زمانی که قتل اتفاق می افتد، با توجه به نوع قتل، مجازات متفاوتی برای مجرم در نظر گرفته می شود. اولیای دم نیز می توانند در تعیین میزان مجازات قاتل تاثیرگذار باشد. نکته قابل توجه این است که در برخی از مواقع رضایت یکی از اولیای دم ثبت شده و سایر آن ها حاضر به رضایت نشده اند. بسیاری از افراد می خواهند بدانند که در این مواقع آیا مجرم تبرئه می شود یا خیر؟
به طور کلی زمانی که تنها رضایت یکی از اولیای دم وجود دارد، تنها شدت و مدت مجازات قاتل کاهش پیدا می کند. بنابراین رضایت یک نفر نمی تواند باعث آزادی و تبرئه قاتل شود یا از قصاص او پیشگیری نماید. این موضوع از پیچیدگی های حقوقی بسیار زیادی برخوردار می باشد. به همین دلیل مشورت تلفنی با وکیل می تواند شما را از گمراهی و اشتباه نجات دهد. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید. خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.
در قانون مجازات اسلامی، قصاص به عنوان یکی از انواع مجازات های متناسب با جزا می باشد. به طور کلی قصاص به معنای نمایش قدرت قانون و همچنین تاکید آن بر رعایت انصاف و عدالت میان تمام قشرهای جامعه است. بسیاری از افراد به اشتباه گمان می کنند که قصاص به معنای اعدام بوده و به همین دلیل انواع و میزان آن را بررسی نمی کنند. بهتر است بدانید که اعدام یکی از روش های قصاص محسوب می شود. به طور کلی قصاص به دو دسته قصاص نفس و قصاص عضو دسته بندی می گردد. قصاص نفس شامل اعدام شده و قصاص عضو تنها به مجازات بخش مشخصی از بدن مجرم می پردازد. سلامت عقل، تساوی دین مقتول و قاتل و همچنین عدم مهدور الدم بودن مقتول از جمله موارد تاثیرگذار بر حکم قصاص هستند.
معمولا در صورت بروز جرم هایی که منجر به نقص عضو می شوند، حکم قصاص عضو صادر می گردد. در این صورت اگر شاکی دارای سن قانونی و سلامت عقل باشد، خودش می تواند در رابطه با شکایت و یا رضایت تصمیم گیری نماید. در رابطه با قتل نفس، اگر قاضی از عمد بودن جرم مطمئن شود، حکم قصاص نفس صادر خواهد کرد. در این صورت با رضایت اولیای دم جرم خصوصی او بخشیده شده و قاتل تنها به دلیل جرم عمومی مجازات خواهد شد. این مجازات معمولا شامل قصاص نمی شود و به حبس و شلاق متنهی می گردد. در صورت رضایت یکی از اولیای دم نیز ممکن است مجازات مجرم سبک تر شود، اما برای اینکه با توجه به نسبت اولیای دم ارزیابی نمایید که آیا قصاص بخشیده می شود یا خیر، باید از مشاوره حقوقی کمک بگیرید.
از نظر تئوری به افرادی که از نظر صفت به عنوان ولی دم شناخته می شوند، اولیای دم می گویند.
از نظر قانون مجازات اسلامی نیز مطابق با ماده 351 در این قانون، اولیای دم به شکل زیر تعریف می شود.
"اولیای دم شامل ورثه مقتول می شوند. البته زوج یا زوجه مقتول از حق قصاص برای او بهره مند نمی باشند."
البته توجه داشته باشید که در همین ماده از قانون اشاره شده که در زمان تقسیم ارث، زوج یا زوجه به عنوان ولی دم معرفی می شوند. همچنین اگر اولیای دم رضایت دهند و در ازای قصاص تقاضای دیه کنند، مبلغ دیه جزو اموال مقتول شناخته می شود. به همین دلیل زوج یا زوجه مقتول نیز از مبلغ دیه همسر خود ارث می برد. برای دریافت اطلاعات دقیق تر بهتر است از مشاوره حقوقی تلفنی وکیل تلفنی مشورت بگیرید.
