مسئلهای که از نظر آثار اجرایی شرط وجه التزام، بسیار حایز اهمیت است، مسئلهی ا مکان تعدیل و تجزیهی وجه التزام میباشد و دراین ارتباط ممکن است سوالات متفاوتی به ذهن خطور کند از جمله اینکه، آیا شرط وجه التزامی که مبلغ آن بسیار گزاف، اغراق آمیز و یا حتی بسیار ناچیز است، قابل تغییر است؟ وآیا اصولاً دادگاهها در مقام رسیدگی قضایی میتوانند چنین مبلغ گزاف و یا ناچیز را با عدالت وانصاف و میزان خسارات قراردادی وارده منطبق سازند؟ از طرف دیگر، چنانچه قسمتی ازتعهد به وسیلهی متعد انجام گرفته باشد، آیا امکان تجزیهی وجه مزبور وجود دارد؟ پاسخ هریک از مسایل فوق را باید در سیستمهای حقوقی ایران، انگلیس و دیگر کشورهای اسلامی جست وجو کرد.
یکی از نتایج مهم اصل حاکمیت اراده وتبعیت قرارداد از قصد مشترک طرفین این است که قرادادهای خصوصی به منزلهی قانونی دو طرفهای بوده که باید محترم شمرده شود.این قاعده درحقوق ما به صورت یک اصل درآمده است. چنانچه مادهی «219» ق. م «مقرر میدارد:»عقودی که برطبق قانون واقع شده باشد، بین متعاملین و قایم مقام آنها لازم الاتباع است...»، لذا نه تنها یکی از دو طرف نمیتواند به ارادهی یک جانبه، مفاد آن را دگرگون سازد، قانونگذار و یا دادرس نیز حق تعدیل آن را ندارد. اما دخالت پارهای از عوامل، همچون نابرابری شرایط مادی طرفین قرارداد، انحصاری بودن تولید و فروش پارهای از محصولات توسط کارخانه داران بزرگ و به خصوص فقدان علم و آگاهی اشخاص از نتایج شروطی که در قرار داد میگنجانند، موجب میشود که نسبت به اعمال این اصل، شک و تردید ایجاد شود و شرط وجهالتزام نیز از جمله قراردادهایی است که با توجه به ملاحظات یاد شده بیشتر در مظان شک وتردید قرار میگیرد. بنابراین، میتوان گفت هیج قرادادی نیست که مفاد آن غیر قابل تغییر باشد، بلکه با مد نظر قرار دادن علل و عوامل یاد شد، هر قرار داد ممکن است تحت تأثیر عوامل گوناگون اختیاری یا اجباری قابل تغییر باشد و لذا تعدیل قرارداد را به اعتبار سبب آن میتوان به قراردادی قانونی وقضایی تقسیم کرد.
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی (خط ویژه شش رقمی) ۴۷۶۲۵۹-۰۲۱
هزینه ۱۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۲۰ هزار تومان |
---|---|
هزینه ۲۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۴۰ هزار تومان |
هزینه 30دقیقه مشاوره با وکیل | ۶۰ هزار تومان |
هزینه ۶۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۱۰۰ هزار تومان |
برای مشاوره با وکیل یکی از مبالغ فوق را به کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز نموده و اطلاعات واریز را به ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ کنید تا در کمتر از ۵ دقیقه وکیل به شما زنگ بزند
جهت مشاوره حقوقی آنلاین رایگان کلیک کنید
تعدیل قراردادی
هر قراردادی نشات گرفته از توافق ارادهی طرفین است. لذا همان دو ارادهای که آنها راخلق کرده میتواند آنها را اقاله کند، یا به دلایل دیگر آن را تعدیل نماید؛ که ازآن میتوان به عنوان قراردادهای اصلاحی یاد کرد. بنابراین، طرفین میتوانند در متن قرارداد، تعدیل واصلاح آنها را پیشبینی نمایند و یا پس از انعقاد عقد در قالب قرارداد جداگانه در خصوص آن به تراضی برشند؛ لذا در نفوذ و اعتبار تعدیل قراردادی، چه در ضمن عقد اصلی باشد و یا به عنوان متمم آن « در قرارداد جداگانه» هیچ تردیدی وجود ندارد، چراکه این نوع از تعدیل نیز خود ناشی از حکومت اراده و قصد مشترک طرفین است. بنابراین شرط وجه التزام که طرفین به تراضی درعقد میگنجانند، خود از جملهی قراردادها است و طرفین میتوانند در زمان تشکیل عقد، شرط نمایند اگر چنانچه به علت گذشت زمان زیاد یا علل و عوامل و نوسانات اقتصادی چون کاهش ارزش پول، مبلغ وجهالتزام بسیار ناچیز تلقی گردد، طرف دیگر «متعهد له» میتواند مبلغ مزبور را تعدیل نموده و با شرایط زمان و عدالت و انصاف منطبق سازد و اعتبار چنینشرطی خود منبعث ازاصلحاکمیت اراده است، پس میتوان نتیجه گرفت که وجهالتزام قراردادی قابل تعدیل قراردادی است. خواه طرفین در ضمن عقد اصلی تعدیل را پیشبینی نمایند و یا
تعدیل قانونی
قانونگذار ایران عدم تعدیل وجهالتزام را به صراحت در مادهی «230ق.م» اعلام میکند و به موجب این ماده«... حاکم نمیتواند او را بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است، محکوم کند.» درحالی که چنانچه درمباحث قبل اشاره گردید.
