در جامعه ایرانی پرداخت مستقیم نفقه کار رایجی نیست و مردان تنها هزینههای خانه را به صورت روزانه تامین میکنند. به دلیل نبود اطلاعات کافی در این زمینه، افراد زیادی با مسائل قانونی نفقه آشنایی نداشته و از عواقب عدم پرداخت نفقه به زوجه آگاهی ندارند. پیشنهاد میشود از فردی مطمئن مشاوره حقوقی گرفته و یا حتی نظر یک وکیل را در خصوص نفقه خود جویا شوید. طبق تعریفی که قانون ارائه داده است، نفقه شامل تمامی نیازهای متعارفی است که یک زن داشته و قبلتر از ازدواج نیز از آنها برخوردار بوده است. این موارد میتواند شامل مسکن، لباس، خوراک و لوازم شخصی زن باشند.
همچنین هزینههای بهداشت و درمان نیز شامل موضوع نفقه هستند. اگر زن قبلا عادت به داشتن خدمتکار داشته، در هنگام مریضی و نقصان، مرد باید برای او خدمتکار بگیرد. تمامی این موارد مطابق ماده 1107 قانون مدنی بوده و مرد ملزم به رعایت آنها است. این موارد به صورت کلی بیان شدهاند و مقدار دقیقی ندارند. با توجه به عرف جامعه و همینطور شرایط زندگی زن و محیط پیرامون آنها، این موارد تعیین میشوند. تنها حالتی که مرد میتواند نفقه همسر خود را پرداخت نکند زمانی است که زوجه از همسر خود تمکین نکرده باشد در این شرایط دیگر استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت.
در اولین لحظهای که خطبه عقد جاری میشود، یکسری حقوقی مالی زن بر عهده مرد خواهد بود که مهمترین آنها مهریه و نفقه است. بهتر است افراد قبل از ازدواج پیش مشاور رفته و در خصوص موارد مهم مربوط به حقوق یکدیگر، اطلاعات کافی پیدا کنند. همانطور که بالاتر نیز در مورد نفقه توضیح دادیم، این موضوع مربوط به پایهترین نیازهای زن بوده و مرد بعد از ازدواج مکلف خواهد بود که آنها را برای زن تهیه کند. مرد و زن میتوانند قبل از عقد در خصوص شرایط و موارد مربوط به نفقه با یکدیگر به توافق برسند.
با وجود تمام این موارد، حتی اگر زن از نظر مالی توانا باشد و نیازی به پول همسر خود نداشته باشد، باز هم مرد باید نفقه را پرداخت کرده و شرایط یک زندگی راحت را برای او مهیا کند. از طرف دیگری نفقه صرفا به توانایی مالی مرد ربطی ندارد و فرد چه فقیر باشد و چه غنی، نفقه بر عهده او است. حتی اگر مرد تعداد زیادی طلبکار داشته باشد، نفقه زن بر تمامی آن طلبها ارجح است. میتوانید در خصوص ترتیب اولویت بندی در پرداخت نفقه به زن، به وبسایت مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی مراجعه کنید و سوالات در این زمینه را در بخش مشاوره حقوقی انلاین و رایگان بپرسید.
با توجه به تمامی توضیحاتی که در این خصوص داده شد، سوالی پیش میآید و آن هم اینکه اگر مردی تصمیم بگیرد نفقه همسرش را نپردازد، چه مجازاتی پیش روی او است و چه ضمانت اجرایی برای همچین حق مالی نزد قانون پیشبینی شده است. باید گفت که با جاری شدن عقد نکاح، هر دو طرف به انجام مسئولیتهای خود مکلف شده و مرد نیز متوجه است که نفقه همسرش را باید پرداخت کند.
