نفقه یکی از راههای حفظ بنیان خانواده بوده و برعهده مرد است. منظور از نفقه، هزینههای متناسب و متعارف زندگی بوده که باید شامل خورد و خوراک، مسکن، پوشاک، درمان و موارد مشابه آن باشد. در مورد نفقه در ماده 1107 قانون مدنی صحبت شده است. اساسی که مقدار آن را تعیین میکند به سطح درآمد مرد، سبک زندگی خانواده، خرجها و میزان هزینههای جاری در جامعه بستگی دارد.
علاوه بر این نباید فراموش کنیم که نفقه فقط به زن تعلق نمیگیرد؛ بلکه به فرزندان هم باید پرداخت شود. چه در مورد نفقه فرزند و چه در مورد نفقه همسر، مصادیق آن ثابت بوده و براساس قانون جز واجبات است. به این معنا که اگر مردی با داشتن استطاعت مالی از پرداخت نفقه شانه خالی کند؛ میتوان از طریق مراجع حقوقی این موضوع را پیگیری کرد.
همانطور که گفتیم نفقه فرزند هم به عهده پدر است. بنابراین سوالی که بعد از آن به وجود میآید این است که تا چه سنی پدر موظف به پرداخت نفقه فرزندانش است. در پاسخ باید بگوییم که اینجا بین فرزند دختر و پسر تفاوتهایی وجود دارد. مشاوره حقوقی با وکیل میتواند بسیار کمک کننده باشد
فرزند پسر تا 18 سالگی باید از پدرش نفقه دریافت کند اما بعد از آن بستگی به تغییر وضعیت دارد. اگر بعد از 18 سالگی به سر کار برود، دیگر پدر موظف به پرداخت نفقه نیست. این در حالی است که اگر پسر نتواند بعد از 18 سالگی کاری پیدا کند، پدر همچنان باید این مبلغ را به او پرداخت کند. علاوه بر این اگر در دانشگاه مشغول به تحصیل شود یا وارد خدمت سربازی شود هم شرایط تغییری نمیکند.
در مورد فرزند دختر تفاوتی که وجود دارد سن او است. دختران تا سنی که ازدواج نکرده باشند، از پدرشان نفقه دریافت میکنند. به جز آن هم اگر دختر مجرد باشد اما سرکار برود؛ دیگر پدرش در این مورد مسئولیت حقوقی ندارد. با این حال بسیاری از پدران همچنان این نفقه را به فرزندانشان پرداخت میکنند.
در سال 91 تغییراتی در قانون نفقه فرزند ایجاد شد که طبق آن هم نسبت به عدم پرداخت نفقه گذشته و هم نفقه آینده امکان پیگیری وجود دارد. بنابراین اگر فردی الان به این نکته پی برده که در تمام سالها والدینش نفقهای به او پرداخت نکردهاند؛ میتواند با تشکیل پرونده و پیگیریهای قانونی اقدام به شکایت کند.
این مصوبهای که در سال 91 در حمایت از خانواده تصویب شد، شرایطی را به وجود میآورد که شما با داشتن اسناد و مدارک بتوانید پدر خود را تحت پیگرد قانونی قرار دهید. مدارکی از جمله استشهاد محلی، اقرار یا اعتراف پدر و همچنین پرینت حسابهای مالی نشان میدهد که آیا فرزند نفقه گذشتهای هم دارد یا خیر.
برای رسیدگی به پرونده هم باید به نزدیکترین شعبه دادسرای عمومی محل وقوع جرم مراجعه کنید که همانا محل زندگی شما و پدرتان است.
هزینه نگارش دادخواست نفقه |
نگارش دادخواست نفقه |
مشاوره حقوقی نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
زمانی که بخواهید در خصوص مطالبه قانونی نفقه فرزند اقدامی انجام دهید، اولین موضوعی که ذهن را درگیر میکند نحوه شکایت و پیگیری حقوقی آن است. در درجه اول بهتر است که از یک وکیل کمک گرفته و یا اینکه از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان استفاده کنید. بعد از آن باید بتوانید مدارک مرتبط در خصوص عدم پرداخت نفقه، مثل شهادت شاهدین، استشهاد محلی و... را جمع آوری کرده و با دادخواست خود به دست مرجع صالح رسیدگی کننده برسانید.
این مراحل را باید خود فرزند انجام دهد و اگر هنوز به سن کافی نرسیده باشد، باید مادر یا سرپرست او این مسئولیت را به عهده بگیرد. با حضور در دادگاه، قاضی پرونده را بررسی کرده و اگر پدر عمدا قصد پرداخت نفقه را نداشته، او را به پرداخت تمامی مبلغ لازم محکوم میکند.
برای بسیاری این سوال پیش میآید که میزان نفقه فرزند چگونه محاسبه شده و مبنای آن بر چه اساس است. باید گفت که هر فرزندی حق دارد که از حداقل امکانات زندگی برخوردار باشد و تا زمانی که به سن بلوغ میرسد، این حق بر گردن پدر او خواهد بود. مبنا محاسبه نفقه در درجه اول به وضعیت زندگی آن خانواده و عرف جامعه در آن سطح اجتماعی بر میگردد. در وهله بعدی باید این موضوع را در نظر گرفت که نیاز به خوراک، پوشاک و مسکن فرزند باید برطرف شود.
دیگر مواردی که بچههای بقیه خانوادههای هم سطح دارا میباشند نیز، حق آن بچه است. عامل تعیین کننده در برطرف شدن این نیازها، استطاعت مالی پدر خانواده است. باید دید که وضعیت مالی او چگونه بوده و مقدار نفقه فرزند نیز بر اساس آن تعیین گردد. حتی در صورتی که مرد توان پرداخت همان را نداشته باشد، نفقه دیگر بر عهده او نبوده و در درجه بعدی جد پدری و بعد مادر و جد مادری عهده دار نفقه فرزند خواهند بود.
برخی افراد مدتی را در شرایط سخت تحمل میکنند و امید دارند که در آینده اتفاقی رخ داده و مشکل آنها برطرف شود. در خصوص نفقه نیز برخی مادران به امید اینکه همسرشان بالاخره یک روز تغییر کرده و نفقه فرزند را پرداخت میکند، روزهای سخت را پشت سر میگذارند اما تغییری نمیبینند. زمانی که تحمل به انتها میرسد، تنها راه باقی مانده اعتماد به قانون است. در این شرایط همه آشنایان پیشنهاد کمک گرفتن از یک وکیل را خواهند داد اما ممکن است هزینه آن برای شما بیش از اندازه باشد.
راهکار مناسب، استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی است تا سوالات و ابهامات شما برطرف شده و بتوانید خودتان به خوبی از حق نفقه فرزند خود دفاع کنید. مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی در تمامی روزهای هفته و در 24 ساعت شبانه روز، آماده پاسخگویی به تماسهای شما خواهد بود. مشاوران ورزیده و کاربلد در زمینه نفقه همسر و فرزندان، شما را در خصوص نحوه اثبات عدم پرداخت نفقه و همینطور آماده کردن دادخواست برای ارائه به دادگاه، به خوبی راهنمایی خواهند کرد.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا جلسات مشاوره حقوقی را برای شما برگزار کند. شما میتوانید با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید تا وقت مشاوره شما در سریعترین زمان ممکن تنظیم شود.