طرح دعاوی خانوادگی در شوراهای حل اختلاف
پرسش: آیا واحدهای شوراهای حل اختلاف مجاز به رسیدگی به دعاوی خانوادگی موضوع ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاههای موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی دادگاه خانواده مصوب ۸ مرداد ۱۳۷۶) هستند یا خیر؟
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی (خط ویژه شش رقمی) ۴۷۶۲۵۹-۰۲۱
هزینه ۱۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۲۰ هزار تومان |
---|---|
هزینه ۲۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۴۰ هزار تومان |
هزینه ۳۰دقیقه مشاوره با وکیل | ۶۰ هزار تومان |
هزینه ۶۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۱۰۰ هزار تومان |
برای مشاوره با وکیل یکی از مبالغ فوق را به کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز نموده و اطلاعات واریز را به ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ کنید تا در کمتر از ۵ دقیقه وکیل به شما زنگ بزند.
جهت مشاوره حقوقی آنلاین رایگان کلیک کنید
در قانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاههای موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی مقرر شده است: «رئیس قوه قضائیه مکلف است ظرف مدت سه ماه در حوزههای قضائی شهرستان به تناسب جمعیت آن حوزه حداقل یکی از شعب دادگاههای عمومی را برای رسیدگی به دعاوی خانواده اختصاص دهد.» پس از تخصیص این شعب، دادگاههای عمومی حق رسیدگی به دعاوی مربوط به این دادگاهها را نخواهند داشت.
صلاحیت رسیدگی خانواده عبارت است از دعاوی مربوط به:
۱. نکاح موقت و دائم
۲. طلاق، فسخ نکاح، بذل مدت و انقضای مدت؛
٣. مهر؛
۴. جهیزیه؛
۵. اجرت المثل و نفقه ایام زوجیت؛
۶. نفقه معوقه و جاريه زوجه و اقربای واجب النفقه؛
۷. حضانت و ملاقات اطفال؛
8. نسب؛
۹. نشوز و تمکین؛
۱۰. نصب قيم و ناظر و ضمن امین و عزل آنها؛
۱۱. حکم رشد؛
۱۲. ازدواج مجدد؛
۱۳. شرایط ضمن عقد.
ماده ۷ آیین نامه اجرایی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب ۱۳۷۳ و تبصرههای آن مقرر داشته است: «قضاتی میتوانند به دعاوی راجع به اصل نکاح و طلاق رسیدگی کنند که با اجازه و ابلاغ مخصوص از سوی رئیس قوه قضائیه، مأمور رسیدگی به این امور شده باشند.
تبصره یک: در هر حوزه قضائی که چنین اجازهای به قاضی دادگاه نشده، رسیدگی به امور مربوط به اصل نکاح و طلاق با نزدیک ترین دادگاه مستقر در همان استان خواهد بود که قاضی آن صالح به رسیدگی باشد.
تبصره دو: قضاتی که اجازه رسیدگی به امور مربوط به اصل نکاح و طلاق را دارند تا زمانی که این اجازه از آنان سلب نشده در هر حوزه قضائی که اشتغال داشته باشند، صالح به رسیدگی به این گونه دعاوی در آن حوزه خواهند بود.»
به موجب ماده واحده رسیدگی به موارد سیزده گانه فوق در صلاحیت دادگاه خانواده است. با صدور ابلاغ برای قاضی دادگاه، آن قاضی صلاحیت رسیدگی به تمام موارد مذکور در ماده واحده را دارد و این ابلاغ نیز صادر شده است، با توجه به تشکیل دادگاه خانواده نه تنها واحدهای شوراهای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به موضوعات ماده واحده را ندارند بلکه حتی دادگاههای غیر از دادگاه خانواده نیز صلاحیت رسیدگی به آن موضوعات را ندارند. حال ممکن است ایراد شود که چون آیین نامه اجرایی ماده ۱۸۹ قانون برنامه توسعه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 15/2/۱۳۸۱ هیئت وزیران و اصلاحات بعدی در راستای اجرای قانون توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی مصوب ۱۳۷۹ صادر شده است و نیز قانون توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مؤخر بر قانون موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی است و همچنین به موجب بند ۱ از قسمت (الف) ماده ۷ آیین نامه قانون توسعه سوم، شوراهای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به کلیه دعاوی راجع به اموال منقول، دیون، منافع، زیان ناشی از جرم، ضمان قهری در صورتی که خواسته بیش از ده میلیون ریال نباشد دارا هستند، این بند از آیین نامه با ماده واحده موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی در تعارض بوده و چون آیین نامه برنامه توسعه سوم اخير التصويب است، پس ماده واحده اصل ۲۱ قانون اساسی نسخ شده است. این ایراد قابل رفع است: اولاً: موضوع صلاحیت که به صورت کلی است در آیین نامه قانون توسعه سوم مطرح شده که مصوب هیئت وزیران است، ولیکن ماده واحده، قانون و مصوب مجلس شورای اسلامی است؛ فلذا اصلا تعارضی حاصل نمیشود.
ثانياً: بر فرض که قائل به تعارض باشیم، قانون موضوع اصل ۲۱ قانون اساسی قانون خاص و قانون برنامه توسعه سوم قانون عام است و چون قانون خاص منظور نظر قانون گذار با تصویب قانون عام نسخ نمیشود بلکه قانون عام در این خصوص تخصیص میخورد. با توجه به مراتب فوق واحدهای شوراهای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به موضوعات مشمول ماده ۲۱ قانون اساسی را ندارند.
نظر شما در مورد این مطلب