موسسه وکیل تلفنی

  • سمیرا زینالی گوروان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۳:۱۶:۴۹ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • الناز زنگی آبادی الناز زنگی آبادی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۹:۲۹:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • پویا احمدی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۲۴:۳۰ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • محمدی محمدی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۷:۴۳:۵۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • عطیه فلاح عطیه فلاح گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۲:۲۴:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۵۵:۱ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • امید شبیری امید شبیری گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۵۴:۳۶ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • نرگس محمدیان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۱:۴:۱۵ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • پربا کریم پور بسته بگلو گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۱۷:۲۷ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۳
  • جعفر علیمرادی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۶:۵۷:۴۲ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۲
انجمن وکیل تلفنی

تصرف با اذن و حکم خلع ید

تصرف با اذن و حکم خلع ید

  • توسط مریم پرتوی
  • ۱۳۹۵/۶/۲۵ | ۱۳:۱۴:۴۳
  • 8 نظر

پرسش: حکم خلع ید در فرضی که متصرف اذن در احداث بنا داشته است چه می­باشد؟

نظرهای ابرازی

نظر اول: حکم به خلع ید و قلع و قمع بنا داده نمی­شود و برطبق ماده۵۰۴ قانون مدنی، عمل می­شود.

دلایل گروه اول

در دعوای خلع ید، تصرف باید غاصبانه باشد؛ ولی وقتی که مالک اذن به احداث بنا می­دهد، پس تصرف غاصبانه نیست و از موارد خلع ید نمی­باشد، زیرا خلع ید دو رکن دارد: الف) احراز مالکیت ملک، ب) احراز تصرفات غاصبانه متصرف و در این مورد چون رکن غاصبانه احراز نمی­شود، در نتیجه حکم به تخریب بنا صادر نمی­شود و باید طبق ماده ۵۰۴ قانون مدنی، عمل کرد.

دعوای خلع ید با فرضی که مالک اذن در احداث بنا داده باشد، منافات دارد؛ زیرا اگر اذن باشد خلع ید مطرح نیست مگر اینکه بگوید تخلیه که این دو امر ماهیت جداگانه داد و در صورتی که موضوع را تخلیه بدانیم به استناد ماده ۵۰۴ قانون مدنی، صرفاً می­توان در مورد عرصه حکم داد نه در مورد اعیان احداثی.

چون مالک اذن داده است و اذن در احداث بنا به معنای اختیار است و برای احداث کننده ایجاد حق شده است، خواهان نمی­تواند قلع بنا را بخواهد.

اذن انواع و اقسام دارد و یک نوع آن اذن ایقاعی است که اگر منظور از اذن، اذن مالکانه باشد همان اختیار مالکانه می­باشد که به متصرف اذن در احداث بنا داده و در نتیجه مالک نمی­تواند قلع بنا را بخواهد.

نظر دوم

بر طبق اصل تسلیط باید حکم به خلع ید و به تبع آن حکم به تخریب (قلع و قمع) صادر گردد.

دلایل گروه دوم

این گروه معتقدند که بر طبق اصل تسلیط باید حکم به خلع ید و قلع بنا داد زیرا:

اذن به منزله عدول از مالکیت نیست پس مالکیت ادامه دارد و از زمان اعراض و قرارداد، وضعیت فرق می­کند، به خصوص با توجه به قاعده «الناس مسلطون علی اموالهم»، اگر حکم صادر نشود، حق مالک ضایع شده است.

درباب تزاحم دو قاعده تسلیز و لاضرر، قاعده لاضرر مقدم است و در اینجا حق مالک مقدم است، زیرا مالک نمی­تواند اعمال حق مالکیت بکند و از طرفی در صورت تزاحم دو اصل، مالکیت باقاعده لاضرر است.

نظر سوم

بنا به قاعده تزاحم باید قائل به تفکیک شد؛ یعنی چنانچه اذن کلی و محدود به زمان باشد یا پرداخت خسارت حکم به قلع بنا صادر می­شود.

 

مبانی و نظریات گروه سوم

این گروه معتقد هستند که بنا به قاعده تزاحم باید قائل به تفکیک شد؛ یعنی چنانچه اذن کلی و محدود به زمان باشد با پرداخت خسارت حکم به قلع بنا صادر می­شود.

