براساس قوانین مدنی، ازدواج یک نوع قرارداد بوده که بین زن و مرد انجام میشود. از آن جایی که همه قراردادها فارغ از اینکه درباره چه موضوعی و بین چه افرادی برقرار بوده باید در یک دفترخانه رسمی ثبت شوند، ازدواج هم از این قاعده مستثنی نیست. همچنان طبق قانون، ازدواج باید در یک دفترخانه ازدواج و طلاق ثبت شده تا وجاهت قانونی داشته باشد.
ثبت واقعه ازدواج در یک دفترخانه الزامی بوده و باید تا حداکثر بیست روز بعد از قرائت خطبه عقد، انجام شود. در صورتی که چنین اتفاقی رخ ندهد، از سوی قانون مجازات خواهید شد. دلیل ضرورت ثبت واقعه ازدواج هم این بوده که تکلیف حق و حقوق زن و مرد مشخص شود. در صورتی که زوجین ازدواج خود را ثبت نکرده باشند، بعدا نمیتوانند هیچ ادعایی در مورد حقوق مالی و مدنی نسبت به هم داشته باشند.
البته ضرورت ثبت ازدواج فقط برای عقد دائم بوده و چنین الزامی از سوی قانون گذار برای ازدواج موقت در نظر گرفته نمیشود. به همین دلیل زن و مردی که با صیغه به هم محرم شدهاند، میتوانند بدون ثبت رسمی آن ارتباط خود را ادامه دهند. البته مانعی هم بر سر راه ثبت چنین واقعهای وجود ندارد.
در قانون حمایت از خانواده همانطور که گفتیم، عدم ثبت ازدواج جرم انگاری شده است. وظیفه ثبت ازدواج به عهده زوج بوده و در صورتی که از انجام آن امتناع کند، قانون او را جریمه خواهد کرد. بنابراین توصیه میشود تا حتما در همان ابتدا برای ثبت ازدواج در یک دفترخانه رسمی اقدام کنید. البته مرسوم بوده که عروس و داماد برای مراسم عقد یا به یک محضرخانه مراجعه کنند یا عاقدی را دعوت کنند تا در خانه عقد را بخواند.
در هر دو صورت، بعد از قرائت عقدنامه، سردفتر کارهای ثبت ازدواج را انجام میدهد. بنابراین نگرانی در این زمینه وجود نخواهد داشت. مساله زمانی پیش میآید که دو نفر توسط فردی عقد شوند که دفترخانه ندارد. بنابراین باید به صورت جداگانه به یک محضر مراجعه کنند.
در این زمینه نظر مشاوره حقوقی این بوده که حتما در همان ابتدا ثبت عقد را انجام دهید، زیرا در صورتی که برای انجام آن کوتاهی کنید، بعدا باید هزینهای را هم به عنوان جریمه و هم برای ثبت واقعه ازدواج پرداخت کنید.
براساس ماده 49 قانون حمایت از خانواده در صورتی که مردی بدون ثبت ازدواج در یک دفترخانه رسمی، اقدام به عقد با زنی کند؛ به پرداخت جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم میشود. از آن جایی که ازدواج قرار است شروع یک اتفاق خوشایند باشد، بنابراین بهتر است آن را با یک مجازات شروع نکنید.
از طرفی ثبت ازدواج کار سختی نبوده و به راحتی انجام میشود؛ پس بدون مشکل خاصی میتوانید به یک دفترخانه مراجعه کرده و در عرض چند دقیقه کارهای اداری آن را انجام دهید. اگر نسبت به انجام آن کوتاهی کنید، جزای نقدی آن از 24 میلیون تومان تا 50 میلیون تومان است. علاوه بر این ممکن است از 91 روز تا 3 ماه هم متحمل حبس شوید. پس بهتر است در همان ابتدا با یک وکیل مشورت کرده و برای دوری از هرگونه مجازاتی، واقعه ازدواج را ثبت کنید.
نکته مهم دیگر این است که اگر سهوا دچار اشتباه شدید و ازدواج را ثبت نکردید، جای نگرانی وجود ندارد. دلیل آن هم این بوده که وکلای متخصص موسسه حقوقی وکیل تلفنی میتوانند رسیدگی به پرونده شما را انجام دهند.
همانطور که بالاتر در خصوص ضرورت ثبت واقعه ازدواج مطالعه کردید، این مسئله هم از نظر قانونی و هم از نظر شرعی یک اجبار بوده و برای رسیدگی به این موضوع، قانون مرد را مسئول ثبت ازدواج کرده است. زمانی که بخواهید عقد نکاح دائم یا موقتی را با فردی دیگر جاری کنید، باید با حضور شاهدین و در یک دفترخانه رسمی ثبت ازدواج اینکار را انجام دهید. در صورتی که به هر دلیلی این کار انجام نشود و عذر موجهی برای عدم ثبت ازدواج وجود نداشته باشد، یک جرم اتفاق افتاده و باید مجازات آن را تحمل کرد.
دادخواست اثبات وقوع عقد نکاح |
مشاوره حقوقی ازدواج سفید |
مشاوره حقوقی ازدواج |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
بهتر است در اولین فرصت اقدام به ثبت ازدواج خود کنید تا هم خانواده زوجه را از نگرانی خارج کرده و هم خود دچار مشکلات حقوقی نشوید. زن میتواند در صورت ممانعت همسر خود از ثبت این واقعه، با کمک یک وکیل از مرد شکایت کرده و او را به این کار ملزم کند. در صورتی که به یک فرد باتجربه در زمینه موضوعات حقوقی، مخصوصا حوزه خانواده، نیاز داشتید، میتوانید با موسسه حقوقی وکیل تلفنی ارتباط برقرار کرده و نظرات کارشناسان مجرب آن را جویا شوید. همچنین خدمات مشاوره حقوقی تلفنی آن نیز در تمام ساعات شبانه روز در دسترس شما خواهد بود.
عدم ثبت ازدواج ممکن است منجر به مشکلات فراوانی شود. این موضوع نیز به صورت کاملا شفاف در قانون ذکر شده که هر نوع ازدواجی، چه دائم و چه موقت، باید در زمان مناسب به صورت قانونی و رسمی به ثبت برسد. مسئولیت ثبت ازدواج نیز بر عهده مرد بوده و در صورتی که او اقدام به ثبت آن نکند، زوجه میتواند شکایت کرده و او را به این کار مجبور کند. عدم ثبت ازدواج مجازات مربوط به خود را داشته و زمانی که پرونده آن مورد بررسی قرار گیرد، جدا از اینکه مرد مجازات خواهد شد، باید تکلیف ازدواج را مشخص کرده و در فرصت تعیین شده آن را ثبت کند.
برای ثبت شکایت خود باید به دادسرا مراجعه کرده تا این جرم را گزارش دهید. در صورتی که بخواهید این موضوع را بیشتر پیگیری کرده و جدا از شکایت، او را ملزم به ثبت ازدواج کنید، دادگاه خانواده مرجع صالحی برای الزام زوج به ثبت این واقعه است. در صورتی که بخواهید در مورد مسئله عدم ثبت ازدواج توسط مرد بیشتر بدانید و راهکارهای مختلف برخورد با آن را یاد بگیرید، میتوانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان استفاده کنید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته حتی ایام تعطیل خدمات مشاوره خود را ارائه میدهد. علاوه بر مشاوره، برای رسیدگی به پرونده، نگارش انواع نامههای اداری و دادخواست هم از این موسسه کمک بگیرید. برای رزرو وقت در سریعترین زمان ممکن فقط کافی است تا با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.