قرارداد بیع و اجاره دو نوع قرارداد مرسوم هستند که هم در مفهوم و هم در عمل با هم تفاوتهای بارزی دارند. این دو قرارداد در مورد ملک و معاملات مربوط به آن مورد استفاده قرار میگیرند. هرکدام شرایط خاص خود را داشته و باید به صورت کاملا تفکیک شده مورد بررسی قرار بگیرند. قرارداد بیع، به قراردادی گفته میشود که صاحب یا فروشنده در ازای دریافت یک مبلغ مشخص، ملک را به فرد دیگر واگذار میکند. به زبان سادهتر قرارداد بیع یعنی خرید و فروش یک ملک یا خانه که مورد قرارداد کاملا از یک فرد به مالکیت فرد دیگر در میآید.
قرارداد اجاره اما تفاوتهایی با بیع دارد. قرارداد اجاره به معنای نوعی از توافق حقوقی بوده که ملک را به صورت قانونی، رسمی و البته موقت در ازای دریافت یک هزینه مشخص به فرد دیگر واگذار میکنند. سادهترین نوع آن اجاره کردن یک خانه یا مغازه برای مدت یک سال است. شما باید مبلغی به عنوان ودیعه و مبلغی به عنوان اجاره به صاحب ملک پرداخت کنید. در نتیجه میتوانید در مدت زمان مشخص که معمولا 12 ماه بوده از ملک استفاده کنید. نوع استفاده شما از ملک که میتواند مسکونی یا تجاری باشد، باید توسط صاحب در زمان عقد قرارداد مشخص شود.
یکی از مواردی که پیش میآید این است که مستاجر در پایان مدت اجاره قصد تخلیه ملک را نخواهد داشت. بنابراین صاحب ملک مجبور به اقدامات قانونی در مورد این مساله می شود. به صورت کلی ممکن است بین مستاجر و موجر توافق شده باشد که قرارداد بیش از یک سال باشد. با این حال از لحاظ قانونی دو طرف موظف هستند تا قرارداد را یک ساله ببندند. بعد از پایان مدت قرارداد، میتوانند در مورد تمدید آن صحبت کنند. حالا مسالهای که رخ میدهد این است که برخی از مستاجرها در پایان مدت قرارداد، به هیچ عنوان ملک را تخلیه نمیکنند.
در این صورت موجر یا همان صاحب ملک تصمیم میگیرد تا دادخواستی برای تخلیه به علت انقضاء مدت، نگارش کند. در این دادخواست خواهان پرونده صاحب ملک و خوانده پرونده مستاجر است. اگر وکیل قانونی هم هریک از طرفین دارند باید در متن دادخواست آورده شود. در نهایت هم باید خواسته یا موضوع پرونده مشخص شود.
طبق این دادخواست به مرجع قضایی اطلاع داده میشود که مستاجر قصد تخلیه ملک را نداشته که این خلاف مقررات است. طبق قانون هر زمان که قرارداد رسمی طرفین به پایان برسد، حتی اگر کلامی توافق دیگری انجام شده باشد؛ مستاجر موظف به تخلیه ملک است. اگر شما هم به عنوان موجر با چنین موضوعی روبرو هستید، پیشنهاد ما این است که از همین ابتدای رسیدگی به پرونده با استخدام یک وکیل کاربلد و دریافت مشاوره حقوقی نسبت به اتفاقات بعدی، تصمیمات صحیحی بگیرید.
برای ثبت دادخواست تخلیه به علت انقضا مدت باید مدارکی را به عنوان صاحب ملک در اختیار داشته باشید. اصل سند رسمی ملک، اولین مدرک الزامی است، زیرا باید مالکیت شما بر خانه به دادگاه ثابت شود. بعد از آن، باید مدارکی نشان دهید که هویت شما را اثبات میکند. بنابراین شناسنامه و کارت ملی جزو مدارک ضروری دیگر هستند.
علاوه بر این مدارک باید اجاره نامهای که به امضای مستاجر رسیده را نیز در اختیار داشته باشید. براساس اجاره نامه ثابت میشود که مستاجر با تاریخ پایان قرارداد و تخلیه موافقت کرده بود. در نتیجه هرگونه تخطی از این قرارداد میتواند مانند تصرف ملک در نظر گرفته شود.
الزام به تخلیه |
هزینه نگارش دادخواست |
نگارش دادخواست |
مشاوره حقوقی ملکی |
درباره ما |
برخی از موجرین و صاحبان املاک، برای رسیدگی به چنین پروندهای به سراغ یک وکیل متخصص نمیروند. این موضوع باعث میشود تا مدارک کافی برای تخلیه خانه از جانب مستاجر وجود نداشته باشد. با این حال اگر در همان ابتدا یک وکیل کاربلد استخدام کرده یا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی نظر متخصص را جویا شوید؛ نتیجه پرونده کاملا متفاوت خواهد بود.
وظیفه وکیل کاربلد برای دادخواست تخلیه به علت انقضای مدت این است که شروع به جمع آوری مدارکی کند که ادعای موجر را اثبات کند. معمولا با امضای یک قرارداد رسمی مشکلی برای مطالبه ملک پیش نمیآید. این موضوع بیشتر در مواردی رخ میدهد که قرارداد به صورت رسمی ثبت نشده است. با این حال گاهی هم امکان وجود دارد که حتی با ثبت یک سند رسمی، دچار مشکل شویم. در نتیجه تصمیم درست این است که از ابتدای بستن قرارداد با مستاجر، یک وکیل کاربلد و متخصص داشته باشید.
در این زمینه موسسه حقوقی وکیل تلفنی هم میتواند خدمات خود را ارائه دهد. اگر مایل به پرداخت هزینههای بالای وکیل نیستید، میتوانید متن قرارداد را به موسسه ارسال کنید تا توسط یک وکیل مطالعه شود. ایرادات آن گرفته شده و متن صحیح برای شما ارسال شود.
هزینه دادخواست بستگی به این دارد که به کدام موسسه مراجعه میکنید. برخی از موسسات هزینههای بسیار بالایی برای دادخواست تخلیه به علت انقضا مدت با مطالبه اجور معوقه را دریافت میکنند. با این حال برخی موسسات مانند موسسه حقوقی وکیل تلفنی با دریافت هزینه بسیار کمی، دادخواست را برای شما نگارش ميکند. علاوه بر این میتوانید با استفاده از خدمات دیگر مجموعه مانند مشاوره حقوقی انلاین و رایگان، از نظرات یک وکیل کاربلد هم مطلع شوید.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا خدمات حقوقی خود را ارائه دهد. شما میتوانید برای رزرو وقت مشاوره در سریعترین زمان ممکن با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.