- توسط: زینب نبی پور
- ۱۳۹۹/۷/۲۲ | ۲۱:۴۵:۴
تمکین در خصوص زنان پر رنگ تر از مردان است و در مقابل ، الزام به پرداخت نفقه زن در خصوص مردان به کار می رود . بر این اساس ، چون در عقد دائم زن مکلف است که از شوهر خود تمکین نماید ، در صورتی که زن بدون وجود هیچ دلیل منطقی و یا قانونی از تمکین در مقابل شوهر خود امتناع کند ، شوهر وی این حق را خواهد داشت که به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای الزام به تمکین زن را مطرح نماید . در این صورت زن باید در دادگاه حاضر شده و به دادخواست که از سوی مرد مطرح شده است پاسخ دهد و اگر مدعی عذر موجه برای عدم تمکین است ، آن را به دادگاه ارائه نماید .بر اساس قانون امکان اقامه دعوای الزام به تمکین زن وجود دارد ، زن نیز تحت شرایطی می تواند تقاضای الزام به تمکین مرد را در دادگاه مطرح کند ؛ هر چند این تقاضا به دلیل شرم و حیای خانم ها کمتر در دادگاه ها مطرح می شود و به جای آن خانم ها معمولا الزام به تمکین شوهر را ضمن دادخواست مطالبه نفقه مطرح می کنند ، با این حال به لحاظ شرعی و قانونی نیز می توان مرد را موظف به تمکین در قبال همسر دانست که در غیر این صورت ، زن ابزارهای لازم برای الزام به تمکین مرد را در اختیار خواهد داشت .
پرونده الزام به تمکین دو مرحله ای است یعنی هر کدام از زوجین که رای دادگاه بدوی به ضرر او باشد می تواند در فرجه ۲۰ روزه پس از ابلاغ رای، نسبت به اعتراض و تجدید نظر خواهی از طریق ثبت در دفتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام نماید.
مرد میتواند علیرغم داشتن همسر به ازدواج مجدد مبادرت کند. این ازدواج مجدد میتواند دائم یا موقت باشد. لیکن در ثبت رسمی ازدواج مجدد مسائلی وجود دارد. ثبت ازدواج موقت لازم نیست مگر با توافق زوجین و یا باردار شدن زوجه. ولی از آنجا که ثبت ازدواج دائم اجباری است و عدم ثبت برای مرد مجازات در پی خواهد داشت، و از سوی دیگر ثبت ازدواج مجدد ممنوع است مگر با اجازه دادگاه، مردان به دو روش این ازدواج را ثبت میکنند.
مراجعه به دادگاه و اخذ اجازه ازدواج مجدد.
ازدواج به صورت عادی و سپس شکایت همسر دوم از مرد مبتنی بر درخواست ثبت ازدواج دائم.
اجرائیه حکم الزام به تمکین پس از قطعیت حکم و صدور رای به نفع شوهر، به تقاضای او از دادگاه بدوی درخواست شود.
مطابق ماده 16 قانون حمایت خانواده مصوب 1353 مرد نمیتواند با داشتن زن همسر دوم اختیار کند مگر در موارد زیر:
رضایت همسر اول
عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشوئی
عدم تمکین زن از شوهر
ابتلاء زن به جنون با امراض صعبالعلاج.
محکومیت زن به حبس پنج سال یا بیشتر
ابتلاء زن به هرگونه اعتیاد مضر
ترک زندگی خانوادگی از طرف زن
غایب یا مفقودالاثر شدن زن.
بر اساس ماده 17 آن قانون متقاضی باید دادخواستی به دادگاه تسلیم و دلایل تقاضای خود را در آن قید نماید. یک نسخه از دادخواست ضمن تعیین وقت رسیدگی به همسر او ابلاغ خواهد شد. دادگاه با انجام اقدامات ضروری و در صورت امکان تحقیق از زن فعلی و احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت اجازه ازدواج مجدد خواهد داد.
رویه معمول آن است که مردان دادخواست الزام به تمکین همسر را مطرح نموده و پس از محکومیت وی به تمکین و عدم رعایت حکم از سوی همسر اول، دادخواست تجویز ازدواج مجدد را مطرح مینمایند. با صدور حکم اجازه ازدواج مجدد مرد و همسر جدید میتوانند به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه نموده و پس از عقد نکاح آن را ثبت رسمی نمایند.
- توسط: لیلا هوشمندد سروستانی
- ۱۳۹۹/۷/۲۲ | ۲۰:۱۴:۵۵
پرداخت نفقه زوجه (زن) به شرط تمیکن است و تمکین دو حالت خاص و عام دارد . در صورت آزار و اذیت همسرتان ( زوج) فوراً با 110 تماس بگیرید و با حضور ضابطین دادگستری در کلانتری محل مسئله صورتجلسه میشود و به پزشکی قانونی معرفی و میتوانید علاوه بر دریافت دیه و مجازات زوج ، این تشکیل پرونده کیفری جزء ادله عسرو حرج شما (زوجه)در جهت صدور گواهی عدم سازش ( طلاق به در خواست زوجه )می باشد .پس از صدور هر حکمی با تقاضای شخص ذی نفع اجرائیه صادر میگردد .و در صورت صدور اجرائیه حکم عدم تمکین و ادامه عدم تمکین زوجه زوج تنها دفاعی که دارد تنظیم دادخواست ازدواج مجدد به دلیل عدم تمکین است و با صدور حکم ازدواج مجدد زوج میتواند بدون اذن زوجه اقدام به ازدواج مجدد نماید . اینکه شما نگران ازدواج مجدد همسرتان هستید حاکی از این است که همسرتان را دوست دارید .پس سعی کنید کاشانه خود را به نور عشق و محبت منور کنید .و بدون مقایسه خود با دیگران هنرمندانه به سرپنجه تدبیر و توکل بر خدا و استفاده از مشاورین مجرب خانواده و روانشناسان متبحر یکی یکی مشکلات خود را حل کنید . ان شاء الله