مشاوره حقوقی استرداد جهیزیه و اختلاف در لیست سیاهه
- توسط آسیه جهرمی
- ۱۳۹۹/۷/۲۴ | ۱۳:۳۲:۱۲
- 5 پاسخ
- توسط: محبوبه ابراهیمی
- ۱۴۰۰/۷/۱ | ۱۹:۵۴:۳۱
سلام بله ولی اگر شوهر فاکتور یا شهادت شهود در خصوص خرید وسایل توسط خود دارد میتواند ب اثبات رساند
- توسط: فرنوش اميري
- ۱۴۰۰/۲/۱۹ | ۲۳:۱۵:۱۷
با سلام. در صورتی که فاکتور به اسم زوج باشد میتواند
- توسط: علیرضا باقری دیزج
- ۱۳۹۹/۱۲/۲۷ | ۱۲:۲۱:۴۴
استرداد جهیزیه
زن تکلیف قانونی و شرعی برای آوردن جهیزیه به منزل شوهر ندارد و تهیه وسایل لازم برای زندگی مشترک بر عهده شوهر است.
نکته ای مهم که باید درباره جهیزیه دانست این است که اموال و وسایلی را که شوهر در طول زندگی مشترک خریداری می کند حتی آنچه را که در خرابی یا استهلاک جهیزیه زن خریداری می کند، جزء جهیزیه نیست. جهیزیه همان است که در شروع زندگی مشترک زن به خانه شوهر آورده است و اگر در طول زمان این وسایل خراب یا مستهلک شوند، شوهر مسئولیتی و تکلیفی برای پرداخت وجه آن یا دادن جایگزین ندارد.
استرداد جهیزیه با دو روش صورت میگیرد :
1- استرداد جهیزیه با سیاهه
لیست اقلام جهیزیه یا همان سیاهه از دیر باز در کشورمان رایج بوده است. اگر تمایل به داشتن سیاهه دارید فهرستی کامل از جهیزیه با جزئیات آن تهیه کنید و پس از استقرار در خانه شوهر از وی امضاء اخذ کنید که این اقلام به منزل وی آورده شده است. همانطور که گفته شد جزئیات اقلام خصوصا وسایل گران را بنویسید مثلا اگر یخچال است از چه کارخانه است و چه مشخصاتی دارد یا اگر فرش است ماشینی یا دست بافت است و اگر دست بافت است با چه مشخصاتی، لزومی به امضاء شاهد ذیل سیاهه (فهرست جهیزیه) نیست اگر چه بودن امضاء شهودی امین خالی از فایده نیست.
در مورد سیاهه جهیزیه، باید گفت این برگه که به مثابه یک رسید عادی است زمانی معتبر است که:
اولا تمامی جهیزیه به صورت کامل با جزئیات از قبیل تعداد، مدل جنس، حتی رنگ در آن قید شده باشد.
دوما حتما به امضای خود شخص داماد رسیده باشد و حتما اثر انگشت بزند.
سوما شهودی از هر دو خانواده پای برگه سیاهه جهیزیه را امضا و اثر انگشت بزنند.
بسیاری از خانواده ها قبل از مراسم عروسی به دلیل حفظ احترامات و یا جلوگیری از تنش از گرفتن سیاهه جهیزیه منصرف میشوند. اما همین امر در موقع طلاق، محل مناقشه زوجین میشود و فرایندهای حقوقی بین آنها را بسیار پیچیده میسازد. در حالی که با یک بیان منطقی و بدون پرهیز از تنش میتوان این برگه را اخذ نمود تا مشکلات بعدی به وجود نیاید.
استرداد جهیزیه یا بردن جهیزیه آسان است و معمولا مشکلی در این خصوص وجود ندارد. زن می تواند از طریق دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف استرداد جهیزیه به استناد سیاهه دادخواست تقدیم کند.
نکته حائز اهمیت این است که در نقاط مختلف ایران رسم بر این است که بعضی از اقلام جهیزیه توسط شوهر خریداری می شود و در عمل در فهرست جهیزیه نوشته می شود. اما در هنگام استرداد جهیزیه اگر شوهر بتواند ثابت کند که این چند وسیله منزل را او خریداری کرده است. زن دیگر نمی تواند آن ها را جزء لیست جهیزیه مسترد نماید.
زن مالک جهیزیه است و با توجه به این که وظیفه قانونی برای آوردن یا نگه داشتن جهیزیه ندارد می تواند هر موقع که بخواهد آن را مسترد نماید و نیازی به اجازه شوهر نیست فقط توجه داشته باشید اگر تمایل به این کار داشتید، فقط آنچه در لیست جهیزیه شماست و آن را خریداری کرده اید، بدون اجازه شوهر از خانه خارج کنید.
2- استرداد جهیزیه با وجود فاکتور
یکی دیگراز مهمترین ادله زن برای ثابت کردن این موضوع که اموال مورد ادعا متعلق به خود وی میباشد، وجود فاکتور در استرداد جهزیه است.
در مورد فاکتور باید گفت، فاکتور از سیاهه اهمیت بسیار بیشتری دارد. چنانچه فاکتور تمامی اجناس در اختیار زوجه باشد، اصلا نیازی به سیاهه جهیزیه نیست و حتی میتوان گفت در مراحل رسیدگی به استرداد جهیزیه، برخی دادگاهها فقط فاکتور را به عنوان ادله مالکیت زن بر اموال مورد ادعا قرار دارند.
مراحل دادخواست استرداد جهیزیه
• اصل بر این است که زن هر زمان که بخواهد میتواند جهیزیه خود را حتی بدون اجازه شوهر از منزل خارج نماید.
در صورتی که زوج از خروج جهیزیه از منزل ممانعت نماید، جهت استرداد جهیزیه بهتر است :
۱- ارسال اظهارنامه بطرفیت زوج جهت استرداد جهیزیه
۲- طرح دادخواست استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف به ضمیمه سیاهه جهیزیه و شهادت شهود
• زن باید با در دست داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی، سند ازدواج و نیز سیاهه دربردارنده لیست اقلام جهیزیه به دفتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست استرداد جهیزیه را ثبت نماید.
• براساس مبلغ خواسته دعوی، پرونده به شورای حل اختلاف و یا دادگاه ارجاع داده میشود.
• در جلسه رسیدگی زوجه باید ثابت کند که: ۱- مالک جهیزیه ادعایی است که براساس سیاهه اثبات میشود ۲- جهیزیه را به منزل شوهر برده که با شهود و یا تامین دلیل قابل اثبات است. ۳- عین جهیزیه باقی مانده و بر اساس استهلاک و در طول سالیان از بین نرفته است. ۴- مرد از خروج جهیزیه جلوگیری مینماید.
- توسط: لیلا رحیمی
- ۱۳۹۹/۷/۲۶ | ۱۰:۳۲:۵۸
با سلام
اگر زوج بتواند فاکتور خرید وسایل و شهود به دادگاه تعرفه نماید با وجود شرایطی میتواند از استرداد آن وسایل به شما امتناع نماید.
- توسط: نگین شهسواری
- ۱۳۹۹/۷/۲۵ | ۲:۲۳:۳۰
باسلام اگر بتوانند ثابت کنند میتوانند پس بگیرند مثلا شهادت شهود، فاکتور خرید وسایل یا اینکه ثابت کنند در عرف محل زندگی خود تهییه ی این وسایل با مرد است ولی با این وجود چون لیست جهیزیه به امضای زوج رسیده اثباتش سخت می باشد