مادهی فوقاز مادهی «1152 ق. م» فرانسه اقتباس گردیده است که در کشور اخیر یا توجه به تحولاتی که در رویهی قضایی به عمل آمده است، بعدها به موجب قانون ژوئیهی سال «1975، میلادی، قانونگذار فرانسه تعدیل وجه التزام غیرعادلانه را پذیرفت، اما مادهی «230 ق. م»، هرگز دستخوش این دگرگونی و تحولات نگردید.
دردکترین حقوقی نیز هرچند غالب حقوقدانان با عنایت به مادهی «230 ق. م» هرگونه تعدیل وجهالتزام را مخالف صریح مادهی مذکور میدانند، اما بعضی از حقوقدانان تعدیل شرط مزبور را درحقوق ایران ممکن میدانند. دکتر قائم مقامی در این زمینه چنین مینویسد:« چنانچه شرط وجه التزام را بتوان از مصادیق مادتین «960 و975 ق.م» «یعنی صرفنظر از حریت و آزادی درحدودیکه مخالف اخلاق حسنه است» قلمدادنمود، در واقع کلان بودن مبلغ وجه التزام، موجب میشود که وضع اقتصادی مشروط علیه را به خطر اندازد، دادگاه میتواند برای پیشگیری از چنین خطراتی مبلع وجهالتزام را تعدیل وتقلیل دهد:» اما پذیرش چنین نظری به مراتب دشوار و دور از ذهن است؛ چرا که شرط مربوط به عدم مخالفت قرار داد» که شرط وجهالتزام نیز از جمله قراردادهای خصوصی است.» با اخلاق حسنه ونظم عمومی از شرایط اعتبار وجه التزام است و چنانچه در مبحث مربوط به اعتبار شرط وجهالتزام گذشت، فقدان اینشراط موجب بطلانشرط است نه تقلیل آن. اما بعضی دیگر از اندیشمندان حقوقی درتوجیه نظر خود بر تعدیل شرط وجهالتزام به مادهی «4» قانون مسئولیت مدنی استناد میکنند ومعتقدند به موجب این ماده که مقررمیدارد:«دادگاه میتواند میزان خسارت را درموارد زیر تخفیف دهد: 1- ... 2- هرگاه وقوع خسارت ناشی از غفلتی بوده که عرفاً قابل اغماض باشد و جبران آن موجب عسرت وارد کننده زیان باشد
3- ....مفاد بند «2» مادهی فوق در برگیرندهی خسارت مقطوع قراردادی نیز است به نظر ما نیز علیرغم صراحتی که درمادهی «230 ق. م » وجود دارد و قانونگذار به موجب مادهی مذکور، هرگونه تعدیل شرط وجهالتزام را ممتنع میداند. چنین به نظر میرسد که میتوان با استناد به مادهی «4» قانون مسئولیت مدنی، ازآن جهت که اصطلاح «مسئولیت مدنی» اطلاق دارد و شامل هردو قسم مسئولیت قراردادی و قهری میشود، شرط وجه التزام را قابل تعدیل دانست؛ چرا که تقیدی بر اطلاق مادهی فوق وارد نشده و از طرف دیگر « عسر و حرج» مندرج در آن بیانگر یک حکم کلی است که قابل تعمیم به سایر موارد «مسئولیت قراردادی» نیز است. بنابراین برای تعدیل وجهالتزام درحقوق ایران با استناد به مادهی «4»ق. مسئولیت مدنی دو شرط مذکور در بند «2» مادهی فوق باید جمع باشد که فقدان هریک ازآنها تعدیل شرط را منتفی میسازد، اما شروطی که اجتماع آنها لازم است عبارتند از: وقوع خسارت ناشی ازغفلتی بوده که عرفاً قابل اغماض میباشد و 2- جبران آن خسارت موجب عسرت وارد کننده زیان باشد.
تعدیل فضایی
رویهی قضایی که همواره به عنوان یکی از منابع مهم حقوق در تمام سیستمهای حقوقی پذیرفته شده است و حتی در حقوق انگلیس«کامن لا» منبع درجهی اول به حساب میآید، معمولاً نقش مهمی در برطرف کردن کمبودها ونقایص قانونی دارد و حتی گاهی قانونگذاران با تاسی از تحولات رویهی قضایی، اقدام به اصلاح قوانین کردهاند؛ چنانکه در حقوق فرانسه، تحولات رویهی قضایی در خصوص مسئلهی مورد بحث «تعدیل وجه التزام» موجب اصلاح قوانین و پذیرش تعدیل شرط مزبور در سال«1957» میلادی گردید. اما در رویهی قضایی ایران، علیرغم اقتباس مادهی «230 ق. م» از حقوق فرانسه، «ماده 1152 مصوبه 1804 میلادی» هرگز تحولی در خصوص تعدیل شرط وجهالتزام صورت نگرفته است، لذا با تحقیقات به عمل آمده در رویهی قضایی، هیچ رایی که مبتنی بر تعدیل باشد، یافت نشده است. اما شایسته است که محاکم کشور ما نیز همانند دادگاههای سایر نظامهای حقوقی، تحولی در این زمینه پدید آورند و علاوه برآن به بند «2» مادهی «4 ق.م.م» نیز در شرایط خاص آن، توجه شود.
نظر شما در مورد این مطلب