شرکتی است که بدون انتشار سهام بین دو یا چند نفر تشکیل میشود و دو نوع شریک دارد.
1- شریک ضامن.
2- شریک با مسئولیت محدود.
· شریک ضامن: ضامن کلیه بدهیهای شرکت است حتی اگر مازاد بر دارایی شرکت باشند.
· شریک با مسئولیت محدود: مسئول پرداخت بدهیهای شرکت به نسبت سرمایهی اوست.
· اداره شرکت مختلط غیر سهامی بعهدۀ شرکای ضامن است و حدود اختیارات آنها همان مقداری است که در شرکتهای تضامنی است.
· به شریک با مسئولیت محدود زمانی میتوان فرع داد که موجب کسر سرمایۀ او در شرکت نشود.
· هرگاه به دلیل ضررهای وارده سهمالشرکه شریک با مسئولیت محدود کسر شود مادام که این کمبود جبران نشده پرداخت هر ربح و منفعتی به او ممنوع است و اگر خلاف این عمل شود شریک با مسئولیت محدود به اندازۀ وجه دریافتی مسئول بدهیهای شرکت است.
· تقسیم سود درشرکتهای مختلط غیر سهامی تابع قرارداد مذکور در اساسنامه یا شرکتنامه است و در صورتی که قرارداد مذکور نباشد قاعده کلی بر تقسیم سود به نسبت سهمالشرکه است و بین شرکاء ضامن و با مسئولیت محدود فرقی نیست.
· در این شرکتها زمانی میتواند به شرکاء سود داد که مستلزم نقصان سرمایه شرکت نشود و همچنین دادن فرع نیز نباید موجب نقصان سرمایه شود.
· در شرکت مختلط غیر سهامی شریک با مسئولیت محدود حق نظارت در امور شرکت را داشته و میتواند از روی دفاتر و اسناد شرکت راجع به وضعیت مالی شرکت صورت خلاصه بردارد.
· حق نظارت بیحد شرکاء با مسئولیت محدود قابل سلب نیست و هرگونه توافق خلاف، بیاثر و کأنلمیکن است.
· انحلال شرکت مختلط غیر سهامی در مواردی است که در شرکت مختلط سهامی بود.
· هرگاه یکی از شرکای با مسئولیت محدود در شرکتهای مختلط غیر سهامی حق خود را بدون اجازه سایرین به شخص ثالثی واگذار کند شخص مزبور حق دخالت در ادارۀ شرکت و حق تفتیش در امور شرکت را نخواهد داشت.
ورشکستگی شرکت مختلط غیر سهامی:
در ورشکستگی شرکت مختلط غیر سهامی موارد زیر باید رعایت شود:
دارایی شرکت بین طلبکاران شرکت تقسیم شود.
طلبکاران شخصی شرکاء بر شرکت حقی ندارند.
سهمالشرکه که شریک با مسئولیت محدود جزء دارایی شرکت است.
در صورت عدم کفایت اموال شرکت در پرداخت بدهیهای آن، طلبکاران میتوانند بقیه طلب خود را از اموال شخصی شرکای ضامن وصول کنند و آنها با طلبکاران شخصی شرکاء ضامن فرقی ندارند.
هرگاه یکی از شرکاء با مسئولیت محدود ورشکست شود، خود شرکت یا طلبکاران شرکت یا طلبکاران شخصی شریک ورشکسته دارای حقوق مساوی خواهند بود.
برای رسیدگی به امور شرکت مدیر تصفیه باید تعیین گردد.
اگر شریک با مسئولیت محدود در شرکت مختلط غیر سهامی معاملهای برای شرکت انجام دهد در مقابل طرف معامله در حکم شریک ضامن است یعنی فروشنده میتواند تمام پول را از او بگیرد هرچند که از سرمایهی او در شرکت بیشتر باشد مگر اینکه قید کند که به وکالت از شرکت معامله میکند.
اگر کسی در شرکت مختلط غیر سهامی به عنوان شریک با مسئولیت محدود وارد شود به اندازه سهمالشرکه خود مسئول بدهیهای شرکت است که شرکت قبل از آمدن او آن بدهیها را داشته است.
اگر به واسطه ضررهای وارده بر شرکت، سهمالشرکه شریک با مسئولیت محدود کم شود پرداخت هر منفعتی به او ممنوع میباشد.
در شرکت مختلط غیر سهامی، اگر در نتیجۀ ضررهای وارده شرکت منحل شده باشد شریک ضامن را شخصاً برای قروض شرکت میتواند تعقیب کرد.
نظر شما در مورد این مطلب