هزینه نگارش دادخواست نفقه |
مشاوره حقوقی نفقه |
نگارش دادخواست نفقه |
مشاوره حقوقی خانواده |
درباره ما |
در صورتی که فردی عمدا از پرداخت نفقه خودداری کند، زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و حق خود را درخواست کند. اینکار دارای مجازات کیفری بوده و مرد به حبس تعزیری درجه 6 محکوم خواهد شد. حتی قانونگذار این اختیار را دارد که به عنوان عواقب عدم پرداخت نفقه به زوجه، حق طلاق را برای زن قائل شده و مرد را مجبور کند تا زن را طلاق دهد. در خصوص شرایط نپرداختن نفقه مسائل مختلقی مطرح بوده که بهتر است از طریق مشاوره حقوقی تلفنی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
بسیاری از افراد اصلا به عواقب عدم پرداخت نفقه به زوجه فکر نمیکنند و از قوانینی که در این خصوص از زن حمایت میکند، خبر ندارند. در صورتی که مردی از دادن نفقه خودداری کند، زن میتواند با اتکا به شرایط قانونی حاکم بر جامعه حق خود را طلب کند و از روشهای مختلفی نفقه خود را از مرد بگیرد. اولین کار مشورت کردن با یک وکیل خانواده باتجربه است. با کمک او میتوانید قدمهای بعدی را بسیار برنامه ریزی شده برداشته و بدون هیچ مشکلی روند قضایی را در پیش بگیرید. باید به عنوان اولین اقدام متقابل در برابر همسر خود یک اظهارنامه پر کرده و به دست او برسانید.
با ارسال این اظهارنامه، شما به صورت رسمی به او درباره عواقب ندادن نفقه به زوجه اخطار دادهاید و اگر او هیچ واکنش مثبتی به آن نشان ندهد، می توانید با خیال راحت روال قانونی را شروع کنید. وکیل یک دادخواست رسمی در خصوص شرایط موکل خود پر میکند، موکل میتواند از او بخواهد که تمام جنبهها و مدارک مهم مرتبط با موضوع عدم پرداخت نفقه را در آن ذکر کند. بعد از ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، شکایت به دست مرجع صالح رسیده و پیگیریها آغاز میشود.
شکایت در مورد عدم پرداخت نفقه به زوجه یکی از پر تکرارترین مواردی است که خانوادهها درگیر آن هستند و بعد از پروندههای مربوط به مهریه قرار میگیرد. مرسوما افرادی که به دنبال گرفتن مهریه خود هستند نیز در خصوص نفقه به مشکل خورده و نیاز دارند که هر دو را با یکدیگر از همسر خود طلب کنند. در موارد مربوط به نفقه، هنگامی که زوج با مسائل مالی سختی مواجه شده باشد و از این رو نتواند خرجی همسر خود را تامین کند، دادگاه تصمیم خود را گرفته و شخص دیگری را برای دادن نفقه تعیین میکند.
در حالت عادی اگر مرد توانایی پرداخت نفقه را داشته اما عمدا از دادن آن خودداری کند، دادگاه او را مجرم تلقی کرده و او را محکوم میکند تا تمامی نفقههای عقب افتاده را پرداخت کند. برای پیگیری چنین پروندهای باید توجه داشت که مبلغ نفقه تا چه میزان است، اگر رقم زیر 20 میلیون تومان باشد، مرجع صالح رسیدگی به آن، دادگاه حل اختلاف خواهد بود. اگر احیانا مبلغ نفقه شما بالای 20 میلیون تومان باشد، باید برای رسیدگی به کار خود، به دادسرا مراجعه کرده تا پس از بررسیهای لازم، پرونده را به دست دادگاه خانواده برساند.
مؤسسه حقوقی وکیل تلفنی با داشتن کادر کاملی از وکلای پایه یک دادگستری، آماده خدمت رسانی به تمامی افراد در سراسر کشور خواهد بود همچنین میتوانید با برقراری تماس تلفنی، در هر ساعت از شبانه روز و 7 روز هفته، مشکلات حقوقی خود را با کارشناسان در میان بگذارید.