تحويل قطعي و موقت پیمان
مبحث 1- تحويل موقت
با توجه به ماده 39 شرايط عمومي پيمان، از زمانيكه تمام يا قسمتي از طرح كه قابل بهره بردراي باشد تحويل موقت صورت ميگيرد، در اين خصوص موارد زير قابل ذكر است:
در تحويل موقت، گروهي شامل نماينده كارفرما، نماينده دستگاه نظارت، نماينده پيمانكار كميت و كيفيت طرح اجرا شده را با دقت بررسي و موارد نقص احتمالي را صورت جلسه و مدت زمان رفع نقص را مشخص مينمايد.
در صورتي كه نقصي مشاهده نگرديد صورتجلسه تحويل موقت تنظيم ميگردد.
تجهيزات و ماشينآلات را كه مربوط به پيمانكار است و نيز مصالح مصرف نشده توسط پيمانكار ار كارگاه خارج ميشود.
ساختمانها و ساير تأسيسات كه به عنوان تجهيز كارگاه احداث كرده است در صورتيكه موردنياز پيمانكار نباشد تخريب و مصالح آن را از كارگاه خارج مينمايد.
پيمانكار حق دارد ضمانتنامه انجام تعهدات موضوع ماده 34 شرايط عمومي را آزاد و نصف سپرده حسن انجام كار موضوع ماده 35 شرايط عمومي پيمان را دريافت نمايد به شرطي كه با گواهي دستگاه نظارت با توجه به صورتوضعيت دريافتي پيمانكار معلوم گردد كه:
5-1- اضافه دريافتي ندارد.
5-2- حقوق دولتي (بيمه و ماليات را پرداخت كرده باشد)
6- كارهاي بعد از تحويل موقت:
6-1- رفع نقص كامل از كار و تهيه صورتجلسه تحويل موقت بدون نقص
6-2- تهيه صورتوضعيت قطعي
6-3- تطبيق پرداخت صورتوضعيت قطعي با ماقبل قطعي
6-4- در صورت عدم بدهي پيمانكار آزادسازي ضمانتنامه انجام تعهدات و نصف سپرده حسن انجام كار
مبحث 2- مصالح پاي كار
پيمانكار براي سرعت بخشيدن در اجراي كارهاي مورد قرارداد موظف است مقدار مصالح مورد لزوم طرح را نظير سيمان، آهن و... در كارگاه خود دپو نمايد. اين مصالح هنگام تنظيم صورتوضعيت موقت به همراه كارهاي انجام شده قيمتگذاري شده و پرداخت ميگردد. (ماده 37 شرايط عمومي پيمان)
با توجه به بند 3 پيوست شماره 1 فهرست بهاي رشته ابنيه ضرايب مربوط به مصالح پاي كار اعمال ميگردد.
براي تقويم مصالح پاي كار در هر رشته فهرست بهاي اقلام مورد استفاده در يكي از فصول آن همان رشته قيمتگذاري شده است.
اقلام مصالح پاي كار در صورتوضعيت قطعي منظور نخواهد شد.
براساس مفاد مندرج در ابتداي فصل مصالح پاي كار پيوست 1 فهرست بهاي ابنيه 70 درصد بهاي مصالح پاي كار (با اعمال ضرايب مربوط) در صورتوضعيتهاي موقت به پيمانكار پرداخت ميگردد.
مبحث 3- صورتوضعيت قطعي
در تبصره بند الف ماده 37 شرايط عمومي پيمان قيد شده است كه كليه صورتوضعيتهاي پرداختي به پيمانكار جنبه موقت دارد و لذا ملاك قطعي مفاصا حساب با پيمانكار نخواهد بود. (تصويبنامه شماره 3471 مورخ 12/2/71 هيأت وزيران در خصوص ضورت وضعيت قطعي جلد پنجم دستورالعملهاي سازمان ملاحظه شود.)
