نفقه را میتوان اینگونه تعریف کرد که یکی از انواع حقوق مالی بوده که بر عهده مرد خانواده است و در راستای تامین نیازهای زندگی زن و فرزندان خانواده تعیین میشود. در قانون این حق بدون هیچ کم و زیادی برای زن منظور شده، اما برای فرزندان دارای شرایطی است. نفقه فرزند شامل خوراک، پوشاک، مسکن و دیگر هزینههایی است که در یک زندگی متعارف پیش میآید. یکی از شروط به وجود آمده، توانایی و استطاعت مالی نفقه دهنده است که خود این موضوع جای بحث فراوان دارد.
از طرف دیگر در صورتی که فرزند به سن بلوغ رسیده باشد، شرایط کار کردن و عدم دریافت نفقه نیز مطرح میگردد. همانطور که گفته شد، در قانون اسلامی نفقه بر عهده پدر بوده و اگر او توان پرداخت نداشته باشد و یا مرده باشد، بر عهده جد پدری فرزند است. حتی اگر این امکان وجود نداشته باشد، مادر و جد مادری وی باید مسئولیت او را قبول کرده و در صورت دارا بودن شرایط ، نفقه او را پرداخت کنند. از آنجا که تعاریف حقوقی و شرایط دریافت نفقه ممکن است با توجه به شرایط هر خانواده کمی متفاوت باشد، بهتر است از فرد مورد اعتمادی در این خصوص مشاوره حقوقی دریافت کنید.
پرداخت نفقه زن و فرزندان، طبق قانون، بر عهده مرد بوده و موظف است تمام هزینههای لازم را پرداخت کند. از طرفی اگر زن و مرد نتوانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند، بحث طلاق مطرح شده و پس از جدایی از هم دیگر لازم نیست که مرد مبلغی را به عنوان نفقه به زن پرداخت کند. در خصوص فرزندان به دلیل وجود مسئله حضانت، موارد مربوط به نفقه فرزند کمی پیچیده میشود. اگر حضانت با پدر باشد، مسلما او مسئول نفقه فرزند خواهد بود. در حالتی که مادر حضانت فرزندان را قبول کند نیز، مرد تا مدتی باید نفقه هر کدام را به حد نیاز پرداخت کند.
در این شرایط نفقه دختر باید تا زمانی که ازدواج میکند و نفقه فرزند پسر نیز تا سن 18 سالگی تامین گردد. همانطور که گفته شد، نفقه شامل آن دسته از هزینههای بسیار ضروری مانند خوراک، لباس، تحصیلات و دیگر هزینههای روزمره فرزندان میشود. این موارد همگی بر اساس ماده 1199 قانون مدنی مشخص شده و فرد در صورت استطاعت باید تمام این هزینهها را پرداخت کند. برخی افراد نیز به صورت داوطلبانه بعد از طلاق، هزینههای زندگی فرزندان را به عهده گرفته و تا زمانی که مستقل شوند، به کمک خود ادامه میدهند.
در بسیاری از زندگیها نمیتوان انتظار داشت که هر دو طرف دارای اخلاقیات سالم باشند. با توجه به همین موضوع، افراد زیادی هستند که چه در داخل یک زندگی مشترک و چه بعد از طلاق، از پرداخت نفقه شانه خالی کرده و به همسر و فرزندان خود هیچ کمکی نمیکنند. برای اجبار این افراد به پرداخت نفقه فرزند باید به دادگاه مراجعه کرده و درخواست داد تا بعد از بررسی شرایط، دستور پرداخت نفقه صادر گردد. در مسیر مطالبه نفقه فرزند اولین کار این است که مدارک کافی برای اثبات عدم پرداخت نفقه را جمع آوری کرده و سپس یک دادخواست مناسب تنظیم نمایید.
از آنجا که اولین برخورد شما با دادگاه از طریق همین دادخواست است، بهتر است نگارش آن را به عهده یک فرد باتجربه گذاشته تا از بروز هرگونه خطا در متن و یا اشتباهات حقوقی جلوگیری به عمل بیاید. حتی میتوانید برای اطمینان بیشتر از مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید و در خصوص نحوه صحیح نگارش دادخواست مطالبه نفقه فرزند سوال بپرسید. مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی میتواند دادخواست را برای شما آماده کند. هزینه عمومی نگارش دادخواستهای اداری 300 هزار تومان بوده و برای اطمینان بیشتر میتوانید با مشاورین این مجموعه صحبت کنید.
وکیل دادگستری خانواده |
نگارش دادخواست نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
مشاوره حقوقی نفقه |
درباره ما |
با توجه به موضع گیری قانون در برابر حقوق زن و فرزندان در خصوص نفقه، باید گفت که پاسخ به این سوال مثبت بوده و در صورتی که پدری از پرداخت نفقه به فرزند خودداری کند، مجرم تلقی خواهد شد. در صورتی که همچین مشکلی برای خانوادهای مطرح شود، در صورتی که فرزند به سن قانونی رسیده باشد خودش و در غیر این صورت مادرش میتواند یک شکوائیه تنظیم کرده و به مرجع صالح رسیدگی به پرونده نفقه ارسال کند. اینکار از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صورت میپذیرد همچنین میتوانید دادخواست و شکوائیه خود را به کمک مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی تنظیم کنید.
دادگاه با بررسی پرونده تصمیم میگیرد که آیا در این شرایط پدر محکوم به پرداخت نفقه فرزند خود است یا خیر. اگر مشخص شود که مرد استطاعت پرداخت را داشته اما به هر دلیلی از انجام اینکار خودداری کرده، او مرتکب جرم شده است. حکم ندادن نفقه فرزند، در قانون مجازات اسلامی و حمایت از خانواده، حبس تعزیری درجه 6 است. برای پیگیری همچین پروندهای و اثبات دارا بودن همسر خود، بهتر است با یک وکیل کاربلد مشورت داشته باشید.
پروندههای مربوط به مطالبه نفقه فرزند از آنجا که جز پروندههای حقوقی به حساب میآيد، دارای حساسیت مربوط به خود بوده و بسیاری از افراد سعی میکنند از بار پرداخت این هزینه شانه خالی کنند. همانند هر دادگاه دیگری باید بتوان به خوبی از حق خود دفاع کرده و با نشان دادن مستندات کافی و جامع، حق بودن حرف خود را به قاضی ثابت کنید. پیمودن مسیر حقوقی پرونده و همینطور دفاع مناسب در دادگاه نیازمند دانش حقوقی و قضایی کافی است و تنها افرادی که تجربه هر روز کار کردن در محیط دادگاه را داشته باشند، میتوانند به خوبی از پس مشکلات این پرونده برآیند.
وجود یک وکیل کاربلد در همچین شرایطی باعث میشود اشتباهات رایجی که دیگر افراد مرتکب شدهاند را تکرار نکنید تا از این طریق در زمان خود صرفه جویی و از بروز هزینههای بیمورد جلوگیری نمایید. هرکس که حتی یکبار از خدمات حقوقی یک وکیل خوب استفاده کرده باشد، هیچوقت پرونده مطالبه نفقه فرزند را به تنهایی به دادگاه نمیبرد. در صورت وجود سوالات بیشتر در این خصوص میتوانید از طریق مشاوره حقوقی انلاین و رایگان به پاسخ مورد نظر خود دست پیدا کنید.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته حتی ایام تعطیل آماده بوده تا خدمات مشاوره خود را ارائه دهد. شما میتوانید برای رزرو وقت در سریعترین زمان ممکن با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید. وقت مشاوره شما با وکلای متخصص در این زمینه رزرو خواهد شد.