موسسه وکیل تلفنی

  • سمیرا زینالی گوروان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۳:۱۶:۴۹ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • الناز زنگی آبادی الناز زنگی آبادی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۹:۲۹:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • پویا احمدی گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۲۴:۳۰ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • محمدی محمدی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۷:۴۳:۵۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷
  • عطیه فلاح عطیه فلاح گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۲۲:۲۴:۸ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • وکیل محمد جواد شيخي گرامی : پاسخ حقوقی شما ارسال شد ساعت ۹:۵۵:۱ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
  • امید شبیری امید شبیری گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۴:۵۴:۳۶ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • نرگس محمدیان گرامی : سوال حقوقی شما با موفقیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۱۱:۴:۱۵ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
  • پربا کریم پور بسته بگلو گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۸:۱۷:۲۷ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۳
  • جعفر علیمرادی گرامی : پرونده حقوقی شما با موفیت توسط اپراتور تائید شد ساعت ۶:۵۷:۴۲ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۲
انجمن وکیل تلفنی

پرداخت خسارت در بیمه بدنه شناورهای صیادی

پرداخت خسارت در بیمه بدنه شناورهای صیادی

  • توسط مریم پرتوی
  • ۱۳۹۵/۶/۱۰ | ۱۴:۵۸:۴۹
  • 5 نظر

مدارک لازم جهت بررسی پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای صیادی با توجه به نوع شناورها (موتور لنج صیادی بزرگ و شناورهای صیادی کوچک) متفاوت می‌باشد.

الف- بررسی خسارت بیمه بدنه شناورهای بزرگ صیادی

1. نامه سازمان شیلات ایران مبنی بر وقوع حادثه

2. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه

3. گزارش سازمان هواشناسی محل حادثه

4. گزارش کارشناسی بیمه‌گر

5. پروانه ثبت و بهره‌برداری

6. گزارش قابلیت دریا پیمایی از موسسات معتبر و مورد تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات

7. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و دریانوردی

8. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج موتور لنج از بندر مبداء

ب- پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای کوچک صیادی

1. نامه سازمان شیلات مبنی بر وقوع حادثه

2. گزارش هواشناسی محل حادثه

3. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه

4. پروانه ثبت و بهره‌برداری

5. گزارش قابلیت دریاپیمایی از موسسات معتبر و تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات

6. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و کشتیرانی

7. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج شناور از بندر مبداء

بند سوم- نحوه رسیدگی به خسارت وارده در بیمه بدنه شناورها

بیمه گذار موظف است به محض اطلاع از وقوع حادثه، جریان را بلافاصله و حداکثر ظرف 5 روز به اطلاع بیمه‌گر برساند و متعاقبا گزارش مقامات و کلیه مدارک مربوط به علل و کیفیت وقوع حادثه، تاریخ و محل وقوع حادثه و هر گونه ادعا و مطالبه غرامت و هر نوع اسناد و مدارک و اطلاعاتی که درباره حادثه در اختیار دارد را به بیمه‌گر تسلیم نماید از جمله آنها:

1. ارائه اصل و تصویر بیمه نامه

2. ارائه اصل و تصویر کلیه اسناد مالکیت شناور

3. ارائه اصل و تصویر اوراق شناسایی بیمه گذار (کارت ملی، شناسنامه، گواهینامه)

4. گزارش مقامات بندری و انتظامی در خصوص حادثه

5. مدارک مستند مربوط به وصول حق بیمه در سررسیدهای مقرر

6. شرح کامل حادثه از زبان ناخدا و خدمه و مالک شناور

7. نامه ثبت شده اعلام خسارت بیمه گذار به بیمه‌گر

8. ارائه اصل کارت هوشمند سوخت (اصل گواهی ابطال کارت هوشمند سوخت)

9. تعیین ارزش روز شناور توسط کارشناس بیمه با حضور بیمه گذار

پس از بررسی‌های کارشناسی از سوی بیمه‌گر، برآورد و تعیین خسارت انجام می‌شود و در صورت عدم توافق بیمه‌گر و بیمه گذار در میزان خسارت تعیین شده، برابر مقررات موجود و از طریق مراجع قضایی، موضوع مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. البته در خسارت وارده از خطرات غیر سرقت بیمه بدنه شناورها از قبیل آتش سوزی صاعقه، انفجار مدارک ذیل برای تشکیل پرونده خسارتی لازم خواهد بود.

