مشاوره حقوقی مداخله بسیج
- توسط امیر کیوانفر
- ۱۳۹۹/۸/۲۱ | ۲۱:۴۶:۳
- 3 پاسخ
- توسط: زینب نبی پور
- ۱۳۹۹/۸/۲۲ | ۲۰:۵۳:۱
باسلام... نیروی بسیج ضابط عام دادگستری محسوب می شود مشروط به انکه فرد بسیجی کارت مخصوص رادریافت نموده باشد وجرم ازجرایم مشهود بوده یا ضابطین دادگستری نیاز به کمک داشته ویا امکان دسترسی به ضابطین دادگستری وجود نداشته باشد باجمع شرایط گفته شده بسیجی ضابط دادگستری محسوب می شود،
- توسط: حسین جرک
- ۱۳۹۹/۸/۲۲ | ۱۸:۴۲:۵۲
نیروی مقاومت بسیج درجرایم مشهوددرصورت عدم حضورضابطان دادگستری یاعدم دسترسی به انهادرحکم ضابط دادگستری محسوب می شوند
- توسط: محمد حسین طهماسبی نژاد
- ۱۳۹۹/۸/۲۲ | ۷:۱۱:۱۹
ماده يک قانون حمايت قضايي از بسيج ميگويد: «به نيروي مقاومت بسيج سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اجازه داده ميشود همانند ضابطان قوهقضاييه هنگام برخورد با جرايم مشهود... اقدامات قانوني لازم را به عمل آورند.» اين ماده بهطور کلي، نيروي مقاومت بسيج سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را مورد خطاب خود قرار داده است، اما در مواد بعدي اين کليت را اصلاح کرده و شروطي مناسب و منطقي براي اتخاذ سمت ضابطيت اين اعضا پيشبيني کرده و افراد خاصي از آنها را مجاز به اقدام دانسته است.
استفاده از واژه «اجازه» در متن ماده فوق از نظر لغوي و اصطلاحي در وهله نخست به معناي اعطاي اختيار و صلاحيت لازم به اعضاي بسيج سپاه در برخورد با جرايم مشهود است، يعني اعضاي بسيج در مواجهه با جرايم مشهود با مانعي مواجه نبوده و عمل آنها قانوني خواهد بود. اما در کنار اين، افراد بايد داراي شرايط اختصاصي ديگري براي تصدي اين سمت باشند. اين شرايط به دو دسته تقسيم ميشوند:
شرايط شخصي که عبارتند از:
1- عضويت در يکي از طبقات نيروي مقاومت بسيج که خود يکي از شاخههاي اصلي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي است.
2- دارا بودن شرايط کلي و عمومي مانند، داشتن مدرك تحصيلي حداقل سيكل، اعتقاد به ولايت فقيه، حسن سابقه، حسن شهرت، دارا بودن احساس مسئوليت، التزام عملي به احكام اسلام و قوانين جمهوري اسلامي ايران و رعايت سلسلهمراتب.
3- برخورداري از سلامت جسماني در حد اجراي مأموريت و دارا بودن سلامت رواني؛ چرا كه اقتضاي نوع مأموريت و ارتباط ضابطان بسيجي با افراد جامعه به لحاظ اهميت و حساسيت آن ميطلبد كه از لحاظ روحي و رواني مورد ارزيابي قرار گيرد.
4- گذراندن دورههاي آموزشي؛ چراکه لازمه اقدام به هر امري، شناخت و آگاهي نسبت به آن است و ضابطان بسيجي بايد نسبت به جرم مربوطه (جرم مشهود)، نحوه برخورد، چگونگي انجام تحقيقات لازم و اقدامات قانوني، ضابطه استفاده از سلاح در مواقع ضروري و... آشنا باشند. در اين راستا، آموزشهاي نظري و عملي قضايي، انتظامي، عملياتي، حفاظتي و ... را فرا ميگيرند. گذراندن اين دورههاي آموزشي حسب قوانين و مقررات الزامي است. در نهايت، گواهي مبني بر طي کردن اين آموزشها صادر خواهد شد تا در صورت لزوم به مراجع قضايي يا هر مرجع ذيربط ارايه شود.
5- داشتن مجوز مخصوص، که اغلب در قالب صدور و تحويل کارت شناسايي عکسدار صورت ميگيرد و دلالت بر آن دارد که دارنده کارت، دورههاي آموزش لازم را طي کرده و با دارا بودن ساير شرايط مصرح قانوني واجد سمت ضابطيت قوهقضاييه شده است. همچنين اين کارت بهمنظور احراز اين سمت از سوي مخاطبان در موارد مطالبه، کاربرد دارد و محدوده جغرافيايي اقدام فرد ضابط را نيز مشخص ميکند.
شرايط موضوعي که عبارتند از:
1- مشهود بودن جرم مربوطه.
2- عدم حضور ساير ضابطان.
3- اقدام نكردن ساير ضابطان در برخورد با جرم مربوط که ماده 3 آييننامه قانون حمايت قضايي از بسيج در تعريف اين شرط آورده است: «عدم اقدام بهموقع ضابطان در شرايطي محرز است که ضابطان ذيربط ديرتر به صحنه برسند يا در صورت حضور با جرم مورد نظر برخورد نکنند.»
4- اعلام نياز ايشان به همکاري و دخالت ضابطان بسيجي که ماده 4 آييننامه قانون حمايت قضايي از بسيج در تعريف اين شرط آورده است: «نياز ضابطان ذيربط قضايي در خصوص برخورد با جرايم مشهود به ردههاي مقاومت بسيج که توسط فرماندهي اين نيرو تعيين خواهد شد، منعکس ميشود و ردههاي مزبور موظفند حتيالمقدور در حدي که به مأموريتهاي نظامي لطمه وارد نشود، بهصورت سازمانيافته همکاري کنند.»