افراد در زمان دوستی و نامزدی، هدایا و کادوهای مختلفی به هم میدهند. هدیه به مناسب تولد، عید نوروز، شب یلدا و مناسبتهای این چنینی در دوران نامزدی بین دو طرف رد و بدل میشود. حالا سوالی که پیش میآید این است که آیا میتوان این هدایا را در پایان نامزدی از طرف مقابل پس گرفت؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت است، چگونه میتوان درخواست کرد؟ ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این موضوع پرداخته و سوالات شما را پاسخ بدهیم.
دوران دوستی یا نامزدی، به طور کلی دورانی که هنوز دو نفر با هم عقد نکردهاند، اگر هدیهای بین طرفین داده شود امکان استرداد آن هم وجود دارد. بنابراین اگر در مناسبتهای مختلفی هدیهای به فردی دادهاید، در صورتی که رسید خریدی از آنها داشته باشید، میتوانید آن موارد را پس بگیرید. علاوه بر این، اگر رسید بانکی هم ندارید اما مدرکی دارید که نشان میدهد این هدایا داده شده؛ بعد از اتمام نامزدی میتوانید آنها را پس بگیرید.
البته هدایا به دو دسته مهم تقسیم بندی میشوند؛ هدایای مصرفی و هدایای غیرمصرفی. هدایای مصرفی به هدایایی گفته میشود که خوراکی هستند مانند شکلات، شیرینی، آجیل و هر ماده خوراکی دیگر. این هدایا در هیچ صورتی قابل استرداد نیستند.
با این حال هدایای غیرمصرفی مانند لباس، زیورالات و مواردی از این دست را میتوان پس گرفت زیرا نگهداری شده و از بین نمیروند. البته در صورتی که حادثهای مانند دزدی برای هدایای غیرمصرفی هم رخ دهد، نمیتوان آنها را پس گرفت. برای اینکه بتوانید در مورد هدایایی که میتوان پس گرفت و هدایایی که امکان پس گرفتن آنها وجود ندارد، اطلاعات مناسبی کسب کنید بهتر است از مشاوره حقوقی با یک وکیل کاربلد استفاده کنید.
در صورتی که در دوران دوستی به عنوان هدیه، طلا گرفته باشید و این دوران نامزدی منجر به ازدواج نشده باشد؛ میتوانید برای پس گرفتن طلاها اقدام کنید. مساله مهمی که در مورد طلا مطرح میشود این است که حتما باید فاکتو خرید آن را داشته باشید. با ارائه فاکتور خرید، چه به صورت مستقیم به طرف مقابل یا از طریق پیگیری حقوقی در دادگاه میتوانید آن هدایا را پس بگیرید.
مساله مهم دیگری که وجود دارد این است که اگر طرف مقابل فوت کند، نمیتوانید هدایا را مطالبه کنید. همچنین خانواده طرفین نیز امکان این را ندارند که اقدام به استرداد هدایا کنند. بلکه همیشه باید یکی از طرفین، زوج یا زوجه اقدام به دریافت هدایا کند. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که اگر زوج و زوجه به استرداد هدایا چه طلا و چه غیرطلا اعتقادی نداشته باشند؛ خانواده آنها نمیتوانند دادخواست تشکیل دهند.
با استناد به ماده 1037 قانون مدنی امکان استرداد و پس گرفتن هدایای دوران دوستی وجود دارد. بنابراین هریک از طرفین بعد از به هم خوردن نامزدی میتوانند اقدام به دریافت هدایا کنند. در دادخواستی که به کمک یک وکیل متخصص نوشته میشود، باید دلیل خود را از پس گرفتن هدیه اعلام کنید.
بعد از اعلام نام و مشخصان خود، باید اعلام کنید به این دلیل که نامزدی در تاریخ معین به اتمام رسیده است، تصمیم گرفتهاید تا با استناد به ماده 1037 هدایا را پس بگیرید. در صورتی که نیاز به تعیین قیمت هدایا بوده هم در انتهای دادخواست میتوانید آن را ذکر کنید. همچنین اگر رسید خریدی هم دارید آن را هم باید ضمیمه پرونده کنید.
هرگاه فردی یک مالی را از راه نامشروعی تحصیل کند، آن مال نیز نامشروع خواهد بود. در خصوص هدایای دوران دوستی نیز باید گفت که بسیاری از افراد به قصد کلاهبرداری و کسب مال نامشروع اقدام به برقراری دوستی کرده و میخواهند تا جای ممکن از این فرصت استفاده کنند. از این رو قانون گذار با برقراری قوانینی شرایطی را فراهم آورده است که دو طرف بتوانند در صورت عدم توافق روی گزینه ازدواج، هدایایی که به یکدیگر دادهاند را پس بگیرند.
به این طریق افرادی که سعی دارند به قصد تحصیل مال از طریق نامشروع با افراد مختلف وارد رابطه شوند، ناکام مانده و از ادامه کار خود باز میمانند. از طرفی نمیتوان اینطور در نظر گرفت که تمامی افراد به قصد سو استفاده دوستی را شروع میکنند، پس باید در این خصوص شناخت خوبی از طرف مقابل بدست آورد و از طرفی نسبت به خرجهای انجام شده برای طرف مقابل و همینطور جمع آوری مدارک کافی برای اثبات این هدایا، دقت عمل بیشتری به خرج داد. با توجه به پیچیدگی موضوع میتوانید از وکلای پایه یک دادگستری موسسه وکیل تلفنی مشاوره حقوقی تلفنی دریافت کنید و سوالات خود را از آنها بپرسید.
تمام شدن دوران دوستی به خودی خود ضربه سختی به طرفین وارد خواهد کرد اما از آنجا که عقدی بین این دو جاری نشده است، هرکدام حق دارد که به دنبال ادامه زندگی خود برود. در این بین هزینهها و هدایایی نیز بین طرفین رد و بدل شده که گاها قیمت آنها میتواند قابل توجه باشد. از طرفی کلاهبرداریهای زیادی در این خصوص انجام شده و برای جلوگیری از افزایش این نوع جرمها، بررسی پرونده استرداد هدایای دوران دوستی در دستور کار مقامات قضایی قرار گرفته است.
برای رسیدگی به این نوع پرونده، مرجع صالح دادگاه خانواده خواهد بود. بر اساس ماده 12 قانون حمایت از خانواده، در صورتی که خانم قصد شکایت داشته باشد، باید دادخواست خود را به یکی از دادگاههای خانواده محل سکونت خود یا آقا ارائه دهد و در صورتی که مرد درخواست استرداد هدایای دوران دوستی را داشته باشد، باید در دادگاه محل اقامت خانم طرح دعوی کند. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر در خصوص مرجع صالح، میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی انلاین و رایگان موسسه حقوقی وکیل تلفنی استفاده کنید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا جلسات مشاوره خود را برگزار کند. شما میتوانید برای رزرو وقت مشاوره در سریعترین زمان ممکن با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.
نگارش دادخواست استرداد هدایای نامزدی |
استرداد هدایای دوران نامزدی |
مشاوره حقوقی ازدواج |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |