مشاوره حقوقی وجه التزام، خسارات عدم انجام تعهد است؟
مطابق با این نظر، ماهیت شرط وجه التزام، جبران خسارت و یا ضرر و زیانی است که در اثر نقض قرار دارد از ناحیهی متعهد به متعهد له وارد میشود؛ با این تفاوت که قبل از ورود خسارت، طرفین، میزان آن را قبلاً به تراضی تعیین کرد و در ضمن عقد میگنجانند. مادهی «230 ق. م» ایران تنها مادهای است که در قانون مدنی به طور تلویحی به شرط مزبور اشاره میکند که در مبحث خسارات حاصله از عدم انجام تعهد آمده است و در خصوص ماهیت آن مقرر میدارد:« اگر در ضمن معامله شرط باشد که در صورت تخلف، متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید ....» از عبارت «به عنوان خسارت» مندرج در مادهی فوق چنین برمیآید که قانون گذار، ماهیت وجه التزام را «خسارت» فرض کرده است. علاوه بر مادهی فوق در سایر قوانین نیز قانونگذار به شرط وجه التزام اشاره کرده است از جمله مواد« 386 و 387 ق. ت» در خصوص خسارت ناشی از تلف مالالتجاره به وسیله متصدی حمل ونقل، ماهیت وجه التزام را خسارت فرض کرده است.
درخواست مشاوره حقوقی تلفنی (خط ویژه شش رقمی) ۴۷۶۲۵۹-۰۲۱
هزینه ۱۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۲۰ هزار تومان |
---|---|
هزینه ۲۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۴۰ هزار تومان |
هزینه 30دقیقه مشاوره با وکیل | ۶۰ هزار تومان |
هزینه ۶۰ دقیقه مشاوره با وکیل | ۱۰۰ هزار تومان |
برای مشاوره با وکیل یکی ازمبالغ فوق را به کارت ۶۰۳۷۹۹۷۳۸۲۲۸۴۵۳۸ به نام هادی توکلی واریز نموده و اطلاعات واریز را به ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ پیامک یا واتساپ کنید تا در کمتر از ۵ دقیقه وکیل به شما زنگ بزند.
جهت مشاوره حقوقی آنلاین رایگان کلیک کنید
با این وجود، دیدگاه دوگانهی قانونگذار ایران در خصوص وجهالتزام، موجب پیدایش ابهاماتی دراذهان میشود که آیا ماهیت وجه التزام واقعاً جبران خسارت است یا جریمهی عدم انجام تعهد؟ چراکه در مادهی «230 ق.م» ا زیک طرف وجهالتزام را به عنوان خسارت معرفی میکند اما از طرف دیگر، درعبارت آخر ماده تصریح میکند که «... حاکم نمیتواند اورا به بیشتر یا کمتر ازآنچه که ملزم شده است، محکوم کند.» بنابراین، فرضی که قانونگذار به عنوان خسارت قایل شده با دیدگاه او در سایر مواردکه حکم به جبران خسارت میدهد متفاوت است، زیرا در مطالبهی خسارت، مدعی لازم است ثابت نماید در اثر تقصیر متعهد، خسارت به او وارد شده و ضرر مستقیماً ناشی از فعل وارد کننده زیان است. «مواد 1 و 2 ق. م.مَ و مواد دیگر». از طرف دیگر هرچند در مسئولیت قراردادی، تقصیر متعهد مفروض است، ولی تا زمانیکه در اثر عدم انجام تعهد، خسارتی به متعهدله وارد نشده باشد، مطالبهی خسارت ممکن نیست، در صورتی که مطابق با مادهی «230 ق. م » حتی اگرخسارتی به متعهدله وارد نشده باشد، پرداخت وجه التزام به متعهدله تجویز گردیده است. کافی است که مشروط له وجود قرار داد و عدم انجام تعهد را اثبات نماید. بنابراین، این سوال به ذهن خطور میکند که وقتی خسارتی وارد نشده است چگونه جبران خسارت میتواند صحیح باشد؟ آیا وجه التزام را نباید جریمهی تخلف تلقی کرد؟ در پاسخ به پرسش فوق باید گفت: نگرش دوگانهی قانونگذار ایران به ماهیت وجهالتزام ناشی از سابقهی پیدایش تأسیس حقوقی مزبور درحقوق ایران است. همانطور که پیش از این گفته شد، مادهی «230ق. م» ایران از مادهی «1152ق. م» فرانسه مصوب «1804» میلادی اقتباس شده بود، که ریشه درحقوق رم داشت که ابتداً مبلغ مزبور را جریمهی تخلف تلقی کرده وحتی مطالبهی خسارت، علاوه بر وجه مزبور نیز جایز بود؛ اما رفته رفته انشای شرط تغییر کرد و وجه التزام به عنوان تعهد فرعی در صورت عدم انجام تعهد جانشین تعهد اصلی، و جنبهی مقطوع نمودن خسارت پیدا کرد وحتی بعدها در نتیجهی تحولات رویهی قضایی به تاسی از سیار کشورها، وجه مزبور توسط دادرس تعدیل میگردد. نویسندگان قانون مدنی که به تحولات بعدی حقوق فرانسه توجه نداشتهاند، ازهرگونه تجدید نظر و بازنگری در مادهی مربوطه و اصلاح آن خودداری کردهاند و این شیوه ی نگرش قانونگذار موجب گردید که بعضی از حقوقدانان در خصوص ماهیت وجه التزام معتقد باشند که در حقوق ایران تأسیس حقوق مزبور هردو چهرهی کیفری و جبران خسارت را با هم دارد و به همین جهت ادعای خلاف آن در دادگاه شنیده نمیشود، اینان در توجیه نظر خود مینویسند:« درحقوق ما تراضی دو طرف برای ایجاد الزام کافی است و شرط باطل نیاز به تصریح قانونگذار دارد «ماده ی 10 ق.م » درست است که در مادهی «230» تنها وجه التزام به منظور جبران خسارت اشاره شده است، ولی این اندازه دلالت صریح بر بطلان وجه التزام کیفری ندارد؛ بهویژهکه تنها در مورد خسارت است که ارزیابی میزان آن موضوع اختلاف قرار میگیرد واشاره به قاطع بودن تراضی،ضرورت پیدا میکند.« بنابراین کسانی که ماهیت وجه التزام را « جبران خسارت و جریمهی عدم انجام تعهد» میدانند، استدلال میکنند که تصریح مادهی « 230 ق . م » «به عنوان خسارت» بر مبنای وصف غالب است؛ چرا که طرفین، تمام خسارات ناشی از عدم انجام تعهد را حتی در مواردی که قصد تضمین تعهدات قراردادی دارند، در همین قالب بیان میکنند، و به عبارتی میخواهند شکست را در معامله با وجه التزام جبران کنند. لذا به دشواری میتوان گفت که انگیزهی غرامت خواستن یا تهدید طرف نامشروع است.
ماهیت وجه التزام میتوان گفت؛ این است که نظر به این که مادهی «230 ق. م» تنها ماده درقانون مدنی است که به وجه التزام اشاره دارد و از آن «به عنوان خسارت» یاد کرده و مادهی فوق در مبحث «خسارات حاصله از عدم انجام تعهد» ذکرگردیده است و مواد مربوطه دیگر در سایر قوانین نیز دلالت بر این دارد که وجه التزام ممنوع است؛ یعنی همان خصوصیتی را دارد، که وجه التزام کیفری ازآن برخوردار است. بنابراین از صراحتی که در مواد مربوطه وجود دارد و ازآن به عنوان خسارت یاد میکند، نمیتوان گذشت. از طرف دیگر، تمام حقوقدانان که در آثار خود مختصراً به شرط وجهالتزام اشاره کردهاند، شرط مزبور را به عنوان خسارت عدم انجام تعهد در نظر گرفتهاند اما در تقسیمبندی خود، آن را از زمرهی مواردی دانستهاند که میزان خسارت را طرفین قبلاً به تراضی تعیین کردهاند. بنابراین در خصوصی ماهیت وجه التزام درحقوق ایران، در رویهی قضایی نیز میتوان به آرایی استناد کرد که دلالت برآن دارد که ماهیت وجه التزام «جبران خسارت» است که از جملهی آنها میتوان به آرای زیر اشاره کرد:
الف: شعبه ششم دیوان عالی کشور در رای شمارهی «2907» مورخ «25/9/21» استدلال نموده است که : «نظر به این که در ضمن تعهد، خسارت متصوره از عدم انجام تعهد پیشبینی و معین گردیده است، لذا دیگر حقی برای متعهد له جزءوجه التزام مقررنخواهد بود.»بنابراین ماهیت وجه التزام ماهیت خسارت است خسارتی که به توافق طرفین قبلاً معین شده است وجمع بین اخذ خسارت و انجام تعهد ممنوع است.