در این مورد بین اذن و حق فرق است؛ زیرا اذن قابل رجوع است؛ ولی حق قابل رجوع نیست و حق یک عقد است و چون عقد لازم است و اصل بر عقود لزوم آنها است به ویژه عقدی که بر مبنای ماده ۱۰ قانون مدنی تنظیم می­شود لازم­الرعایه است. دراینجا اگر احداث بنا صرفاً بر مبنای اذن باشد از ملاک ماده ۱۲۰ قانون مدنی، چون می­توان از اذن رجوع کرد پس مالک می­تواند با پرداخت خسارت، قلع مستحدثات را بخواهد؛ زیرا بر مبنای اذن، طرف بنا ساخته و این اعمال حق را مستنداً به اصل ۴۰ قانون اساسی، نمی­توان به ضرر غیر اعمال کرد؛ ولی اگر حق احداث بنا داده باشد چون این حق به صورت عقد بین طرفین است و عقد لازم است و اصل در عقود لزوم آنهاست و به ویژه عقدی که بر مبنای ماده ۱۰ قانون مدنی، تنظیم می­شود لازم­الرعایه است، پس مالک نمی­تواند قلع بنا را به تنهایی بخواهد. در نتیجه باید اجرت­المثل زمین را بگیرد.

اگر طرفین در قرارداد تعیین تکلیف نکرده باشند، بنا متعلق به متصرف است و اگر تعیین تکلیف کرده باشند طبق همان وضعیت عمل می­شود و در این حالت شرکت نیست که بتوان مقررات شرکت را درآن جاری دانست و باید قابل به تفکیک شد.

در پاسخ به مبانی نظریات گروه اول، باید گفت که قسمت صدر ماده ۵۰۴ برمی­گردد به مدت زمان اجاره که درآن مدت، بنا احداث کند و مالک در مدت اجاره حق کندن و خراب کردن بنا را ندارد و درقسمت ذیل ماده که می­گوید بعد از انقضای مدت، این امر مانع ازآن نیست که موجر با پرداخت خسارت قلع بنا را بخواهد و این حکم را نفی نکرده که تخریب را بخواهد، پس موجر می­تواند قلع بنا را بخواهد؛ زیرا پس از انقضای مدت اذن مالک قابل رجوع است.

به نوعی دیگر هم پاسخ داده شده است.

باید دید که خسارت وارده چه مقدار است، وضعیت قیمت اعیانی با عرصه باید سنجیده شود که اگر اعیانی از عرصه کمتر باشد وخواهان حاضر به پرداخت قیمت اعیانی باشد، خلع ید و قلع بنا با پرداخت خسارت بلامانع است و این در صورتی است که اذن کلی و محدود به زمان باشد و اعلام آمادگی به پرداخت خسارت از ناحیه مالک بشود.

نظر کمیسیون نشست قضائی(۵)

هرگاه شخصی مجاز به احداث بنا در ملک غیر بوده و به همین اعتبار مبادرت به احداث اعیانی در ملک کرده باشد به لحاظ اینکه در واقع اجازه به معنای اختیار و حق ایجاد بنا می­باشد، احداث کننده مالکیت اعیانی مستحدثه را دارا خواهد شد و با این ترتیب، مالک عرصه نمی­تواند قلع بنای مستحدثه را درخواست کند و ماده ۵۰۴ قانون مدنی، مؤید این نظر است.


  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۸:۲۴:۴۲

با سلام در دعوای خلع ید، تصرف باید غاصبانه باشد؛ ولی وقتی که مالک اذن به احداث بنا می­دهد، پس تصرف غاصبانه نیست و از موارد خلع ید نمی­باشد، زیرا خلع ید دو رکن دارد: الف) احراز مالکیت ملک، ب) احراز تصرفات غاصبانه متصرف و در این مورد چون رکن غاصبانه احراز نمی­شود، در نتیجه حکم به تخریب بنا صادر نمی­شود و باید طبق ماده ۵۰۴ قانون مدنی، عمل کرد. دعوای خلع ید با فرضی که مالک اذن در احداث بنا داده باشد، منافات دارد؛ زیرا اگر اذن باشد خلع ید مطرح نیست مگر اینکه بگوید تخلیه که این دو امر ماهیت جداگانه داد و در صورتی که موضوع را تخلیه بدانیم به استناد ماده ۵۰۴ قانون مدنی، صرفاً می­توان در مورد عرصه حکم داد نه در مورد اعیان احداثی. چون مالک اذن داده است و اذن در احداث بنا به معنای اختیار است و برای احداث کننده ایجاد حق شده است، خواهان نمی­تواند قلع بنا را بخواهد. اذن انواع و اقسام دارد و یک نوع آن اذن ایقاعی است که اگر منظور از اذن، اذن مالکانه باشد همان اختیار مالکانه می­باشد که به متصرف اذن در احداث بنا داده و در نتیجه مالک نمی­تواند قلع بنا را بخواهد.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۶:۱۷:۱۳

انتخاب قالبهای حقوقی بسیار مهم است و اینکه موسسه شما توانسته بخوبی از پس این مسئله برآید و بهترین موضوعات و قالب ها راپیشنهاد دهد تا موثر واقع شود .باتشکر فراوان
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۱:۵۷:۲۸