تعداد اولیای دم به منظور تعداد افراد ولی دم مقتول هستند. به طور کلی زمانی که یک فرد به قتل می رسد، پدر، مادر، فرزندان او جزو اولیای دم محسوب می شوند. نکته قابل توجه این است که هر کدام از این افراد به صورت جداگانه دارای حق قصاص می باشند. به همین دلیل رضایت یکی از اولیای دم نیز می تواند در روند پیگیری پرونده قاتل تاثیر زیادی داشته باشد. از نظر حقوقی مطابق با ماده 350 در قانون مجازات اسلامی، هر کدام از اولیای دم می توانند به صورت جداگانه درخواست قصاص و یا گذشت داشته باشند.
مجازات قاتل در صورت رضایت شاکی |
مشاوره حقوقی قتل |
مشاوره حقوقی کیفری |
درباره ما |
توجه داشته باشید که هر چقدر تعداد اولیای دم بیشتر باشد، اختلاف نظر میان آن ها بیشتر بوده و رضایت گرفتن از آن ها سخت تر می باشد. با این وجود احتمال رضایت یکی از اولیای دم به شدت افزایش می یابد. به طور کلی موضوع رسیدگی به پرونده قتل در صورت رضایت یکی از اولیای دم بسیار پیچیده بوده و از تبصره های قانونی متعددی برخوردار می باشد. مشاوره حقوقی می تواند به شما کمک کند تا با توجه به پرونده مورد نظرتان، اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید. جهت دریافت مشاوره حقوقی تلفنی از برترین وکلای ایران با شماره 09212242670 و یا 02147625900 تماس حاصل نمایید.
عدم توافق میان اولیای دم می تواند منجر به رضایت یکی از اولیای دم شود. بهتر است بدانید که در هر مرحله ای از رسیدگی به پرونده اولیای دم می توانند نسبت به رضایت و یا طلب دیه در ازای رضایت خود اقدام نمایند. توافق اولیای دم در رابطه با رضایت و یا مطالبه دیه می تواند منجر به تبرئه قاتل از جنبه شخصی جرم شود.
در صورتی که اکثریت اولیای دم رضایت بدهند و تنها با عدم رضایت یکی از اولیای دم مواجه باشیم نیز مطابق با ماده 352 در قانون مجازات اسلامی آن یک نفر می تواند دیه را به سایر اولیای دم بپردازد تا حکم قصاص اجرا شود. در غیر این صورت حکم اعدام اجرا نخواهد شد و مجازات به گونه دیگری اجرا می گردد. همچنین اگر تنها رضایت یکی از اولیای دم وجود داشته باشد و سایر آن ها خواهان قصاص باشند، باید سهم دیه خواهان رضایت را بپردازند. نکته قابل توجه این است که در صورت پرداخت دیه باید سهم زوج یا زوجه نیز پرداخت شود. برای دریافت اطلاعات دقیق تر می توانید از مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان وکیل تلفنی کمک بگیرید.
رضایت یکی از اولیای دم می تواند روند رسیدگی و صدور حکم را به تاخیر بیندازد. با این وجود مهلت در نظر گرفته شده برای رضایت دادن اولیای دم، از زمان اثبات جرم تا زمان اجرای حکم می باشد. به همین دلیل پس از صدور حکم قصاص نیز حتی اگر یکی از اولیای دم تصمیم به رضایت بگیرد، تا قبل از اجرای حکم می تواند آن را به دادگاه اعلام نماید. کارشناسان در موسسه حقوقی وکیل تلفنی می توانند تمام سوالات شما را در رابطه با این موضوع پاسخگو باشند. خدمات حقوقی وکیل تلفنی به صورت شبانه روزی و در تمامی ایام هفته حتی تعطیلات رسمی ارائه می گردد.