قبل از اینکه به تعریف حکم رشد بپردازیم، باید به یک مقدمهای بپردازیم. براساس قانون دختران در سن 9 سالگی و پسران در سن 15 سالگی به بلوغ میرسند. مفهوم بلوغ کاملا با مساله سن قانونی متفاوت بوده، بنابراین این دو مورد را با هم اشتباه نکنید. در تمام کشورهای دنیا افراد زیر سن قانونی اجازه انجام بسیاری از کارها را ندارند، مگر اینکه ولی قانونی کنار آنها باشد. در ایران هم برای مواردی مانند گواهینامه و اختیار حساب بانکی همین قانون وجود دارد.
این در حالی است که برای برخی موارد دیگر مانند ازدواج، به سن قانونی توجهی نمیشود. بلکه والدین اگر بتوانند از دادگاه حکم رشد بگیرند، میتوانند همانند یک بالغ در معاملات هم شرکت کنند. پس حکم رشد به حکمی گفته میشود که طبق آن، یک فرد بیشتر از سنش قدرت تفکر دارد. به همین دلیل دیگر صغیر نبوده و میتواند ادعای اداره اموال و امور خود را داشته باشد.
صغیر به فردی گفته میشود که زیر سن بلوغ باشد. بر همین اساس، دخترهای کمتر از 9 سال و پسرهای کمتر از 15 سال، صغیر خوانده میشوند.
به صورت کلی هر فردی به یک منظور برای دریافت حکم رشد اقدام میکند. به عنوان مثال والدی که حضانت فرزند را ندارد میتواند با ارائه ادله محکمه پسند به دادگاه حکم رشد فرزندش را بگیرد. بنابراین خود فرزند در مورد والدی که قرار است با او زندگی کند، تصمیم گیری میکند. به همین دلیل اول از همه باید به جنبههای انجام چنین تصمیمی پرداخت که وظیفه یک وکیل است.
برخی از افراد در مشاوره حقوقی با وکیل اظهار میکنند که به دلایلی مانند ازدواج تصمیم دارند تا حکم رشد دخترشان را دریافت کنند. بنابراین هر موضوعی که تصمیم گیری در آن منوط به سن باشد، میتواند عاملی برای دریافت حکم رشد باشد. پس هر فرد زیر 18 سالی میتواند با ارائه ادله محکمه پسند از سوی والدینش، چنین حکمی را دریافت کند.
با این حال بهتر است قبل از هر اقدامی چند جلسه با وکیل کاربلد مشورت کنید، زیرا برای بعضی از موارد نیازی به حکم رشد ندارید. ثانیا باید با عواقب و معایب دریافت حکم رشد هم آشنا باشید. تصمیم گیری در مورد موضوعی که امکان بازگشت ندارد، میتواند مشکلات حقوقی را در آینده برای فرزندتان به وجود بیاورد.
به منظور دریافت حکم رشد باید به دادگاه خانواده مراجعه کنید. از آن جایی که طرح دادخواست در دادگاه نیازمند یک پیش زمینهای بوده، پس باید به یکی از شعب دفتر خدمات الکترونیک قضایی بروید. با مراجعه به چنین دفتری میتوانید با ارائه مدارک هویتی و همچنین ادله محکمه پسند، پرونده را تشکیل دهید. بعد از تشکیل پرونده، مدارک شما به دادگاه خانواده ارجاع داده میشود.
بعد از جلسات بازپرسی، به شما گفته میشود که باید اول از پزشکی قانونی نامه تهیه کنید. این نامه اولا نشان دهنده سن و جنسیت فرد بوده و هم نشان دهنده این است که از لحاظ بالینی رشد کافی را داشته است. در صورتی که لازم باشد رشد عقلانی او هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
کلیه این مدارک تهیه شده از جانب پزشکی قانونی به دادگاه ارائه میشود. در طول جلسات دادگاه شما میتوانید به صورت مستقیم با وکیل ارتباط داشته باشید. همچنین از طریق مشاوره حقوقی تلفنی نیز این فرصت برای شما فراهم است. در نهایت قاضی تصمیم میگیرد که آیا حکم رشد دختر یا پسر شما صادر شود یا خیر.
مشاوره حقوقی حجر |
مشاوره حقوقی حکم رشد |
مشاوره حقوقی فرزند |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
برای دریافت حکم رشد دختر، لازم است مدارکی به دادگاه ارائه دهید که اولا نشان دهد این فرد فرزند شما بوده و ثانیا امکان دریافت چنین حکمی را دارید. پس اول از همه باید شناسنامه و کارت ملی همراهتان باشد. با این دو مدرک هویت خود را به دادگاه ثابت میکنید. این اسناد برای زمانی که قرار است درخواست خود را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کنید هم نیاز میشود.
بعد از آن نیاز به مدارکی دارید که ادعای درخواست شما را ثابت کند. به عنوان مثال یکی از این مدارک که میتواند باعث دریافت حکم رشد شود، استشهادنامه است. در نهایت هم نیاز به فرم درخواست صدور حکم رشد دارید.
این فرم زمانی صادر میشود که همه مدارک ارائه شده به مرجع قضایی صحت داشته باشند. علاوه بر این یک مسالهای هم که مطرح میشود این است که آیا میتوان دریافت حکم رشد را لغو کرد. در پاسخ باید بگوییم که بله؛ در صورتی معاینههای انجام شده از جانب پزشکی قانونی نشان دهنده این مورد باشد که دختر به رشد کافی نرسیده، با او مانند یک صغیر برخورد میشود.
حضور یک وکیل برای دریافت حکم رشد به شکلی الزامی است. دلیل آن هم این بوده که فراهم کردن اسناد و مدارک لازم برای اینکه به دادگاه ثابت کنید دخترتان به رشد کافی رسیده کار سختی است. برای همین بهتر است قبل از هر اقدام قانونی به یک وکیل کاربلد مشورت کنید. در صورتی که نتوانستید وکیل مناسبی را به صورت حضوری پیدا کنید، میتوانید از طریق مراجعه به وبسایت وکیل تلفنی درخواست وکلای تلفنی را داشته باشید.
در زمینه ارائه خدمات حقوقی هم میتوانید سوالات خود را از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان بپرسید. بنابراین تیم مشاوران این مجموعه همگی در زمینههای خود متخصص هستند و بهترین راهکارها را به شما ارائه خواهند داد.
موسسه حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمام روزهای هفته آماده بوده تا خدمات حقوقی خود را ارائه دهد. برای دریافت مشاوره حقوقی حتی در روزهای تعطیل هم میتوانید با شماره تلفنهای 02147625900 و 09212242670 تماس بگیرید.