1. اصل گزارش سازمان شیلات جهت تعیین علت نامه حادثه

2. بیمه نامه بدنه

3. گواهینامه دریانوردی

4. مجوز صید

5. سند شناور

6. کارت ملی بیمه گذار.

در صورتی که حادثه دارای مقصر باشد مالک شناور حتما می‌بایستی به منظور حفظ حق جانشینی برای بیمه‌گر علیه مقصر حادثه اقامه دعوی نماید که در این خصوص مدارک مربوط به اقامه دعوی مطرح شده می‌بایستی توسط شعبه از مالک شناور اخذ گردد. چنانچه مالک شناور مورد بیمه از چنین اقدامی خودداری نماید این امر صرف نظر کردن از حق خود به منظور دریافت خسارت تلقی شده و می‌بایستی مراتب مبنی بر غیر قابل پرداخت بودن خسارت توسط شعبه کتبا به بیمه گذار اعلام و پرونده تشکیل داده شده مختومه گردد.

بند چهارم- فرآیند دریافت خسارت ناشی از حوادث مشمول بیمه بدنه شناورها: باید نوع خسارت با نوع پوشش فروخته شده در بیمه نامه توسط مدیر شعبه مطابقت داده شود و در صورتی که هزینه اعلام شده تحت پوشش کلوز مندرج در بیمه نامه نباشد مراتب مبنی بر غیر قابل پرداخت بودن خسارت توسط شعبه کتبا به بیمه گذار اعلام شود و پرونده تشکیل داده شده مختومه می‌گردد و ایضا مدت اعتبار گواهینامه‌های رده‌بندی و ایمنی شناور با تاریخ وقوع حادثه توسط مشار الیه کنترل و مطابقت داده خواهد شد در زمانی که شناور یا خدمه آن توسط شناورهای دیگر داخلی یا خارجی، گارد ساحلی کشورهای دیگر یا سایر مراجع، نجات یافته‌اند، تاییدیه کتبی آن مرجع و شناور، مورد نیاز خواهد بود. و در صورتی که خسارت مربوط به هزینه نجات و یا تعمیرات باشد کلیه فاکتورها و صورتحساب‌های رسمی و معتبر در سربرگ شرکت نجات دهنده یا تعمیر کننده که به تفکیک ریز خدمات انجام شده یا قطعات تعویضی تنظیم و دارای مهر و امضا آن شرکت باشند به شرکت بیمه تحویل داده خواهد شد به علاوه مدارک ذیل:

1. اصل گزارش سازمان شیلات جهت تعیین علت تامه حادثه

2. گزارش هواشناسی در صورتی که مورد بیمه به علت هوای نامساعد دچار حادثه شده باشد

3. تاییدیه‌ای از اداره بند مبنی بر نامساعد بودن شرایط جوی

4. کپی مصدق مدارک بیمه گذار (کارت ملی و شناسنامه)

5. کپی مصدق بیمه نامه بدنه

6. کپی مصدق گواهینامه دریانوردی

7. کپی مصدق مجوز صید

8. کپی مصدق سند مالکیت شناور

چک در وجه بیمه گذار (مالک) صادر و تحویل وی یا نماینده قانونی ایشان می‌گردد. تحت هیچ شرایطی قبل از بازدید کارشناس واحد خسارت بیمه، بیمه گذار حق بازسازی شناور را ندارد.

 


  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۱۴ | ۱۰:۱۹:۴۷

با سلام و احترام؛ همان طور که همه ما می دانیم برای اینکه بتوانیم حقوق خودمان را در هر زمینه ای مطالبه کنیم باید اصول و شرایط شکلی آن را نیز رعایت نمائیم، در خصوص شرکت های بیمه هم باید بدانیم که از این قاعده مستثنی نبوده و می بایست هر امری از طریق کانال خود انجام پذیرد تا به نتیجه برسد . اینکه در روز اول ثبت بیمه می بایست چه مدارکی را تحویل دهیم ، نوع فرم های مورد نیازی که باید پر کنیم ، تنظیم قرارداد مناسب و امثال آن همگی از واجبات ابتدایی کار می باشد که باید به صورت دقیق رعایت گردد. در کنار آن اگر خسارتی بروز نمود که بخواهیم آن را مطالبه کنیم هم می بایست امور اداری لازم را رعایت کنیم والا در گیر و دار اداری آن مساله خواهیم ماند، پس برای جلوگیری از هرگونه مشکل احتمالی صلاح کار در این است که با وکلای کارکشته موسسه مشورت نموده و مشکل خویش را بر طرف نمائیم.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۱۴ | ۹:۲۶:۳۵