مبحث دوم: ماهیت حقوقی وجه التزام درحقوق انگلیس و کشورهای اسلامی
همان گونه که در فصول گذشته اشاره شد، در نظام حقوق انگلیس، شرط مزبور به دو قسم تفکیک میشود:
1- شرطی که واجد خصوصیت تضمینی و یا تهدیدی است «Penalty clause»
2- شرطی که جنبهی مقطوع نمودن خسارت را دارد «Liquidated damages» که درنظام حقوقی مذکور تنها قسم اخیر معتبر تلقی میشود و وجه التزام تضمینی، اساساً بیاعتبار تلقی میگردد. در حالی که از حیث سابقهی پیدایش نهاد مزبور در حقوق انگلیس، هدف اولیه از گنجاندن شرط مزبور در قرار داد، صرفاً تضمین اجرای تعهدات نشات گرفته از حقوق رم بوده است و بعدها در نتیجهی حدوث اختلاف میان دادگاههای انصاف وکامن لا درخصوص شرط وجه التزام، روش دادگاههای انصاف در دادگاههای کامن لا رسوخ پیدا کرد و شرط وجه التزام، خصوصیت تضمینی وجزایی خود را از دست داده است؛ چرا که به نظر انصاف وقتی غرامت میتواند درنظر گرفته شود، استفاده از شرط کیفری جایز نیست بنابراین، درحقوق انگلیس، شرط وجه التزام از نظر ماهیت حقوقی تنها «جنبهی مقطوع نمودن خسارت» دارد و نمیتواند جریمهی عدم انجام تعهد فرض گردد، لذا چنانچه به تشخیص دادگاههای انگلیس، شرط مزبور، واجد خصوصیت تهدیدی وجزایی باشد، بی اعتبار محسوب میشود وخواهان باید مطابق قواعد عمومی مربوط به مطالبهی خسارت اقامه دعوا کند و پس از اثبات ورود ضرر دادگاه، میزان واقعی آن را ارزیابی کرده و متعهد را به پرداخت آن محکوم خواهد کرد.
درحقوق کشورهای اسلامی نیز از آنجایی که وجه التزام، تحت عنوان «تعویض اتفاقی» در مبحث مربوط به خسارات، مورد مطالعه قرار گیرد و یکی از طرق تعیینخسارت را اتفاق طرفین بر میزان خسارت و قیدآن در قرارداد میدانند، لذا چنین به نظر میرسد که ماهیت وجه التزام، «خسارت ناشی از عدم انجام تعهد» است بنا براین علاوه برحقوق انگلیس در کشورهای اسلامی وحقوق ایران با عنایبت به مادهی «230ق.م » خصوصیت اصلی شرط وجه التزام، تعیین پیشاپیش خسارت ومقطوع نمودن آن است؛ هرچند خصوصیت تضمینی شرط با توجه به دکترین حقوقی و به ویژه دلالت عرف همواره برای وجه التزام ملحوظ بوده است و لذا تا هنگامی که شرط وجه التزام، مخالف نظم عمومی و اخلاق حسنه نباشد، نمیتوان به بی اعتباری آن استناد کرد؛ اما درحقوق انگلیس، خصوصیت تضمینی آن موجب بی اعتباری، و در کشورهای اسلامی گزاف ومبالغهآمیز بودن مبلغ آن موجب تعدیل شرط است.
نظر شما در مورد این مطلب