آیا امکان فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف کارفرما وجود دارد؟ پاسخ به این سوال در حالت کلی منفی است. چرا که قراردادهای پیمانکاری لازم الاجرا هستند، بنابراین طرفین قرارداد از جمله کارفرما میبایست به تعهدات خود در طول پیمان پایبند باشند. این در حالی است که اگر پیمانکار به تعهدات خود عمل نکند، کارفرما با استناد به مواد 46، 47 و 48 شرایط عمومی پیمان میتواند قرارداد را فسخ کرد.
بنابراین در حالت کلی به هیچ عنوان امکان فسخ قرارداد پیمانکاری وجود ندارد، مگر اینکه کارفرما دلیلی برای خاتمه دادن به قرارداد داشته باشد. مادهی 46 شرایط عمومی پیمان به صورت کامل به این دلایل پرداخته است. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری دربارهی فسخ قرارداد پیمانکاری از ناحیه کارفرما کسب کنید، این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
مشاوره حقوقی تلفنی بهترین روش برای پاسخگویی به سوالات و چالشهای حقوقی محسوب میشود. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.
قرارداد پیمانکاری میان دو شخص منعقد میشود: کارفرما و پیمانکار. کارفرما یک شخص حقیقی یا حقوقی است که در طول قرارداد اجرای وظیفه یا وظایفی را به یک پیمانکار محول مینماید. در سمت مقابل عبارت پیمانکار نیز به فردی اطلاق میشود که در ازای دریافت حق الزحمه یا دستمزد وظیفهی اجرای موضوع قرارداد را در زمان مشخص بر عهده میگیرد. برای درک بهتر این موضوع اجازه دهید یک مثال کاربردی ارائه دهیم.
"یک پروژهی ساخت مجتمع 10 واحدی را در نظر بگیرید. در طول این پروژه مالک یا سازنده باید بخشهای مختلفی را جهت بهرهبرداری پروژه تکمیل کند: گودبرداری، اجرای فونداسیون، اسکلت بندی، دیوارکشی، تاسیسات لوله کشی و ... تنها بخشی از اقداماتی است که باید برای اتمام پروژه انجام شود. برای تکمیل هر کدام از این بخشها مثلا اسکلت بندی ساختمان، مالک یا سازنده نیاز به افراد متخصص دارد. از همین رو با انعقاد قرارداد پیمانکاری اجرای هر بخش را به یک شخص حقیقی یا حقوقی واگذار مینماید. در این قرارداد به مالک یا سازنده که اجرای بخشی از پروژه را به یک پیمانکار واگذار نموده، کارفرما گفته میشود. "
در پارهای از مواقع بحث فسخ قرارداد به صورت توافقی، فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف کارفرما، فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف پیمانکار و فسخ با استناد به بند فسخ قرارداد پیمانکاری صورت میگیرد. احتمالا درک مفهوم فسخ قرارداد کار سختی نباشد. زمانی که مشکل یا اختلافی برای ادامهی همکاری وجود داشته باشد، طرفین میتوانند با ادلهی لازم قرارداد را لغو کرده و به همکاری خاتمه دهند. منتهی همانطور که گفته شد، برهم زدن قرارداد به صورتهای مختلف امکان پذیر است.
برای مثال ممکن است طرفین به صورت توافقی اقدام به فسخ قرارداد نمایند؛ در این مواقع معمولا مشکلی ایجاد نخواهد شد. اما موضوع بحث ما چیز دیگری است. در این مقاله به بررسی نحوه فسخ قرارداد پیمانکاری از ناحیه کارفرما خواهیم پرداخت. در برخی از مواقع شرایطی ایجاد میشود که کارفرما از پیمانکار رضایت کافی ندارد. در این صورت میتوان با استناد به مادهی 46 شرایط عمومی پیمان مقدمات فسخ قرارداد را فراهم ساخت. این ماده با در نظر گرفتن تعهدات پیمانکار نوشته شده است. بر اساس این ماده هرگاه پیمانکار در انجام تعهدات خود کوتاهی داشته باشد، کارفرما میتواند از لحاظ قانونی قرارداد را بر هم بزند.
شرایط فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف کارفرما
تا به اینجا متوجه شدید، فسخ قرارداد پیمانکاری از جانب کارفرما میسر است. اما شرایط فسخ قرارداد پیمانکاری چیست؟ اگر به خوبی مقاله را خوانده باشید، ما به این موضوع اشاره کردیم که مادهی 46 مواردی را برای فسخ قرارداد از سوی کارفرما در نظر گرفته است. در این بخش به شرایطی که این ماده از شرایط پیمان بدان اشاره کرده میپردازیم. به عبارتی سادهتر در صورت احراز موارد زیر کارفرما میتواند به راحتی قرارداد پیمانکاری را منحل نماید:
مشاوره حقوقی اداره کار |
مشاوره قرارداد کار |
وکیل امور پیمان |
درباره ما |
با دریافت مشاوره حقوقی میتوانید اطلاعات بیشتری پیرامون شرایط و ضوابط فسخ قراردادهای پیمانکاری کسب کنید. خوشبختانه خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.
چنانچه یکی از شرایط فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف کارفرما، مطابق مادهی 46 شرایط عمومی پیمان، محرز شود، کارفرما میتواند به راحتی قرارداد خود را با پیمانکار منحل کند. البته مراحل فسخ باید به درستی انجام شود تا انحلال قرارداد جنبهی حقوقی داشته باشد. در ادامه توضیحات بیشتری در این باره ارائه خواهیم کرد.
تقریبا تمام وکلا مراحل مشابهی برای دریافت پروانه وکالت دریافت میکنند. منتهی هر کدام از آنها به یک حوزهی خاص ورود مینمایند. وکیل قراردادها وکیلی است که پس از دریافت پروانهی وکالت به مشاوره و وکالت در حوزهی انواع قرارداد میپردازد. با توجه به این تعاریف در زمان بروز مشکلاتی نظیر فسخ قرارداد پیمانکاری از طرف کارفرما باید به وکیل قرارداد رجوع کرد. این وکلا با تسلط کامل بر قوانین حاکم بر انواع پیمان بهترین مسیر برای حل مشکلات قراردادی را میدانند و آن را به موکل خود ارائه میدهند.
مشاوره حقوقی انلاین و رایگان یک روش آسان و کم هزینه برای رسیدن به پاسخ سوالات حقوقی است. حتما این روش مشاورهی موسسه حقوقی وکیل تلفنی را امتحان کنید.