با سلام بیمه گذار موظف است به محض اطلاع از وقوع حادثه، جریان را بلافاصله و حداکثر ظرف ۵ روز به اطلاع بیمه‌گر برساند و متعاقبا گزارش مقامات و کلیه مدارک مربوط به علل و کیفیت وقوع حادثه، تاریخ و محل وقوع حادثه و هر گونه ادعا و مطالبه غرامت و هر نوع اسناد و مدارک و اطلاعاتی که درباره حادثه در اختیار دارد را به بیمه‌گر تسلیم نماید
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۱۴ | ۷:۵۴:۱۷

با سلام. تشکر از سایت وکیل تلفنی بابت درج مطالب مفید در امور بیمه ای.
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۱۴ | ۷:۵۰:۲۴

با سلام مدارک لازم جهت بررسی پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای صیادی با توجه به نوع شناورها (موتور لنج صیادی بزرگ و شناورهای صیادی کوچک) متفاوت می‌باشد. الف- بررسی خسارت بیمه بدنه شناورهای بزرگ صیادی ۱. نامه سازمان شیلات ایران مبنی بر وقوع حادثه ۲. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه ۳. گزارش سازمان هواشناسی محل حادثه ۴. گزارش کارشناسی بیمه‌گر ۵. پروانه ثبت و بهره‌برداری ۶. گزارش قابلیت دریا پیمایی از موسسات معتبر و مورد تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات ۷. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و دریانوردی ۸. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج موتور لنج از بندر مبداء ب- پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای کوچک صیادی ۱. نامه سازمان شیلات مبنی بر وقوع حادثه ۲. گزارش هواشناسی محل حادثه ۳. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه ۴. پروانه ثبت و بهره‌برداری ۵. گزارش قابلیت دریاپیمایی از موسسات معتبر و تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات ۶. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و کشتیرانی ۷. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج شناور از بندر مبداء بند سوم- نحوه رسیدگی به خسارت وارده در بیمه بدنه شناورها بیمه گذار موظف است به محض اطلاع از وقوع حادثه، جریان را بلافاصله و حداکثر ظرف ۵ روز به اطلاع بیمه‌گر برساند و متعاقبا گزارش مقامات و کلیه مدارک مربوط به علل و کیفیت وقوع حادثه، تاریخ و محل وقوع حادثه و هر گونه ادعا و مطالبه غرامت و هر نوع اسناد و مدارک و اطلاعاتی که درباره حادثه در اختیار دارد را به بیمه‌گر تسلیم نماید از جمله آنها: ۱. ارائه اصل و تصویر بیمه نامه ۲. ارائه اصل و تصویر کلیه اسناد مالکیت شناور ۳. ارائه اصل و تصویر اوراق شناسایی بیمه گذار (کارت ملی، شناسنامه، گواهینامه) ۴. گزارش مقامات بندری و انتظامی در خصوص حادثه ۵. مدارک مستند مربوط به وصول حق بیمه در سررسیدهای مقرر ۶. شرح کامل حادثه از زبان ناخدا و خدمه و مالک شناور ۷. نامه ثبت شده اعلام خسارت بیمه گذار به بیمه‌گر ۸. ارائه اصل کارت هوشمند سوخت (اصل گواهی ابطال کارت هوشمند سوخت) ۹. تعیین ارزش روز شناور توسط کارشناس بیمه با حضور بیمه گذار
  • توسط:
  • ۱۴۰۲/۳/۱۴ | ۷:۳۵:۱

