جعل اسناد یکی از جرایم مطرح شده در قانون ایران است. طبق قوانین جعل و استفاده از سند مجعول جرم محسوب میشود و فرد جاعل مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد. جاعل همان فردی است که جرم جعل سند را انجام داده است. معمولا سوالات زیادی درباره جعل، استفاده از سند مجعول و مجازات سند جعلی از وکلای موسسه حقوقی وکیل تلفنی پرسیده میشود. از همین بابت ما این مقاله را نگارش کردیم تا به رایجترین سوالات درباره جعل اسناد پاسخ دهیم. با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره به کارگیری سند مجعول و عواقب آن در قانون کسب کنید.
البته شاید این مقاله نتواند پاسخ سوال شما را به صورت شفاف ارائه دهد. شاید هم بخواهید به صورت دقیقتر سوالات و ابهامات خود را درباره جعل و استفاده از سند مجعول افزایش دهید. در این مواقع ما به شما پیشنهاد میکنیم از مشاوره حقوقی تلفنی کمک بگیرید. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.
طبق ادعای وکلای پایه یک دادگستری، در قانون مجازات اسلامی جعل و استفاده از سند مجعول جرم انگاری شده است؛ برای تعریف جرم جعل کافی است نگاهی به قانون مجازات اسلامی بیندازیم تا به تعریف درستی از این جرم کیفری برسیم. از ماده 523 قانون مجازات اسلامی اینطور برمیآید که:
"هرگونه ساخت سند یا نوشته، کپی برداری از امضا یا مهر افراد رسمی یا غیر رسمی، تراشیدن یا خراشیدن، قلم زدگی، محو یا اثبات، سیاه کردن، تاخیر یا تقدیم تاریخ اسناد و یا الصاق نوشته به نوشته دیگر یا استفاده از مهر افراد بدون کسب اجازه مصداق بارز جعل محسوب میشود."
طبق تعریف بالا میتوان گفت جرم جعل سند به دو دسته تقسیم میشود: جعل مادی و جعل معنوی. جعل مادی به معنای تحقق اعمالی مادی نظیر کپی برداری از امضا، خراشیدن سند و هر اعمال مادی دیگر میباشد. در حالی که جعل معنوی به معنای تغییر در ماهیت و تحریر سند است. به طور کلی استفاده از سند مجعول شامل 4 نوع سند میشود:
در ادامه توضیحات بیشتری در زمینه مجازات سند جعلی ارائه خواهد شد.
قطعا بله، جعل و استفاده از سند مجعول طبق قانون جرم است. جالب است بدانید جرم جعل سند جزو جرایم غیرقابل بخشش در قانون تعریف میشود. بنابراین در صورت گذشت شاکی باز هم جاعل مطابق قانون با مجازات هایی از قبیل حبس و جریمه نقدی روبرو خواهد شد. اما سوال اصلی این است که جرم استفاده از سند مجعول چیست؟ درباره جرم استفاده از اسناد جعل شده میتوان به ماده 536 قانون مجازات اسلامی رجوع کرد. طبق این قانون هر کس به علم بر جعل از اسنادی استفاده کند، مجازات خواهد شد. البته باید بدانید محقق شدن مجازات برای فرد شروط خاصی دارد، این شروط عبارتند از:
تنها در صورت احراز شرایط بالا، استفاده از سند مجعول جرم تلقی خواهد شد.
مجازات استفاده از سند مجعول
در این بخش به مجازات جعل و استفاده از سند مجعول میپردازیم. بر حسب ماده 536 قانون مجازات اسلامی جرم جعل سند و استفاده از آن مشخص شده است:
"هرگاه فردی اقدام به استفاده از سند جعلی نماید، وی علاوه بر جبران خسارات وارده باید منتظر حبس از 6 ماه تا 2 سال و یا 3 تا 12 میلیون جزای نقدی باشد."
جعل رایانه ای |
مشاوره حقوقی کیفری |
نگارش شکوائیه |
درباره ما |
لازم به ذکر است این مجازات در نظر گرفته شده تنها برای جعل اسناد عادی است. بدون شک جعل اسناد رسمی و مهم مجازات بیشتری دارد. برای اسناد رسمی مجازاتهای قانون به صورت زیر اعمال میشود:
اگر سوالی درباره جرم استفاده از سند مجعول ذهن شما را به خود مشغول کرده است، میتوانید از طریق مشاوره حقوقی انلاین و رایگان به آن پاسخ دهید. این مشاوره به صورت 24 ساعته و کاملا رایگان ارائه میشود.
در صورت وقوع جعل و استفاده از سند مجعول پروندهای در دادگاه باز میشود. این پرونده دو طرف دارد: شاکی و مشتکی عنه، دقت کنید جعل اسناد جزو جرایم کیفری است. از آنجا که رسیدگی به این پروندهها پیچیدگیهای خاص خود را دارد، چه به عنوان شاکی چه به عنوان مشتکی عنه باید از وکیل حرفه ای کمک بگیرید تا کار را برای شما در بیاورد. برای پروندههای جعل بهترین وکیل، یک وکیل کیفری است. وکیل کیفری با توجه به تخصص و تبحر خود کمک میکند تا موکل خود را در پرونده مطروحه در دادگاه پیروز کند:
اگر موکل به عنوان شاکی در دادگاه حاضر میشود، وکیل کمک میکند تا ضمن اثبات وقوع جعل، جاعل به سزای عملش برسد. همچنین وکیل میتواند اقدامات لازم جهت جبران خسارات وارده به موکل خود را انجام دهد.
اگر موکل تحت عنوان مشتکی عنه در دادگاه حاضر میگردد، وکیل تلاش خواهد کرد تا اولا موکل خود را تبرئه کند. ثانیا در صورت احراز جعل توسط موکل، مجازات وی را کاهش دهد.
فراموش نکنید جعل و استفاده از سند مجعول جزو جرایم غیرقابل گذشت است. بنابراین رضایت شاکی نمیتواند محکومیت جاعل را از بین ببرد.
از انجا که جعل و استفاده از سند مجعول یک جرم کیفری است، هر گاه فردی بخواهد از بابت جعل صورت گرفته شکایت کند، میبایست شکواییه تنظیم بنماید. شکواییه یک نامه شکایت است که برای طرح دعوای کیفری از آن استفاده میشود. شاکی پس از تنظیم شکواییه باید آن را از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه ارسال کند. در همین راستا این سوال مطرح میشود جرم جعل سند در صلاحیت رسیدگی کدام دادگاه است؟ به طور کلی پرونده استفاده از سند مجعول توسط دادسرا رسیدگی میشود. بنابراین میتوان گفت مرجع صالح جهت رسیدگی به پرونده جعل دادسرا میباشد.
در انتهای مقاله اگر سوالی در ذهن شما شکل گرفته که در طول متن به آن پاسخ داده نشده بود، میتوانید با دریافت مشاوره حقوقی از وکلای وکیل تلفنی به آن پاسخ دهید. جالبتر اینکه خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.