در جامعه امروزی و تغییر در برخی از فرهنگها در ازدواج، در دادگاههای خانواده بیشتر از گذشته پرونده هایی با عدم تمایل مرد به ثبت ازدواج برخورد می کنیم و زنانی که به دنبال ارائه ادله ای بر ثبت ازدواج دائم خود هستند. الزام به ثبت ازدواج دائم یکی از تکالیف قانونی است که برای مرد در نظر گرفته شده است ولی بسیاری از مردان از ثبت ازدواج دائم در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق طفره رفته و مشکلات بسیاری را برای همسر خود فراهم می آورند. مشاوران حقوقی بهترین راهنما در چگونگی راههای اثبات در ازدواج و نگارش لایحه در خصوص الزام زوج به ثبت نکاح دائم هستند با ما همراه باشید تا به برخی از سوالات و ابهامات شما در خصوص الزام به ثبت ازدواج دائم پاسخگو باشیم.
نمونه دادخواست ثبت ازدواج دائم
با سلام و احترام
احتراما به استحضار می رساند
اینجانبه ................................... به موجب عقد نامه مورخ ............................ با آقای..........................عقد نکاح دائم منعقد نموده ایم که ثمره این ازدواج تعداد ...................... فرزند/دختر/ پسر به نام های ......................است با این حال متاسفانه علی رغم توافق به عمل آمده پیش از ازدواج مبنی بر ثبت واقعه ازدواج، خوانده محترم تا کنون از ثبت نمودن عقد ازدواج مذکور امتناع نموده و از آن جهت که ثبت واقعه نکاح برای صدور شناسنامه فرزندان و درج نام آنان در شناسنامه والدین الزامی است، استناد به ماده 220 قانون مدنی و همچنین ماده 31 قانون ثبت احوال، صدور حکم محکومیت خوانده به ثبت واقعه ازدواج دائم با شرایط و مدت مندرج در عقد نامه مذکور به انضمام کلیه خسارت و هزینه دادرسی مورد استدعای اینجانب است.
با تشکر و تجدید احترام:
نام و نام خانوادگی............................
امضاء .........................................
قانونگذاران از ابتدا توجه ویژه ای به نهاد خانواده داشته و قوانین را برای استحکام هر بیشتر آن تنظیم نموده و افراد خاطی را مجازات کرده اند. یکی از مهمترین اصولی که قانون به آن اصرار داشته و آن را از ضروریات یک ازدواج قرار داده الزامی بودن ثبت ازدواج دائم است بدین معنا که صرف درخواست ازدواج از یک طرف و قبول از طرف دیگر برای درستی یک ازدواج کافی است و نیازی به تشریفات خاصی نخواهد بود اما قانون صلاح جامعه را در ثبت نمودن امر ازدواج دانسته و اهمیت این امر تا حدی است که عدم ثبت ازدواج را جرم تلقی نموده و برای آن مجازات در نظر گرفته است. مطابق ماده 49 قانون مدنی مصوب حمایت از خانواده، اگر زوج بدون ثبت در دفاتر رسمی اقدام به ازدواج دائم و یا طلاق و یا فسخ نکاح نماید یا پس از رجوع ظرف مدت یک ماه اقدام به ثبت آن ننماید علاوه بر الزام به ثبت ازدواج دائم در دفاتر رسمی ازدواج ، به حبس تعزیری با درجه 7 و پرداخت جریمه نقدی با درجه 5 محکوم خواهد شد. این ماده قانونی هم برای ازدواج دائم و هم برای ازدواج موقت با شروط مربوط به خود سندیت دارد و مرد در آن الزام به ثبت ازدواج دائم شده است. لازم به ذکر است که این مجازات فقط شامل حال آقایانی می شود که از ثبت نمودن ازدواج با خانم طفره می روند و برای زوجه مجازاتی در نظر گرفته نشده است
قانون در هر موضوعی هوشمندانه و با ظرافت های لازم قوانین را تعریف نموده است تا افراد در جامعه با امنیت و آرامش در کنار هم زندگی کنند برای اجبار و الزام به ثبت ازدواج دائم نیز دلیلی داشته و اهدافی را مورد نظر قرار داده است اهدافی که می توان به آن اشاره نمود.