مدارک لازم جهت بررسی پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای صیادی با توجه به نوع شناورها (موتور لنج صیادی بزرگ و شناورهای صیادی کوچک) متفاوت می‌باشد. الف- بررسی خسارت بیمه بدنه شناورهای بزرگ صیادی ۱. نامه سازمان شیلات ایران مبنی بر وقوع حادثه ۲. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه ۳. گزارش سازمان هواشناسی محل حادثه ۴. گزارش کارشناسی بیمه‌گر ۵. پروانه ثبت و بهره‌برداری ۶. گزارش قابلیت دریا پیمایی از موسسات معتبر و مورد تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات ۷. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و دریانوردی ۸. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج موتور لنج از بندر مبداء ب- پرداخت خسارت بیمه بدنه شناورهای کوچک صیادی ۱. نامه سازمان شیلات مبنی بر وقوع حادثه ۲. گزارش هواشناسی محل حادثه ۳. گزارش مقامات انتظامی محل حادثه ۴. پروانه ثبت و بهره‌برداری ۵. گزارش قابلیت دریاپیمایی از موسسات معتبر و تایید سازمان بنادر و سازمان شیلات ۶. گواهینامه ایمنی سازمان بنادر و کشتیرانی ۷. آخرین مجوز شیلات مبنی بر خروج شناور از بندر مبداء بند سوم- نحوه رسیدگی به خسارت وارده در بیمه بدنه شناورها بیمه گذار موظف است به محض اطلاع از وقوع حادثه، جریان را بلافاصله و حداکثر ظرف ۵ روز به اطلاع بیمه‌گر برساند و متعاقبا گزارش مقامات و کلیه مدارک مربوط به علل و کیفیت وقوع حادثه، تاریخ و محل وقوع حادثه و هر گونه ادعا و مطالبه غرامت و هر نوع اسناد و مدارک و اطلاعاتی که درباره حادثه در اختیار دارد را به بیمه‌گر تسلیم نماید از جمله آنها: ۱. ارائه اصل و تصویر بیمه نامه ۲. ارائه اصل و تصویر کلیه اسناد مالکیت شناور ۳. ارائه اصل و تصویر اوراق شناسایی بیمه گذار (کارت ملی، شناسنامه، گواهینامه) ۴. گزارش مقامات بندری و انتظامی در خصوص حادثه ۵. مدارک مستند مربوط به وصول حق بیمه در سررسیدهای مقرر ۶. شرح کامل حادثه از زبان ناخدا و خدمه و مالک شناور ۷. نامه ثبت شده اعلام خسارت بیمه گذار به بیمه‌گر ۸. ارائه اصل کارت هوشمند سوخت (اصل گواهی ابطال کارت هوشمند سوخت) ۹. تعیین ارزش روز شناور توسط کارشناس بیمه با حضور بیمه گذار پس از بررسی‌های کارشناسی از سوی بیمه‌گر، برآورد و تعیین خسارت انجام می‌شود و در صورت عدم توافق بیمه‌گر و بیمه گذار در میزان خسارت تعیین شده، برابر مقررات موجود و از طریق مراجع قضایی، موضوع مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. البته در خسارت وارده از خطرات غیر سرقت بیمه بدنه شناورها از قبیل آتش سوزی صاعقه، انفجار مدارک ذیل برای تشکیل پرونده خسارتی لازم خواهد بود. ۱. اصل گزارش سازمان شیلات جهت تعیین علت نامه حادثه ۲. بیمه نامه بدنه ۳. گواهینامه دریانوردی ۴. مجوز صید ۵. سند شناور ۶. کارت ملی بیمه گذار. در صورتی که حادثه دارای مقصر باشد مالک شناور حتما می‌بایستی به منظور حفظ حق جانشینی برای بیمه‌گر علیه مقصر حادثه اقامه دعوی نماید که در این خصوص مدارک مربوط به اقامه دعوی مطرح شده می‌بایستی توسط شعبه از مالک شناور اخذ گردد. چنانچه مالک شناور مورد بیمه از چنین اقدامی خودداری نماید این امر صرف نظر کردن از حق خود به منظور دریافت خسارت تلقی شده و می‌بایستی مراتب مبنی بر غیر قابل پرداخت بودن خسارت توسط شعبه کتبا به بیمه گذار اعلام و پرونده تشکیل داده شده مختومه گردد. بند چهارم- فرآیند دریافت خسارت ناشی از حوادث مشمول بیمه بدنه شناورها: باید نوع خسارت با نوع پوشش فروخته شده در بیمه نامه توسط مدیر شعبه مطابقت داده شود و در صورتی که هزینه اعلام شده تحت پوشش کلوز مندرج در بیمه نامه نباشد مراتب مبنی بر غیر قابل پرداخت بودن خسارت توسط شعبه کتبا به بیمه گذار اعلام شود و پرونده تشکیل داده شده مختومه می‌گردد و ایضا مدت اعتبار گواهینامه‌های رده‌بندی و ایمنی شناور با تاریخ وقوع حادثه توسط مشار الیه کنترل و مطابقت داده خواهد شد در زمانی که شناور یا خدمه آن توسط شناورهای دیگر داخلی یا خارجی، گارد ساحلی کشورهای دیگر یا سایر مراجع، نجات یافته‌اند، تاییدیه کتبی آن مرجع و شناور، مورد نیاز خواهد بود. و در صورتی که خسارت مربوط به هزینه نجات و یا تعمیرات باشد کلیه فاکتورها و صورتحساب‌های رسمی و معتبر در سربرگ شرکت نجات دهنده یا تعمیر کننده که به تفکیک ریز خدمات انجام شده یا قطعات تعویضی تنظیم و دارای مهر و امضا آن شرکت باشند به شرکت بیمه تحویل داده خواهد شد به علاوه مدارک ذیل: ۱. اصل گزارش سازمان شیلات جهت تعیین علت تامه حادثه ۲. گزارش هواشناسی در صورتی که مورد بیمه به علت هوای نامساعد دچار حادثه شده باشد ۳. تاییدیه‌ای از اداره بند مبنی بر نامساعد بودن شرایط جوی ۴. کپی مصدق مدارک بیمه گذار (کارت ملی و شناسنامه) ۵. کپی مصدق بیمه نامه بدنه ۶. کپی مصدق گواهینامه دریانوردی ۷. کپی مصدق مجوز صید ۸. کپی مصدق سند مالکیت شناور چک در وجه بیمه گذار (مالک) صادر و تحویل وی یا نماینده قانونی ایشان می‌گردد. تحت هیچ شرایطی قبل از بازدید کارشناس واحد خسارت بیمه، بیمه گذار حق بازسازی شناور را ندارد.

