- توسط: محمد حسین بیات
- ۱۳۹۹/۱۰/۲۴ | ۱۱:۰:۲۹
اگر کسی با ادعای دروغین موجب هتک حرمت و از بین رفتن آبروی شخص دیگری شود، فرد آسیبدیده میتواند برای اعاده حیثیت از او شکایت کند. اعاده حیثیت یا ادعای شرف نیاز به شاکی خصوصی دارد؛ به عبارت دیگر شخص شاکی باید به دادسرا مراجعه کند و علیه افترا زننده طرح شکایت کند.
مهلت شکایت اعاده حیثیت
در قانون برای شکایت اعاده حیثیت مهلت خاصی در نظر گرفته نشده است. با اینحال، علیرغم اینکه این شکایت دارای مهلت و زمانبندی خاصی نیست، برای رعایت مصالح و پیشگیری از تضییع حقوق افراد، شخص آسیب دیده بهتر است در اولین زمان ممکن، بعد از اینکه از اتهام مطرح شده تبرئه شد، برای اعاده حیثیت و طرح شکایت افترا اقدام کند.
مجازات اعاده حیثیت کیفری
بر اساس ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی، دادگاه مخیر است که مرتکب افترا را به یک ماه تا یک سال حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند.
همچنین بر اساس ماده ۶۹۸ قانون مجازات، در صورتیکه افترا به دلیل نشر اکاذیب بوده باشد و موجب ورود ضرر مادی یا معنوی به غیر شده باشد، دادگاه مرتکب را به حبس تعزیری از ۲ ماه تا دو سال و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میکند. علاوه بر این در صورت امکان شرایط اعاده حیثیت شخص مورد افترا را نیز فراهم میکند.
طبق ماده ۶۹۷ قانون مجازات، شخصی را که به او اتهام ناروا زده است مورد تعقیب کیفری قرار دهد. به همین منظور باید شکایت افترای خود را به دادسرا تقدیم کنید و درخواست تعقیب، تحقیق و محکومیت بدهید . در مرحله بعد دادسرا از افترا زننده میخواهد که در جلسه رسیدگی حاضر شود و اظهارات و دفاعیات خود را ارائه کند. در صورتیکه سونیت و اتهام ناروای وی اثبات شود، برایش کیفرخواست صادر میشود و پرونده برای رسیدگی به داداگاه عمومی جزایی منتقل میشود.
لازم به ذکر است؛ درصورتی شخص شاکی میتواند برای اعاده حیثیت خود درخواست بدهد که موارد زیر محقق شده باشد:
باید به او یک اتهام ناروا یا افترا وارد شده باشد.
از نظر قانون، جمله توهینآمیز و اتهام ناروا، کلام و عبارتی است که موجب بدنامی و هتک حیثیت فرد شود. علاوه بر این ممکن است جملهای بوده باشد که نشاندهنده تحقیر، اهانت و یا استهزا بوده باشد.
جمله گفته شده باید موجب هتک آبرو شده باشد.
به عبارت دیگر اتهام وارد شده یا جملهای که به فرد متضرر نسبت داده شده است، باید حتما موجب ورود ضرر شده باشد و آبرو و حیثیت او را لکهدار کرده باشد.
(حال طبق فرمایشات شما، باید با همراه داشتن مستندات از جمله مدارک بارداری همسرتان که توجیه کننده عدم حضور ایشان در جلسات ساختمان میباشد و، احضاریه شکلایت بر علیه همسرتان به دادسرا مراجعه نمایید در ضمن با داشتن استشهاد نامه که حداقل 3 عضو از اعضای ساختمان اضهارات شما را در آن تایید کرده باشند دادخواست تقدیم نمایید).
گفتنی است که در صورتی که میتوانید اثبات کنید که شکایتی که بر علیه شخص شما شده است نیز موجب هتک حرمت و آبروی شما و جلوه اجتماعی شما شده است دادخواستی جداگانه تقدیم دادسرا نمایید