وکیل معاضدتی به وکیلی گفته میشود که بدون دریافت دستمزد و به صورت رایگان مشاوره حقوقی داده و پرونده افرادی که تمکن مالی کافی ندارند را بررسی مینماید. این مقاله به بررسی موضوع وکیل معاضدتی و ویژگیهای آن به صورت کامل میپردازد.
هنگامی که شما توان مالی پرداخت دستمزد وکیل برای پیگیری پرونده حقوقی خود را ندارید، میتوانید از وکیل معاضدتی استفاده نمایید. استخدام چنین وکیلی رایگان بوده و هزینهای برای شما ندارد. با این حال مهم است که فرد حتما وکیل رسمی دادگستری بوده و پروانه وکالت معتبر و فعال داشته باشد. بنابراین به هیچ عنوان فردی که کارآموز بوده یا فقط فارغ التحصیل رشته حقوق است، امکان وکالت معاضدتی ندارد.
هر ساله بر اساس قانون هر مؤسسه حقوقی باید تعدادی وکیل معاضدتی معرفی نماید. در مورد تعداد دقیق آن در قانون صحبتی نشده اما معمولا هر مؤسسه سه وکالت معاضدتی در سال انجام میدهد. دلیل معرفی چنین امکانی هم به این جهت است که هر فردی فارغ از عملی که انجام داده، حق داشتن وکیل را دارد. پس اگر توان مالی استخدام یک وکیل را ندارد، قانون این امکان را برای او فراهم میکند.
اکنون این مسئله پیش میآید که دقیقا چه کسانی میتوانند وکیل معاضدتی داشته باشند؟ آیا شرایط خاصی دارد؟ در پاسخ باید گفت، بله، هر فرد با هر شرایطی این امکان را ندارد، بلکه باید چند شرط مهم حتما رعایت شود. بخشی از این شروط ناظر بر دعوی و بخشی دیگر آن ناظر بر متقاضی است. اگر این شرایط رعایت شود، شخص میتواند از کانون وکلا درخواست وکیل نماید.
نکته مهم دیگری که در وکالت معاضدتی مورد توجه قرار میگیرد، این است که حتما متقاضی باید خواهان دعوا باشد. به این معنا که باید فردی باشد که ابتدا پرونده را به دادگاه ارائه نموده و درخواست رسیدگی داشته است. در خصوص این نکته در ادامه بیشتر صحبت میکنیم.
برای برخی این ابهام وجود دارد که آیا وکیل معاضدتی شخص قابل اعتمادی است. باید گفت که بله، تفاوتی بین وکیل معاضدتی و وکیل پایه یک دادگستری وجود ندارد. هر دو آنها قسم خوردهاند که از حقوق موکل خود در چارچوب قانون دفاع کنند. فقط یکی از آنها بابت خدمات خود از موکل دستمزد میگیرد و دیگری این کار را رایگان انجام میدهد.
بنابراین هیچ نگرانی بابت چنین وکالتی نداشته باشید زیرا پشتوانه همه وکلای فعال که دارای پروانه معتبر هستند، کانون وکلای دادگستری است. لذا تنها موضوعی که باید هنگام استخدام یک وکیل مدنظر داشته باشید، این است که بتوانید دستمزدش را بپردازید. برای این موضوع هم راهکاری پیشنهاد میشود اینکه اگر موفق به دریافت وکیل معاضدتی نشدید، با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل کاربلد، از توصیههای تخصصی او استفاده نموده و هزینه بسیار کمتری را بپردازید.
جهت کمک به محرومان و افراد بی بضاعت برای دسترسی به وکلای باتجربه و انجام دفاع مناسب، اداره معاضدت کانون وکلای دادگستری راه اندازی شده و اقشار کم درآمد میتوانند برای برخورداری از وکیل به این اداره مراجعه نمایند. برای اینکه بتوانید از خدمات این اداره بهرهمند گردید، باید وضعیت دو موضوع مشخص شود. در اولین قدم باید ثابت شود که فرد مورد نظر بضاعت مالی برای گرفتن وکیل را ندارد و دادگاه باید در این راستا به او کمک نماید.
در مرحله بعدی باید مشخص شود که دعوی اساس و مبنا داشته و بر اساس مدارک و استناد به موارد محکمی، فرد قصد دارد به دادگاه مراجعه نماید. تعیین درستی درخواست یک نفر، توسط کارشناس اداره معاضدت مشخص میشود. زمانی که این دو مورد با موفقیت ثابت شود، با توجه به تراکم پروندههای موجود، زمانی به فرد متقاضی اعلام میگردد و وکیل معاضدتی او در آن برهه به بررسی پرونده ایشان میپردازد.
با توجه به تعریف وکیل معاضدتی که بالاتر انجام شد، پاسخ به این سوال سخت نخواهد بود. هرکس که در پرونده حقوقی خود نیاز به کمک وکیل داشته باشد اما نتواند هزینه آن را پرداخت نماید، از طرف دادگاه یک وکیل معاضدتی برای او انتخاب خواهد شد. از آنجا که اصل وجود وکیل معاضدتی، وضعیت مالی بد خواهان میباشد، عملا هیچ حق الوکالهای از طرف موکل به او پرداخت نخواهد شد.
البته باید در نظر داشت که دادگاه تنها به افرادی که نبود تمکن مالی را اثبات نموده باشند امکان استفاده از وکیل معاضدتی را خواهد داد. از آنجا که وکلای معاضدتی نیز حق دارند در ازای مدت زمان و زحمتی که برای پرونده کشیدهاند، دستمزد مناسب دریافت کنند، حق الوکاله آنها توسط کانون وکلا پرداخت خواهد شد. در صورتی که در مورد نحوه اثبات نبود تمکن مالی یا طریقه پرداخت حق الوکاله وکیل معاضدتی سوالی داشتید، میتوانید به بخش پرسش و پاسخ سایت وکیل تلفنی مراجعه و از مشاوره حقوقی انلاین و رایگان استفاده نمایید.
احتمالا تاکنون عبارت وکیل تسخیری را در فیلمها و سریالها شنیده باشید. بنابراین تا حدودی با مفهوم آن آشنا هستید. اکنون به ارزیابی تفاوتهای وکیل تسخیری با وکیل معاضدتی میپردازیم. این عبارات علاوه بر شباهتهایشان، با هم تفاوتهایی هم دارند. ابتدا به بررسی شباهت این دو میپردازیم. هر دوی آنها با این قصد همراه میشوند که بتوانند به افرادی که نیاز به وکیل دارند اما توانایی پرداخت دستمزد آن را ندارند، کمک نمایند.
اولین تفاوت آنها این است که وکیل معاضدتی برای امور حقوقی و وکیل تسخیری برای امور کیفری مورد استفاده قرار میگیرد. تفاوت دوم هم این است که وکیل تسخیری در پروندههای کیفری برای متهم پرونده فعالیت مینماید اما در وکالت معاضدتی این وکیل طرف خواهان پرونده است.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی با داشتن تیمی از وکلای متخصص و حرفهای آماده است تا پروندههای حقوقی شما را در دست بگیرد، همچنین امکان مشاوره هم به صورت آنلاین و هم به صورت تلفنی در تمام روزهای هفته و به صورت ۲۴ ساعته فراهم است. فقط کافی است تا با شماره تلفنهای ۰۹۲۱۲۲۴۲۶۷۰ و ۰۲۱۴۷۶۲۵۹۰۰ تماس حاصل نمایید.
لزوم مشاوره حقوقی با وکیل |
حق الوکاله وکیل |
هزینه وکیل و مشاوره |
وکیل برای مشاوره |
درباره ما |