قانون آیین دادرسی مدنی سال 1379 ، ماده 2 قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی و ماده 690 قانون تعزیرات در اختصاص آنها به اموال غیر منقول دارای وجهی مشترک است. توجیه اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال 1352 در شمول مفاد آن به شرح ماده یک همان قانون بر اموال منقول است، تأسیسی که قوانین مؤخر التصویب به آن نپرداخته است. توجیه ماده 690 قانون تعزیرات همچنان که ظاهر آن حکایت دارد علاوه بر رفع تصرف، تعقیب کیفری و مجازات متصرف است برخلاف نظر قضات اقلیت، به دلیل ظهور ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی و تفاوت دعاوی تصرف و مالکیت به شرح بند (1) نظر اکثریت قضات استناد به ماده 690 قانون مجازات اسلامی توسط شاکی همان طوری که در نظرات ارائه شده در اداره حقوقی قوه قضائیه نیز منعکس است باید همراه با ارائه دلیل مالکیت باشد. ارائه دلیل مالکیت به منزله ارائه سند مالکیت نیست بلکه امارات، قراین مثبت مالکیت به قدر کفایت قناعت قضائی دادرس در رسیدگی به امر کیفری نافذ و موجه است؛ بنابراین، با لحاظ نظر مذکور در صورت بروز اختلاف در مالکیت، دادرس رسیدگی کننده موظف به صدور اناطه کیفری است.
نظر به اینکه قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 79 به شرح ماده ت158 خود مرور زمان مربوط به دعاوی تصرف عدوانی را حذف کرده است، قانون اصلاح جلوگیری از تصرفات عدوانی مصوب سال 52 تا آنجا که مربوط به تصرف عدوانی اموال غیر منقول است به شرح تصریح ماده 529 قانون آیین دادرسی مدنی اخیر التصویب به صراحت نسخ نشده است، در حالی که ماده یک قانون اصلاحی قانون جلوگیری از تصرف عدوانی در خصوص اموال منقول از نفوذ قانونی برخوردار است. در خصوص مقایسه ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی جدید، ماده 690 قانون مجازات اسلامی ، نظر اقلیت قضات این است که ماده 690 مربوط است به تصرف عدوانی ملک غیر (تصرف مالی غیر منقول) که اولاً مرور زمان ندارد، ثانیاً: اقدام متصرف، جرم و قابل تعقیب کیفری است و برای متصرف، مجازات تعیین شده است، در حالی که ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی در مورد ادعای متصرف سابق لاحق است؛ لذا ضرورتی به اثبات مالکیت مدعی ندارد در حالی که در ماده 690، قضات دارای نظر اقلیت، در خصوص صورت اثبات مالکیت شاکی متفق القول نبودند. برخی معتقد بودند نیازی به اثبات مالکیت مدعی برای طرح شکایت کیفری به استناد ماده 690 نیست بدون اینکه قضات معتقد دلیلی در خصوص اظهار نظر خود اعلام نمایند و برخی قضات دیگر معتقدند در خصوص ماده 690، مالکیت شاکی باید ابتدائاً احراز و سپس نسبت به رفع تصرف و اعمال مجازات اقدام شود.
آن قسمت از ماده 690 قانون مجازات اسلامی که مربوط به تصرف عدوانی است لازمه آن اثبات مالکیت شاکی سات ولی در ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 1379 احراز سبق تصرف شاکی لازمه رسیدگی ماده 158 منصرف به اموال غیر منقول است.
تفاوت دیگر این است که در قانون سال 1379 تصرف عدوانی مفید به زمان دار نبودن آن است ولی قانون سال 1352 مفید به زمان یک ماهه است. همچنین در قانون تصرف عدوانی سال 1352 مأموران انتظامی به در خواست شاکی میتوانستند رأساً در اموال منقول مداخله و از تصرف عدوانی جلوگیری کنند.
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی (خط ویژه شش رقمی) ۴۷۶۲۵۹-۰۲۱
هزینه ۱۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۲۰ هزار تومان |
---|---|
هزینه ۲۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۴۰ هزار تومان |
هزینه ۳۰دقیقه مشاوره با وکیل | ۶۰ هزار تومان |
هزینه ۶۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۱۰۰ هزار تومان |
برای مشاوره با وکیل یکی از مبالغ فوق را به کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز نموده و اطلاعات واریز را به ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ کنید تا در کمتر از ۵ دقیقه وکیل به شما زنگ بزند.
جهت مشاوره حقوقی آنلاین رایگان کلیک کنید
نظر شما در مورد این مطلب