تامین هزینههای زندگی فرزند یا فرزندان، شامل هزینههای خوراک، پوشاک، مسکن، تحصیل و غیره بر عهده پدر است. در مورد نفقه فرزندان در ماده 1168 قانون مدنی صحبت شده است. طبق این قانون، همه پدران فارغ از اینکه کنار فرزندانشان زندگی میکنند یا حضانت و سرپرستی فرزند با فرد دیگری است؛ موظف به تامین این هزینهها هستند.
به صورت کلی نفقه فرزند شامل هزینههای زندگی فرد است. این هزینهها بسته به سن و سال فرزند متفاوت است. اگر یک کودک 7 ساله را در نظر بگیریم، هزینه پوشاک برای خانه، مدرسه و مهمانی، هزینه خورد و خوراک خانه و داخل مدرسه، هزینههای خانهای برای زندگی به همراه والدینش، ثبت نام مدرسه، کلاسهای درسی، کتاب و دفتر مشق از جمله مخارجی بوده که پدر باید تامین کند.
در صورتی که پدر در قید حیات نباشد، این وظیفه همانند حضانت به عهده جد پدری کودک است. بنابراین اگر پدربزرگش زنده باشد؛ این هزینهها را باید او بپردازد. اگر پدربزرگ هم در قید حیات نباشد، وظیفه آن بر عهده عموهای کودک است. در صورتی که هیچ یک در قید حیات نباشند، مادر یا سرپرست کودک باید این هزینهها را تامین کند. فراموش نکنید که برای هریک از این مراحل حضور یک وکیل یا استفاده از مشاوره حقوقی بسیار ضروری است.
تعیین میزان نفقه فرزند در سال 1401 یک عدد دقیق و ثابت نیست. دلیل آن هم این بوده که به موارد مختلفی از جمله شرایط زندگی فرزند و درآمد پدر بستگی دارد. براساس ماده 1199 قانون مدنی نفقه فرزند دختر و پسر برعهده پدر خواهد بود.
براساس آخرین تغییرات انجام شده، این مبلغ باید شامل هزینههای تحصیلی، زندگی، درمانی و خرجهای متعارف باشد. مقدار دقیق آن هم توسط کارشناس دادگستری بعد از انجام تحقیقات فراوان مشخص میشود. از آن جایی که پرداخت نفقه فرزند بر پدرش واجب بوده، در صورتی که از پرداخت آن امتناع کند؛ میتوان از او شکایت کرد.
خود نفقه هم به فرزندی تعلق میگیرد که اولا بالغ نشده باشد، بنابراین تمام افراد زیر 18 سال شامل نفقه فرزند میشوند همچنین فرزندی که با کار کردن توانایی پرداخت هزینههای زندگی خود را نداشته باشد. در همه موارد گفته شده، نفقه فرزند از جانب پدر یا جد پدری پرداخت میشود.
از آن جایی که گفته شد نفقه فقط برای هزینههای زندگی است، این مورد شامل خریدهای اضافه یا سفرهای لوکس نمیشود. البته همین مقدار هم باید با توجه به سن و سال فرزند، وضعیت خانوادگی، میزان درآمد پدر و موارد این چنینی سنجیده شود.
برای مطالبه نفقه فرزند دو راه وجود دارد:
اگر فرزند خودش به دنبال مطالبه نفقه معوقه از پدرش باشد، اول از همه باید بالغ و رشید باشد. این دو فاکتور برای ارائه درخواست اهمیت زیادی دارند. در صورتی هم که فرزند تحت حضانت مادرش باشد، وظیفه ارائه شکایت به دادگاه بر عهده مادر است.
مشاوره حقوقی فرزند |
مشاوره حقوقی نفقه |
دادخواست مطالبه نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
مدارکی که باید برای این دادخواست به همراه خود داشته باشید، اول از همه مدارک هویتی است. علاوه بر این باید مدارکی را داشته باشید که نشان دهنده عدم پرداخت نفقه باشد. بنابراین پرینت حسابهای فرزند و مادر یا سرپرستش اگر شامل هیچ مبلغی از سوی پدر نباشد، میتوان این مورد را یک مدرک مهم برای دادخواست در نظر گرفت.
مجازات پدری که با وجود استطاعت مالی، نفقه فرزندش را پرداخت نمیکند؛ براساس حکم دادگاه حبس تعزیری درجه 6 است. برای پیگیری پرونده و دریافت این نفقههای معوقه هم باید جدا از حکم حبس اقدام کنید. به همین دلیل مشاوره حقوقی تلفنی با یک وکیل میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
زمانی که توانسته باشید مستندات کافی را برای شکایت از همسر خود به دلیل عدم پرداخت نفقه فرزند جمع آوری کنید، دیگر وقت آن رسیده است که روال قانونی را شروع کرده تا هرچه سریعتر به خواسته خود برسید. اولین کار این است که از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت خود را ثبت کرده و با ضمیمه کردن مدارک خود به این درخواست، از دادگاه بخواهید که زمانی را برای بررسی پرونده به شما اختصاص دهد. برای اینکه شکایت شما قابل ثبت باشد، باید یک دادخواست درست و مناسب تهیه کنید که تمامی اصول نگارشی و حقوقی در آن رعایت شده باشد و از طرفی شکایت شما را نیز به سادهترین حالت ممکن شرح دهد.
ممکن است تنظیم همچین سند حقوقی برای شما سخت بوده و یا اینکه ممکن است در حین آماده کردن آن با خطا روبرو شوید. بهتر است برای اینکار به یک متخصص مراجعه کرده و از وکیل بخواهید که همچین دادخواستی را برای شما تنظیم کند. مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی با داشتن گروهی از بهترین وکلا در زمینه نفقه، میتواند در زمان کوتاهی یک دادخواست مناسب با شرایط مخصوص شما آماده کند و دیگر لازم نباشد نگران این مرحله باشید. به طور معمول هزینه نگارش یک دادخواست در حدود 300 هزار تومان است.
شکایت در خصوص مطالبه نفقه فرزند از آن دست مواردی است که باید عدم وقوع یک فعل را ثابت کنید. بسیاری از جرایم به دلیل انجام کاری توسط شخصی جرم محسوب میشوند، اما در این حالت به دلیل اینکه مرد اقدام به پرداخت نفقه فرزند نکرده است، مرتکب جرم شده و باید این فعل انجام نشده را به درستی به دادگاه نمایش داد. نفقه فرزند بر عهده مرد خانواده است، اما اگر او استطاعت پرداخت آن را نداشته باشد، مرتکب گناهی نشده و نمیتوان او را مجبور به پرداخت آن کرد.
اگر مرد توانایی مالی اینکار را داشته باشد اما خودش نخواهد هزینه زندگی فرزند را بدهد، در این حالت میتوان از طریق روش قانونی به دادگاه شکایت کرد. از آنجا که اثبات یک کار انجام نشده بسیار سخت است، بهتر است که از یک وکیل کاربلد کمک گرفته تا شما را راهنمایی کند و از اولین مرحله که جمعآوری مدارک است، تا اثبات جرم در دادگاه، بتواند حق فرزندان شما را بگیرد. در این خصوص میتوانید سوالات عمومی خود را از طریق مشاوره حقوقی انلاین و رایگان پرسیده و با دستی پر مراحل شکایت را طی کنید.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت 24 ساعته و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا جلسات مشاوره خود را برگزار کند. شما میتوانید برای رزرو وقت مشاوره با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.