پرونده خلع ید که دادگاه عمومی شهر محل وقوع ملک موروثی ما در جریان بود به کمک راهنمابی ها و مساعدت های وکیل موسسه شما در حال انجام است و کل خانواده از آشنایی با موسسه شما خوشحالیم شما کمک بزرگی به حل مشکلات خانوادگی ما کردید
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۱:۱۷:۲۴

باسلام در دعوی خلع ید هدف انتزاع ید عدوانی یا غاصبانه متصرف عدوانی از ملک غیر منقول متعلق به مالک است و پس از اثبات تصرف غاصبانه قلع و قمع بنا پس مطابق با ماده ۳۰۸ قانون مدنی لازمه طرح دعوی خلع ید و رسیدگی به آن ، وقوع غصب است تصرفات متصرف برای غاصبانه و عدوانی بودن باید بدون اجازه مالک باشد پس هرگاه کسى بر روى عرصه متعلق به دیگرى، بدون اذن مبادرت به احداث اعیان نماید، اقدام او غاصبانه است و مالک عرصه میتواند تقاضاى قلع و قمع اعیان احداثى  و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف او بنماید. اما زمانی که احداث بنا برمبنای اجازه و اذن مالک بوده برای صاحب بنا ایجاد حق نموده لذا کسی نمی تواند به این حق تجاوز کند و از طرفی رجوع از اذن توسط مالک ملازمه با ورود ضرر نا روا به ماذون را دارد و چون هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر قرار دهددر اینگونه مورارد مالک زمین برمبنای اذن و اختیاری که داده فقط میتواند مطالبه اجرت المثل نماید
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۱:۱۳:۳۵

با سلام با توجه به اذن ایجاد مستحدثات در ملک غیر مستفاد به ماده ۵۰۴ مالک عرصه نمیتواند قلع و قمع اعیانی را بخواهد
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۱۱:۱۰:۱۲

در موضوع تصرف باید توجه داشت نه تنها تصرف عدوانی ابتدایی موجبات غصب و تصرف عدوانی را فراهم می آورد ، لذا حتی تصرف مشروع ابتدایی و ادامه تصرف بدون اذن و رضایت مالک نیز از موجبات غصب و تصرف عدوانی می‌باشد
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۹:۵۰:۲

اذن در احداث بنا ، به منتفع حق مکتسبه می دهد لذا به نظر نمی توان قلع و قمع خواست و باید با وحدت ملاک از ماده ۵۰۴ عمل نمود و اگر مستاجر خواست متصرف باشد مالک صرفا می تواند اجرت المثل زمین را مطالبه نماید.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۲۶ | ۹:۱۳:۴۴

ضمن عرض سلام و احترام با توجه به نظرات مطروحه فوق به نظر نظر کمیسیون نشست قضایی کامل و کاربردی است هرگاه شخصی مجاز به احداث بنا در ملک غیر بوده و به همین اعتبار مبادرت به احداث اعیانی در ملک کرده باشد به لحاظ اینکه در واقع اجازه به معنای اختیار و حق ایجاد بنا می­باشد، احداث کننده مالکیت اعیانی مستحدثه را دارا خواهد شد و با این ترتیب، مالک عرصه نمی­تواند قلع بنای مستحدثه را درخواست کند و ماده ۵۰۴ قانون مدنی، مؤید این نظر است.

نظر شما در مورد این مطلب

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین
5 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 100,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
20دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
30دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
مشاوره حقوقی تلفنی با دکتر هادی توکلی وکیل پایه یک دادگستری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
ارزیابی وکیل پرونده شما توسط دکتر هادی توکلی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین

لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه با شما تماس بگیرد.

روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمترین زمان به خط شما تماس حاصل کند.

درخواست مشاوره تلفنی با وکیل: 02147625900

مشاوره فوری با وکیل: 09212242670

مشاوره حقوقی تلفنی 24 ساعته ارزان

02147625900

 

مشاوره حقوقی فوری شبانه روزی

09212242670

 

واحد وکالت تلفنی

 

ایمیل وکیل تلفنی

vakiltel@gmail.com

 

ایمیل مالی وکیل تلفنی

vakiltelmali@gmail.com

 

واحد گارانتی مشاوره حقوقی

hade_tavakoli@yahoo.com

 

شماره پیامک مشاوره حقوقی

30007002700242

 

واحد مشاوره حقوقی مازندران:

مازندران شهرستان آمل خیابان هراز افتاب یک ساختمان ایران مهر طبقه چهارم واحد 12 

 

قوانین و مقررات وکیل تلفنی 

مشاوره حقوقی مشاوره حقوقی تلفنی  مشاوره حقوقی فوری اورژانس مشاوره حقوقی