در خصوص صورتوضعيت قطعي نكات زير قابل توجه است:
پيمانكار موظف است همراه با دستگاه نظارت نسبت به اندازهگيري مقادير كارهاي انجام شده براساس ريزمتره صورتوضعيت قطعي را تنظيم نمايد.
در صورتي كه پيمانكار ظرف مدت تعيين شده پس از اخطار دستگاه نظارت جهت اندازهگيري مراجعه ننمايد دستگاه نظارت رأساً اقدام به اندازهگيري و تهيه صورتوضعيت قطعي مينمايد.
صورتوضعيت تهيه شده را جهت امضا براي پيمانكار ميفرستد اين صورتوضعيت جنبه قطعي دارد. ضمن اينكه هزينه تنظيم و تهيه صورتوضعيت به حساب بدهي پيمانكار منظور ميگردد.
در صورتيكه پيمانكار معترض باشد به استناد ماده 53 شرايط عمومي پيمان به مقامات موضوع ماده 53 شكايت مينمايد. (مقامات قضايي)
حداكثر مدت اندازهگيري و تهيه صورتوضعيت و همچنين زمان اعتراضات احتمالي 6 ماه خواهد بود. يك ماه از تاريخ تحويل موقت صورتوضعيت قطعي توسط پيمانكار تهيه و به مشاور تحويل نمايد. مشاور ظرف 3 ماه رسيدگي به دستگاه اجرايي ارسال نمايد و دستگاه اجرايي ظرف دو ماه صورتوضعيت را رسيدگي و اعلام نظر نمايد. (ماده 40)
در صورتوضعيت قطعي مصالح پاي كار و عليالحساب منظور نميشود مگر اينكه پيمان براساس ماده 48 خاتمه و مصالح پاي كار براي ادامه كار مورد نياز كارفرما باشد.
با توجه به صورتوضعيت قطعي و مشخص شدن مطالبات و يا بدهي پيمانكار، نسبت به آزاد كردن ضمانتنامه و استرداد نصف سپرده حسن انجام كار اقدام ميگردد. ضمنا براساس تصويبنامه شماره 3471 مورخ 12/2/71 هيأت وزيران در صورتي كه براي رسيدگي به صورتوضعيت قطعي نياز باشد ميتوان ار كارشناسان خارج از دستگاه اجرايي كه تشخيص صلاحيت شده سازمان مديريت و برنامهريزي باشد، استفاده نمايد.
مبحث 4- تحويل قطعي
پس از تحويل موقت، براي اطمينان از اجراي صحيح طرح عمراني مدتي را كه معمولاً يكسال است به عنوان دوره تضمين يا نگهداري منظور ميشود و پس از مبادرت به تحويل قطعي ميگردد كه موارد زير قابل عنايت است:
در اين دوره اگر اشكال و يا عيبي مشاهده شود كه خسارت مذكور ناشي از بيدقتي پيمانكار باشد نظير ريزش سقف يا چكه كردن و امثال آن، پيمانكار موظف است به رفع نقص ميباشد. در حقيقت در طول دوره تضمين معايبي از طرف پيمانكار قابل رفع است كه معايب مذكور از طرف ديگران عارض نشده باشد و لذا خسارتهاي نظير شكستن شيشه يا تخريب به علت حوادثي نظير زلزله و سيل متوجه پيمانكار نخواهد بود.
پس از پايان دوره تضمين كميسيون تحويل قطعي در محل كار حاضر و در صورت عدم مشاهده عيب صورتجلسه تحويل قطعي تنظيم ميگردد.
در مقابل ارايه صورتجلسه تحويل قطعي به دستگاه اجرايي نصف دوم سپرده حسن انجام كار به پيمانكار مسترد و مرحله پاياني خاتمه مييابد و رابطه پيمانكار كلاً با دستگاه اجرايي و نظارت قطع ميگردد. (به جز صورتوضعيتهاي تعديل وتفاوت مصالح)
ماده 41 شرايط عمومي پيمان
تبصره 1- هرگاه هيأت تحويل قطعي، عيب و نقصي ناشي از كار پيمانكار مشاهد كند، براي رفع آنها طبق ماده 42 رفتار ميشود.
