن زمین موات بوده باشد- را در اختیار داشت، مالک آن محسوب می­شد. همین­طور اگر زمین بایر بود اما سند آن به نام کسی صادر نشده و سابقه درخواست ثبت نیز نداشت، فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد، لذا زمین موات و بایر به دلیل فقدان تعریف جداگانه، دارای حکم واحدی بودند. این­گونه اراضی به موجب ماده ۹ قانون اصلاحات اراضی، مصوب ۱۳۳۸ و یا ماده ۱۷ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر، مصوب ۱۳۴۷، در اختیار دولت بوده و فقط از دولت تقاضای ثبت پذیرفته می­شد.

نظر شما در مورد این مطلب

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین
5 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 100,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
20دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
30دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
مشاوره حقوقی تلفنی با دکتر هادی توکلی وکیل پایه یک دادگستری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
ارزیابی وکیل پرونده شما توسط دکتر هادی توکلی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین

لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه با شما تماس بگیرد.

روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمترین زمان به خط شما تماس حاصل کند.

درخواست مشاوره تلفنی با وکیل: 02147625900

مشاوره فوری با وکیل: 09212242670

مشاوره حقوقی تلفنی 24 ساعته ارزان

02147625900

 

مشاوره حقوقی فوری شبانه روزی

09212242670

 

واحد وکالت تلفنی

 

ایمیل وکیل تلفنی

vakiltel@gmail.com

 

ایمیل مالی وکیل تلفنی

vakiltelmali@gmail.com

 

واحد گارانتی مشاوره حقوقی

hade_tavakoli@yahoo.com

 

شماره پیامک مشاوره حقوقی

30007002700242

 

واحد مشاوره حقوقی مازندران:

مازندران شهرستان آمل خیابان هراز افتاب یک ساختمان ایران مهر طبقه چهارم واحد 12 

 

قوانین و مقررات وکیل تلفنی 

مشاوره حقوقی مشاوره حقوقی تلفنی  مشاوره حقوقی فوری اورژانس مشاوره حقوقی