قرارداد کار قراردادی است که میان کارفرما و کارگر منعقد میشود. به این قراردادها در قانون برچسب لازمالاجرا زده شده است، به این معنی که پس از امضای قرارداد طرفین حق فسخ آن را ندارند، مگر در شرایط خاص! برخی از این شرایط تحت اراده طرفین میباشد. برای مثال در این زمینه میتوان به بند (و) ماده 21 قانون کار رجوع کرد که میگوید کارگر میتواند با استعفای خود به قرارداد خاتمه دهد، البته که این موضوع شرایط خاصی دارد. علاوه بر مواردی که برحسب ارادهی طرفین قرارداد را به پایان میرساند، مواردی هم وجود دارد که منجر به خاتمه قرارداد کار خارج از اراده طرفین میشود. چه به عنوان کارفرما چه به عنوان کارگر پای پیمان کار امضا زده باشید، میبایست با این موارد آشنا شوید.
با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله ضمن پاسخ به این سوال که قرارداد کار چیست، به بررسی موارد اتمام قرارداد کار بدون اختیار طرفین میپردازیم. پیشنهاد میکنم این مقاله از سایت موسسه حقوقی وکیل تلفنی را از دست ندهید.
پیش از پرداختن به مسائلی که منجر به خاتمه قرارداد کار خارج از اراده طرفین میشوند، لازم است تعریف درست و دقیق از قرارداد کار داشته باشیم. برای تعریف قراردادهای کار بهتر است نیم نگاهی به ماده 7 قانون کار بیندازیم؛
"قرارداد کار یک قرارداد کتبی یا شفاهی است که با انعقاد آن کارگر موظف میشود در ازای دریافت حق السعی کاری را برای کارفرما انجام دهد."
هر زمان کارفرما نیاز به نیروی کار داشته باشد یا در واقع بخواهد بخشی از کار مدنظر خود را به یک کارگر واگذار نماید، باید قراردادی میان آنها تنظیم شود تا تعهدات طرفین به صورت واضح و مشخص تعیین گردد. به این قرارداد در قانون، قرارداد کار گفته میشود. نکتهای که در اینجا اهمیت دارد، فرم قرارداد کار است که بنا به ماده 7 قانون کار هم میتواند کتبی باشد، هم شفاهی! منتهی جهت کاهش اختلافات در آینده توصیه وکلا این است که طرفین همکاری خود را با عقد قرارداد مکتوب آغاز نمایند.
آیا سوالی درباره قراردادهای کار ذهن شما را به خود مشغول کرده است؟ دریافت مشاوره حقوقی از وکلا میتواند چالش ذهنی شما را به پایان برساند. خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.
پس از آشنایی با تعریف قرارداد کار، حالا زمان آن رسیده تا به موارد خاتمه قرارداد کار خارج از اراده طرفین بپردازیم. پر واضح است مواردی که در ادامه بیان میشود، بدون اختیار و ارادهی طرفین، کارفرما و کارگر، بوده و به صورت غیر ارادی اتفاق میافتد. اصولا قانون گذار چنین مواردی را برای زمانی پیش بینی کرده که تداوم همکاری دشوار یا غیر ممکن باشد. اجازه دهید مواردی که منجر به اتمام قرارداد کار بدون اختیار طرفین میشوند را بررسی کنیم:
مشاوره حقوقی اداره کار |
تنظیم قرارداد انلاین |
مشاوره قرارداد کار |
درباره ما |
البته در سایر بندهای ماده 21 قانون کار به مواردی پرداخته شده است که این موارد هم قرارداد کار را خاتمه میدهند. پایان رسیدن مدت قرارداد، استعفای کارگر و فسخ قرارداد به موجب موارد پیش بینی شده در این دسته قرار میگیرند. منتهی این موارد خارج از بحث فعلی است، چرا که استفاده یا عدم استفاده از این موارد کاملا در اختیار فرد قرار دارد و به صورت غیر ارادی قرارداد کار را خاتمه نمیدهد.
هر سوالی درباره اتمام قرارداد کار بدون اختیار طرفین دارید، کافی است آن را از طریق مشاوره حقوقی انلاین و رایگان آن را با وکلای ما در میان بگذارید.
در قانون، فوت کارگر به عنوان یکی از عوامل خاتمه قرارداد کار خارج از اراده طرفین شناخته شده است. در طول قرارداد کار کارگر موظف به ارائه تعهداتی است که این تعهدات به انجام پارهای از امور بازمیگردد. با توجه به این که کارگر به واسطه مهارت و تجربهی خود این خدمات را برای شرکت، موسسه یا کارگاه مربوطه ارائه میدهد، در صورت فوت امکان انتقال آن به فرد دیگر وجود ندارد. بنابراین قانون گذار این تدبیر را اندیشیده که پس از فوت کارگر قراردادهای کار خاتمه پیدا کنند. همانطور که پیشتر به آن اشاره شده این موضوع به صورت واضح در بند الف ماده 21 قانون کار بیان شده است.
در قانون، فوت کارفرما به عنوان یکی از عوامل خاتمه قرارداد کار خارج از اراده طرفین شناخته نشده است. در نقطهی مقابل کارگر، در طول یک قرارداد کار کارفرما معمولا تعهدات مالی را برعهده میگیرد که در صورت فوت وی، امکان انتقال آن به فرد جانشین وجود دارد. بنابراین معمولا قرارداد با فوت کارفرما پایان نمییابد، مگر در موارد خاص. برای مثال اگر قراردادی با مضمون پرستاری شخص از بیمار منعقد میشود، با فوت کارفرما موضوع قرارداد عملا از میان رفته است. بنابراین ادامه قراردادهای اینچنینی پس از فوت کارفرما بی معنا است. پس در چنین مواردی با فوت کارفرما قرارداد کار خاتمه مییابد.
اتمام قرارداد کار بدون اختیار طرفین موضوع مهمی است که طرفین قراردادهای کار حتما باید به آن واقف باشند. همچنین نکات خاصی درباره نحوه خاتمه دادن به قراردادهای کار در صورت بروز هر یک از موارد گفته شده در این مقاله وجود دارد. همچنین ممکن است سوالاتی دربارهی پیشامدهای خاص داشته باشید. برای مثال آیا قرارداد کار با محکوم شدن کارگر به حبس خاتمه پیدا میکند؟ برای پاسخ به تمام این سوالات به صورت فوری حتما یک مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل قرارداد برگزار کنید. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.