تبصره 2- اگر پيمانكار در پايان دوره تضمين تعيين شده در ماده 5 موافقتنامه، تقاضاي تحويل قطعي كار را ننمايد، مكلف به رفع نواقصي ناشي از كار خود كه تا تاريخ تقاضاي تحويل قطعي بروز كرده است ميباشد و تاريخ تقاضاي پيمانكار ملاك اقدامات مربوط به تحويل قطعي است.
تبصره 3- اگر كارفرما با وجود تقاضاي پيمانكار، اقدام به اعزام هيأت تحويل نكند و اين تأخير بيش از دو ماه به طول انجامد و پس از درخواست مجدد پيمانكار و انقضاي يك ماه از تاريخ تقاضاي مجدد كارفرما در اين زمينه اقدامي نكند، عمليات موضوع پيمان تحويل قطعي شده تلقي ميگردد و بايد اقدامات پس از تحويل قطعي در مورد آن انجام شود.
ماده 42 شرايط عمومي پيمان
اگر در دوره تضمين، معايب و نواقصي در كار ببيند كه ناشي از كار پيمانكار باشد، پيمانكار موظف است كه آن معايب و نواقص را به هزينه خود رفع كند. براي اين منظور، كارفرما مراتب را با ذكر معايب و نواقص در محل آنها به پيمانكار ابلاغ ميكند و پيمانكار بايد حداكثر 15 روز پس از ابلاغ كارفرما، شروع به رفع معايب و نواقص ميكند و آنها را طي مدتي كه مورد قبول كارفرما است، رفع نمايد.
هرگاه پيمانكار در انجام اين تعهد قصور ورزد يا مسامحه كند، كارفرما حق دارد آن معايب را خودش يا به ترتيبي كه مقتضي بداند رفع نمايد و هزينه آن را به اضافه 15 درصد، از محل تضمين پيمانكار يا هر نوع مطالبات و سپردهاي كه پيمانكار نزد او دارد، برداشت نمايد.
هزينههاي حفاظت، نگهداري و بهرهبرداري كارهاي تحويل موقت شده در دوره تضمين به عهده كارفرماست.
اظهارنظر هيأت نسبت به اجراي پروژه (طرح) دو حالت دارد:
الف- اگر پروژه داراي نقص نباشد در اين صورت صورتجلسه تحويل موقت توسط هيأت ذيربط تهيه و تنظيم ميگردد و ملاك اقدامات بعد از تحويل موقت است.
ب- چنانچه پروژه داراي نقص باشد در اين صورت هيأت، صورتجلسه تحويل موقت را با ذكر نقص و تعيين زمان رفع نقص تهيه و تنظيم مينمايد. پس از انقضاي زمان تعيين شده، در صورتي كه رفع نقص به عمل آمده باشد صورتجلسه جديد را تهيه و تنظيم مينمايد.
چك ليست تحويل قطعي
هنگام تحويل موقت كه منجر به تنظيم صورتجلسه بدون عيب و نقص ميگردد، دوره تضمين و نگهداري پروژه طبق ماده 5 موافقتنامه آغاز ميگردد كه با رعايت ماده 42 شرايط عمومي پيمان، پيمانكار در طول دوره تضمين موظف به رفع نواقص ميباشد.
پس از سپري شدن دوره تضمين با پيشنهاد پيمانكار و تأييد مهندس مشاور با حضور اعضاي هيأت تحويل موقت (نمايندگان كارفرما، پيمانكار و مشاور) تشكيل ميگردد كه در صورت عدم نقص، صورتجلسه تحويل قطعي تنظيم و مسؤوليت پيمانكار خاتمه مييابد.
نظر شما در مورد این مطلب