منظور از قرص روانگردان یا توهم زا، مواد صنعتی و غیر صنعتی خاصی هستند که ترکیبات شیمیایی آنها بر مغز مصرف کننده تاثیرات اخلال کننده ای می گذارد. معمولا با مصرف مواد روانگردان، احساس خوشایندی ناشی از رهایی از واقعیت و ورود به دنیای توهم به مصرف کننده دست می دهد. برخی از مواد روانگردان مثل کاکتوس پیوت و قارچ سیلوسایبین گیاهی بوده و در طبیعت وجود دارد. برخی دیگر از مواد روانگردان مثل اسید لیزرژیک اتیل آمید(LSD) و قرص اکستازی از زمره مواد روانگردان صنعتی به شمار رفته و عموما در نتیجه تحقیق برای کشف داروهای جدید اعصاب و روان ساخته شده اند.
مصرف این مواد هزاران سال است که بر زندگی بشر سایه افکنده. در گذشته خاصیت توهم زا بودن مواد روانگردان، بخشی از مراسم آیینی و مذهبی مصرف مواد مخدر به شمار می رفت. اما امروزه محققان اثرات تخریب گر جسمی و روانی بیشماری را برای مواد روانگردان یاد آور شده اند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع روانگردان های غیر قانونی و مشاوره حقوقی در این مورد، شما می توانید با موسسه حقوقی وکیل تلفنی در تماس باشید.
به موجب ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن مصوب سال 1367، هر کس مبادرت به تولید قرص روانگردان کند، مجرم شناخته می شود. مجازات تولید قرص روانگردان بسته به میزان ماده ای که تولید شده از قرار زیر است:
در این خصوص، دادگاه می تواند به استناد تبصره 2 ماده 42 قانون، به جای کیفر حبس حکم به اقامت در اردوگاه های ترک مواد مخدر را صادر کند.
مطابق با ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات واردات غیرقانونی، ساخت، تولید، ارسال، توزیع، صدور، خرید و فروش و یا در معرض فروش قرار دادن، نگهداری، مخفی کردن و حمل مواد روانگردانی که فهرست آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، مجازات یکسانی دارد. بنابراین مجازات واردات قرص های روانگردان نیز حسب میزان موادی که وارد شده است، با مجازات تولید آن که پیش از این مورد اشاره قرار گرفت، برابر است. منظور از واردات قرص روانگردان، وارد کردن این مواد به هر طریق ممکن به کشور است، بدون این که مقررات گمرکی و پرداخت عوارض در مورد آنها رعایت گردد. به واردات غیر قانونی مواد روانگردان، قاچاق هم می گویند. برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با شماره 09212242670 تماس بگیرید.
قرص روانگردان به انواع گوناگونی تقسیم می شود. مصرف برخی از این مواد مثل هروئین و شیشه رایج تر بوده و این روانگردان ها به سادگی قابل دسترسی هستند. تا حدی که مسئله سوء مصرف مواد روانگردان در میان نوجوانان و جوانان در مدرسه و دانشگاه به یکی از دغدغه های اصلی نظام آموزشی کشور تبدیل شده است.
مجازات توزیع قرص روانگردان در دانشگاه نیز، با مجازات تولید آن، مندرج در ماده 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر برابر است. در نتیجه بسته به وزن مواد توزیع شده، ممکن است از پنجاه هزار تومان جریمه نقدی، تا اعدام باشد.
بنابر بند پ ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به کلیه جرایم مواد مخدر و مواد روانگردان، و همینطور پیش ساز های آن در صلاحیت رسیدگی دادگاه انقلاب است. دادگاه انقلاب ممکن است به شیوه وحدت قاضی، (یعنی با حضور یک نفر قاضی) یا به شیوه تعدد قاضی (یعنی با حضور دو یا سه قاضی) اداره شود.
در خصوص رسیدگی به جرایم قرص روانگردان، ملاک برای وحدت یا تعدد قاضی در دادگاه انقلاب، میزان مجازات عمل ارتکابی است. در نتیجه به عنوان مثال، دادگاه انقلاب برای رسیدگی به جرم تولید پنجاه گرم قرص روانگردان، (از آن جا که مجازات این جرم اعدام است)، با تعدد قاضی به موضوع رسیدگی می کند. امّا در مورد جرم تولید یک گرم قرص روانگردان، دادگاه انقلاب به شیوه وحدت قاضی و تنها با حضور یک قاضی به پرونده رسیدگی می کند. همچنین می توانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان در وبسایت استفاده نمایید.
نگارش لایحه دفاعیه |
وکیل مواد مخدر |
مشاوره رایگان با وکیل مواد مخدر |
مشاوره حقوقی کیفری |
درباره ما |