نفقه جز بدیهیترین حقوق مالی زن بوده که باید به او پرداخت شود. تا قبل از ازدواج نفقه زن با پدر و بعد از ازدواج با شوهرش است. مبلغ این نفقه متناسب با هزینههای زندگی است. هزینههای زندگی هم شامل مسکن، خوراک، البسه و هزینههای درمانی و بهداشتی است.
نفقه بعد از عقد نکاح به مرد واجب میشود. البته در عقد موقت هم واجب بوده اما فقط در صورتی که تمکین صورت بگیرد. این نفقه جدا از هزینههایی بوده که زن میتواند برای شیر دادن به کودک یا کارهای خانه دریافت کند. بنابراین به طور خاص فقط شامل مواردی میشود که در بالا هم به آنها اشاره کردیم.
از آن جایی که پرداخت نفقه یک الزام حقوقی بوده، در صورت امتناع برای پرداخت آن مرد تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد. در ابتدا اظهارنامهای برای مرد ارسال میشود و در صورتی که به این اظهارنامه پاسخی داده نشود؛ به دادگاه احضار میشود.
نفقه زن در سال 1401 با رأی و نظر کارشناس دادگاه تعیین میشود. با توجه به شأن و منزلت زن و همچنین استطاعت مالی مرد، مقدار نفقه به صورت کامل مشخص میشود. پس اگر مردی استطاعت مالی بیشتری داشته باشد، میزان نفقه همسرش در سال 1401 بیشتر است.
برای درک بهتر نفقه باید آن را از جنبههای مختلفی بررسی کرد. اول از همه به سراغ نفقه زن در دوران عقد دائم میرویم. در صورتی که زنی به عقد دائم مرد درآمده باشد، اما در دوران عقد تمایلی به برقراری رابطه جنسی نداشته باشد به آن حق حبس گفته میشود. زنی که از حق حبس استفاده میکند، ناشزه نبوده و پرداخت نفقه به او واجب است.
حالا اگر این موضوع را در مورد زنی بررسی کنیم که با مرد عقد موقت داشته و از او تمکین نمیکند، مسئله کمی تغییر خواهد کرد. در این حالت زن ناشزه نبوده و چون تمکین نمیکند، الزامی هم به پرداخت نفقه به او وجود ندارد.
نکته بعدی این است که اگر زن در دوران عقد سرکار برود، تکلیف نفقه او چگونه است. براساس قانون تفاوتی ندارد که زن شاغل باشد یا خانهدار، نفقه حقی بوده که باید به او پرداخت شود. فقط تنها مشکلی که وجود دارد این است که اگر شاغل بودن او با مخالفت شوهرش روبرو شود، وضعیت نفقه هم تا رسیدگی به پرونده در حال تعلیق میماند. در این حالت باید حتما به یک وکیل مراجعه کنید یا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی به بررسی موضوع بپردازید.
به طور کلی در قانون ایران بندی وجود ندارد که به استناد آن زنان نتوانند در موقعیتهای شغلی استخدام شوند. از طرفی در قانون حقی وجود دارد که مرد میتواند در برخی شرایط از اشتغال همسرش جلوگیری کند. به طور مثال اگر این شغل به مصلحت خانواده نبوده و یا به آبرو و اعتبار افراد خانواده ضربه بزند، مرد میتواند زن را از کار کردن منع کند. با این وجود اگر زن مشغول به کاری باشد که شوهرش مخالف آن بوده و به اعتبار او هم خدشه وارد کند، همچنان مستحق دریافت نفقه بوده و مرد باید این مقدار را به او پرداخت کند.
در خصوص موضوع مخالفت شوهر با اشتغال زوجه باید گفت که این مورد هیچ ارتباطی با بحث نفقه نداشته و باید در یک دعوی جداگانهای مطرح شود و قاضی در خصوص این موضوع نظر بدهد. در صورتی که همچنان در مورد نفقه زن شاغل سوال داشتید، میتوانید از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان استفاده کرده و به ابهامات ذهنی خود پاسخ دهید.
هزبنه نگارش دادخواست نفقه |
دادخواست مطالبه نفقه |
مشاوره حقوقی نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
همانطور که میدانیم، نفقه از لحظهای که عقد نکاح جاری میشود بر عهده مرد بوده و باید بر اساس معیارهایی مشخص، این مبلغ را به زوجه پرداخت کند. حال برای برخی مردان سوال است که آیا به زن شاغل نفقه تعلق میگیرد یا خیر. باید گفت اصل و بنیاد نفقه روی فقیر و یا غنی بودن زن بنا نشده و در هر صورت باید پرداخت شود. یعنی اگر وضعیت مالی زن از شوهر خودش بهتر باشد، باز میتواند نفقه دریافت کند.
این موضوع در خصوص زنانی که شاغل هستند نیز صدق کرده و با وجود اینکه دارای درآمدی مستقل هستند و ممکن است اصلا به پول نفقه نیاز نداشته باشند، اما با این حال باز هم مرد باید آن را به صورت منظم به همسر خود پرداخت کند. در خصوص نفقه فرزندان این موضوع متفاوت بوده و فرزند پسر تا زمانی که کار پیدا کند و فرزند دختر تا زمانی که ازدواج کند، نفقه دریافت کرده اما پس از آن دیگر حقی به عنوان نفقه فرزند نخواهند داشت.
مقدار نفقه زن شاغل را بر اساس پارامترهایی مانند وضعیت اجتماعی خانواده، محل زندگی، عرف اجتماع، وضعیت مالی نفقه دهنده و شرایط و نیازهای اساسی زن تعیین میکنند. میتوانید برای اطلاع از مقدار نفقه خود با مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی تماس گرفته و درخواست محاسبه فوری نفقه بدهید.
زمانی که بحث و مشکلات خانوادگی بالا میگیرد، مسائلی مانند نفقه و مهریه مطرح شده و افرادی که تا این لحظه درباره این موارد صحبت هم نمیکردند، حال خواهان حقوق مالی خود میشوند. در همچین شرایطی بهتر است که از افراد آگاه کمک گرفته تا اطلاعات خود را در خصوص نفقه زوجه افزایش دهید.
بهترین و متخصصترین افراد در این حوزه، وکلای پایه یک دادگستری هستند که در حل پروندههای حوزه خانواده تسلط بیشتری دارند. در صورتی که خواهان دریافت نفقه خود هستید، بهتر است از وکیل شخصی استفاده کرده و یا حداقل از مشاوره حقوقی استفاده کنید تا از روند شکایت و همینطور چگونگی به نتیجه رساندن پرونده اطلاعات جمع کنید.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی با داشتن نیروهای متخصص در زمینه محاسبه نفقه و همینطور نگارش دادخواست رسمی شکایت از همسر به دلیل عدم پرداخت نفقه، میتواند در هر لحظه از شبانه روز به شما کمک کرده و راهنماییهای لازم را به شما اعلام کند. نفقه حق هر زنی است و مرد باید این حق را از بعد از عقد نکاح پرداخت کند. زوجه میتواند با ارائه اسناد و مدارک مستند، ادعای خود را ثابت کرده و مرد را مجبور به پرداخت نفقه کند.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی، تیم حرفهای متشکل از وکلای درجه یک و کاربلد را در اختیار دارد. این تیم حقوقی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته در دسترس شما هستند. فقط کافی است تا برای رزرو وقت مشاوره با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید. جلسات مشاوره شما در سریعترین زمان ممکن با بهترین وکلا برگزار میشود.