سهولت اثبات حقوق زوجین: برخورداری زوجه از نفقه و مهریه بعد از ثبت در نکاح دفاتر اسناد رسمی و به دنبال آن ضمانت های اجرای ثبت را در پی خواهد داشت. به دنبال الزام به ثبت ازدواج دائم، قانون تکالیفی را برای سر دفتران منظور نموده که لازم الاجراست و ضمانت های اجرایی و کیفری و یا انتظامی و اداری را به همراه دارد.
اطمینان از صحت ازدواج الزام به ثبت ازدواج دائم در دفاتر اسناد رسمی، اطمینان از صحت در ازدواج را در پی دارد و مطابق قانون سر دفتر مکلف به، احراز هویت زوجین، سلامت آنها در بیماری های خطرناک و واگیردار، اعلام و تفهیم شروط ضمن عقد به طرفین، مشخص شدن مجرد بودن زن و مرد در زمان عقد، جاری نمودن صیغه عقد و... می شود و نتیجه الزام به ثبت ازدواج دائم، اعتماد سازی و امنیت نسبت به ازدواج را در پی خواهد داشت.
پیشگیری از کشمکش ها و اختلافات زوجین: الزام به ثبت ازدواج دائم مانع بسیاری از دعاوی در دادگاه ها مربوط به اثبات زوجیت می شود. الزام به ثبت ازدواج دائم مانعی برای ازدواج های بعدی مرد، تدلیس و فریب در ازدواج که به دلایلی همچون باکره نبودن زوجه یا عدم تجرد زوج است می شود.
وکیل متخصص در این حیطه با علم و آگاهی به بند های قانونی و ارائه مدارک مورد نیاز و بدون اینکه نیاز به حضور خواهان در دادگاه باشد می تواند در کوتاهترین زمان ممکن پرونده الزام به ثبت ازدواج دائم را به نتیجه رسانده و رای مورد نیاز را از دادگاه اخذ نماید. مشاوره با مشاورین حقوقی آنلاین و مجرب ما گره گشای مشکلات شما در این زمینه است. شما با ارتباط تلفنی و با کمترین هزینه می توانید از راهنمایی مشاوران حقوقی در این موسسه بهره مند شده و از سپردن پرونده حقوقی خود به وکلای متخصص در حوزه های مختلف حقوقی با کمترین هزینه بهترین نتایج را شاهد باشید.
1- آیا ثبت ازدواج دائم از نظر قانون و شرع الزامی است؟
بله بر اساس قانون زوج باید ازدواج دائم را به ثبت در دفتر خانه رسمی ازدواج برساند و در غیر اینصورت قانون مجازاتی را برای او پیش بینی نموده است.
2- چگونه زوجه می تواند شوهرش را ملزم به ثبت ازدواج دائم نماید؟
با تنظیم دادخواست و تقدیم آن به دادگاه صالح
3- برای ثبت ازدواج دائم چه اقداماتی لازم است؟
مراجعه به دفتر خانه های رسمی ثبت ازدواج و طلاق
4- آیا نیازی به حضور پدر و اجازه او در دومین ازدواج زوجه می باشد؟
درصورتی که زوجه دوشیزه نباشد یا قبلا ازدواج کرده دیگر نیازی به رضایت پدر و جد پدری نیست و فقط باید گواهی فوت شوهر و یا طلاق نامه را به دفتر اسناد ازدواج ارائه دهد.
5- در صورت عدم توافق پدر با ازدواج دختره باکره و یا عدم حضور او به هر دلیلی در دفتر خانه ازدواج چه اقدامی باید نمود؟
در صورت عدم موافقت پدر با ازدواج دختر باکره یا مشخص نبودن آدرس پدر دختر به هر دلیلی و عدم حضور او در دفتر خانه لازم است برای ثبت و اجازه ازدواج از دادگاه درخواست اجازه ازدواج دختر گرفته شود و به دفتر اسناد تحویل داده شود.