نظر شما در مورد این مطلب

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین
5 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 100,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
20دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
30دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
مشاوره حقوقی تلفنی با دکتر هادی توکلی وکیل پایه یک دادگستری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین
ارزیابی وکیل پرونده شما توسط دکتر هادی توکلی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین

لیست هزینه مشاوره تلفنی با برترین وکلای دادگستری

((بعد از پرداخت، وکیل پایه یک دادگستری زیر 5 دقیقه جهت مشاوره با شما تماس می‌گیرند))

جدول مشاوره حقوقی تخصصی شبانه روزی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت آنلاین

لطفاً پس از پرداخت، لوگوی واتساپ زیر را لمس نموده و تصویر فیش واریزی را به آن ارسال نمایید تا وکیل در کمتر از ۵ دقیقه با شما تماس بگیرد.

روش پرداخت بعدی به این صورت می باشد که یکی از مبالغ فوق را به شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز کنید و سپس اطلاعات واریز را به شماره ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ نمایید تا وکیل در کمترین زمان به خط شما تماس حاصل کند.

درخواست مشاوره تلفنی با وکیل: 02147625900

مشاوره فوری با وکیل: 09212242670

مشاوره حقوقی تلفنی 24 ساعته ارزان

02147625900

 

مشاوره حقوقی فوری شبانه روزی

09212242670

 

واحد وکالت تلفنی

 

ایمیل وکیل تلفنی

vakiltel@gmail.com

 

ایمیل مالی وکیل تلفنی

vakiltelmali@gmail.com

 

واحد گارانتی مشاوره حقوقی

hade_tavakoli@yahoo.com

 

شماره پیامک مشاوره حقوقی

30007002700242

 

واحد مشاوره حقوقی مازندران:

مازندران شهرستان آمل خیابان هراز افتاب یک ساختمان ایران مهر طبقه چهارم واحد 12 

 

قوانین و مقررات وکیل تلفنی 

مشاوره حقوقی مشاوره حقوقی تلفنی  مشاوره حقوقی فوری اورژانس مشاوره حقوقی