- سند قابل معاملهای است که نمایندۀ میزان سرمایۀ شخص در شرکت است.
- ورقۀ سهام جزو اسناد تجاری قابل معامله است و در صورت بینام بودن با قبض و اقباض قابل انتقال است و اگر با نام باشد، به شکلی که در قانون یا اساسنامه گفته قابل انتقال است.
- اوراق سهام، جزو اموال منقول محسوب میشوند.
مبلغ اسمی ورقه سهم: مبلغی است که در اساسنامه تعیین شده است و در ورقه قید شده و منشأ چگونگی روابط شرکاء با شرکت است.
قیمت واقعی ورقه سهم: با توجه به وضعیت شرکت قیمت واقعی میتواند کمتر، مساوی یا بیشتر از مبلغ اسمی باشد. به عبارتی قیمتی که در حال نوسان است قیمت واقعی سهم است.
در شرکتهای دیگر سهم هر شریک را سهمالشرکه میگویند. ولی در شرکتهای سهامی به ذکر سهم اکتفا میکنند.
سهام برخی شرکتها گران است برای اینکه همه بتوانند از این سهام خریداری کنند آنها را به قطعات کمتر تقسیم میکنند. اما باید این اصل رعایت شود که اگر یک سهم به ده قطعه تقسیم شد و خواستند سهام دیگر را نیز تقسیم کنند همه را ده قطعهای کنند. نمیشود یک سهم ده قطعه باشد و دیگری پنج قطعه.
1- سهام نقدی: که پول آن نقداً داده میشود یا قسمتی نقداً داده میشود و قسمت دیگری را تعهد به پرداخت میکند. مبلغ پرداخت نقدی نباید از 35٪ کمتر باشد.
2- سهام غیرنقدی: اگر عدهای آوردۀ غیرنقدی دارند هیأت مؤسس کارشناس دادگستری را جهت قیمتگذاری دعوت میکند و پس از دانستن قیمت اقلام غیرنقدی، مجمع عمومی مؤسس تشکیل میشود.
تمام آوردۀ شرکت میتواند نقدی باشد اما نمیتواند همه آن غیرنقدی باشد.
سه نوع سهم دیگر وجود دارد که در قانون ما پیشبینی نشده است.
1-سهم انتفاعی: سهمی است که دارندۀ آن در منافع شرکت شریک است ولی از سرمایه شرکت زمانی سهم میبرد که سرمایه دارندگان سهام، پرداخت شده است.
این سهام در جایی است که شرکت امتیاز خاصی از دولت گرفته و متعهد شده که پس از مدت شرکت، دارایی شرکت را به دولت واگذار کند. در مدت فعالیت شرکت سود زیادی برده و بجای اینکه این سود را بر سرمایه شرکت اضافه کند آنها را به سهام تقسیم میکند و به صاحبان سهام میدهد. این گونه سهام را انتفاعی میگویند.
2-سهم مؤسس: با تجویز اساسنامه ممکن است که به اعضای هیأت مؤسس که زحمت بیشتری کشیدهاند داده میشود. به این سهام چند درصد سود بیشتر تعلق میگیرد.
3-سهام جایزه: دریافت اضافه ارزشی که از سهامداران جدید گرفته میشود و به سهامداران قدیم داده میشود، به این سهام (حق امتیاز سهام) نیز گفته میشود.
نظر شما در مورد این مطلب