چکها دستهای از اسناد مالی هستند که جهت مبادلات تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. این روزها چک نقش پر رنگی در داد و ستد افراد دارد، اما یکی از مهمترین نگرانیها پیرامون انواع چک، عدم وصول آن میباشد. هیچ چیز نگران کنندهتر از این نیست که به بانک مراجعه کنید، اما چک شما وصول نشود. در این شرایط راهکارهای متفاوتی برای رسیدن به وجه مدنظر قرار دارد که درخواست صدور اجرائیه چک یک راهکار نسبتا سریع برای حل این مشکل است. خصوصا اینکه با قانون جدید چک امکان صدور فوری اجرائیه فراهم شده و این میتواند بسیار مهم باشد. با موسسه حقوقی وکیل تلفنی همراه باشید.
با توجه به این که این مطلب به درخواست صدور اجرائیه چک اختصاص یافته، لازم است ابتدا با تعریف چک از زبان یک وکیل آشنا شویم. چکها اسنادی با ارزش مالی هستند که برای خرید در لحظه و پرداخت در زمان آتی مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع چک سندی است که در معاملات به جای وجه نقد استفاده میشود و خریدار به واسطه آن پرداخت وجه را به زمان دیگری که در چک به طور صریح مشخص شده است، واگذار مینماید. در نظام بانکی ایران چندین نوع چک معرفی شده است که قوانین خاصی بر هر یک از آنها حاکم میباشد. با این حال برخی از قوانین در زمان وصول چک حیاتی است.
به عنوان مثال چک باید بدون قلم خوردگی پر شده باشد. یکی از مواردی که در این اسناد باید به صورت واضح و دقیق نوشته شده باشد، مبلغ آن به صورت عدد و حروف است. یکی دیگر از شروط وصول چک داشتن برخورداری از امضای صادر کننده آن است. دقت کنید تنها امضا مورد قبول شعب بانک است. بنابراین مهر، اثر انگشت و هر چیز دیگری برای وصول چک در بانک غیرقابل قبول محسوب میشود. حالا که با این اسناد مالی آشنا شدید، بد نیست نگاهی بر قانون جدید چک داشته باشیم.
همه ما ممکن است از چکها به عنوان بخشی از معاملات روزانه خود استفاده کنیم. با این حال مشکلاتی زیادی پیرامون دریافت، نوشتن و وصول این اسناد مالی وجود دارد. برای پاسخ دادن به مشکلات خود مشاوره حقوقی انلاین و رایگان را فراموش نکنید.
یکی از اصلاحاتی که در قانون صدور چک اجرا شده است، امکان درخواست صدور اجرائیه چک به صورت فوری میباشد. بر اساس قانون جدید چک از سال 1397، امکان صدور اجرائیه به صورت آنی پیرامون چکهای برگشتی وجود دارد. اگر میخواهید به این قانون اتکا کنید، میبایست با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و تقاضای خود را مطرح نمایید. البته لازم به ذکر است بر اساس ماده 12 قانون صدور چک، صدور اجرائیه در این شرایط مستلزم شرایطی است که در ذیل ارائه شده است:
بنابراین برای درخواست صدور اجراییه چک طبق قانون جدید میبایست به نکات بالا دقت کنید. در صورتی که بخواهید در سریعترین زمان ممکن چک خود را وصول نمایید، باید شرایط مذکور رعایت شده باشد. در غیر این صورت امکان رسیدگی فوری به درخواست شما وجود نداشته و باید درخواست خود را از روشهای دیگر پیگیری نمایید.
در صورت وصول نشدن چک در زمان مقرر، امکان پیگیری و طلب وجه از 3 طریق کیفری، حقوقی و ثبتی وجود دارد. با این حال در هر 3 روش داشتن گواهی عدم پرداخت بسیار ضروری بوده و جزو ضروریات است. اکنون شاید با خود بگویید گواهی عدم پرداخت چیست و چگونه باید آن را تعیین کرد. دانستن این موضوع بسیار مهم است، چرا که ثبت درخواست صدور اجرائیه چک بدون داشتن گواهی عدم پرداخت میسر نیست. در این قسمت به این گواهی میپردازیم.
بر طبق ماده 2 قانون صدور چک، چکها اسنادی لازم الاجرا هستند. به این معنی که در زمان سر رسید تاریخ چک، صادر کننده باید به میزان کافی وجه در حساب خود داشته باشد تا از طریق آن طلب دارنده چک وصول شود. اما گاهی دارنده چک پس از مراجعه به بانک متوجه میشود که مبلغ مورد نیاز در حساب بانکی فرد وجود نداشته، بنابراین امکان وصول چک نیز میسر نیست. در این شرایط دارنده میتواند از کارمند بانک تقاضای گواهی عدم پرداخت چک نماید.
داشتن گواهی عدم پرداخت شرط لازم برای درخواست صدور اجرائیه چک است. در این گواهی مشخصات صادرکننده چک ثبت شده است که برای طرح دعوای کیفری یا حقوقی میتوان به آن استناد کرد. از طرفی بلافاصله پس از صدور چک، اطلاعات صادرکنندهی آن در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت میگردد. در نتیجه تمام خسابهای فرد صادرکننده چک مسدود میشود. از طرفی کلیه بانکها از ارائه خدمات نظیر افتتاح حساب یا اعطای تسهیلات بانکی به فرد مذکور ممنوع میشوند.
راهنمای نگارش انلاین |
مشاوره حقوقی اعسار از پرداخت وجه چک |
سامانه استعلام فوری چک |
مشاوره حقوقی چک، سفته |
درباره ما |
اگرچه گواهی عدم پرداخت چک برای طرح دعوای حقوقی و کیفری لازم است، اما اخذ این گواهی برای هر دعوی شرایط خاص خود را دارد. با دریافت مشاوره حقوقی میتوانید با آگاهی کامل برای دریافت حق خود اقدام کنید.
اگر به دنبال درخواست صدور اجرائیه چک هستید و میخواهید از طریق مراجع قانونی طلب خود را وصل نمایید، باید چک شما از شرایط خاصی برخوردار باشد. به عنوان مثال چک های قدیمی از لحاظ قانونی شرایط لازم برای صدور اجرائیه را ندارند. تنها دارندگان چکهای صیادی که در سامانه صدور یکپارچه چک (صیاد) به ثبت رسیده باشند، میتوانند برای این نوع درخواست اقدام نمایند. البته شرایط دیگری هم برای چنین درخواست هایی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
درخواست صدور اجراییه چک طبق قانون جدید هم از طریق اداره ثبت اسناد و هم از طریق دادگاه میسر است. برای این کار ابتدا باید حتما گواهی عدم پرداخت دریافت کنید. پس از دریافت گواهی عدم پرداخت چک (باید حتما کد رهگیری داشته باشد) میتوانید بسته به نوع پیگیری درخواست، مراحل زیر را طی کنید:
نیاز به توضیحات بیشتری دارید؟ همین حالا مشاوره حقوقی تلفنی را آغاز کنید. خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.